Efter en minst sagt händelserik vecka så är det dags att i en TL-panel reda ut vad som egentligen händer med Raheem Sterling, hans agent och LFC. Det blir även snack om känslorna kring Gerrards avslut på Anfield och vad vi egentligen tycker om transferkommitén och FSG’s transferstrategi på marknaden. De som kommer med svaren denna vecka är våra grymma skribenter Coffe, Tomas & Robin. Välkomna!

Raheem Sterling

1. Raheem Sterling är i hetluften återigen och näst intill varenda tyckare i England har haft något att säga de senaste dagarna – hur skulle ni sammanfatta den senaste veckans händelser?

Coffe: Jag skulle sammanfatta situationen som betydligt värre än initialt. För ett år sedan skulle jag totalt avfärda tanken om att vi skulle sälja Raheem Sterling under nästa sommarfönster. Det här har gradvis förändrats under året och i det här stadiet verkar det mer troligt än inte att så blir fallet. Vilket tyvärr sportsligt för Liverpool såväl som marknadsmässigt är en massiv förlust för Liverpool. Det går att ta den här diskussionen i flertalet olika riktningar och de flesta innehåller logiska svar oavsett åsikt. Det känslomässiga och det sportsliga är dock två helt olika saker, det hade varit suveränt om de gått hand i hand, men så är inte fallet här. Situationen går att jämföras med den Rooney har haft med Manchester United och även i den situationen var det mängder av United anhängare som spottade på honom och bara ville sälja ”sopan”. Rationellt hade det varit katastrof att sälja Rooney då, av samma två anledningar, marknadsmässiga och sportsliga. Reaktionen från fans som vill bli av med respektive spelare i fallen är fullt logisk och passar bra in i den mytbilden alla vill ha om sin egen klubb, att ingen är större än klubben. Det där är dock en sanning med modifikation då fotbollsklubbar idag drivs för att bli mer attraktiva marknadsmässigt, sportsliga framgångar är i det fallet betydligt mer värdefullt än lojalitet. Den här situationen känner givetvis spelarnas representanter till och i fallet forceras nu allting till att bli mer och mer ohållbar. Det är givet att en representant för vad som skulle kunna anses vara världens bästa unga spelare inför säsongen försöker kräva en väldigt hög lön. Den här informationen har medvetet läckt ut från Liverpools sida för att sätta press på Sterling i förhandlingarna. Det här moraliska knepet som Liverpool använt skulle jag säga har misslyckats, vi kommer nu högst troligt att sälja Sterling i sommar och det hade inte behövt hända.

Ser man till moneyball strategin så verkar det ju fungera i det här fallet, vi köper talanger billigt och säljer dyrt. Ekonomiskt gynnsamt på kort sikt, men är vi verkligen nöjda med att vara en farmarklubb till top 4 och övriga Europa? Jag är inte det, och det som håller på att hända är ett stort steg bakåt sett till sportsliga ambitioner. Visst klubben kommer bli sundare och sundare ekonomiskt men vi kommer aldrig vinna några titlar med den här strategin. För det går inte att safea när konkurrenterna spelar betydligt hårdare, om man tror att vår strategi är mer ekonomisk än våra konkurrenters så lurar man sig själv. Deras skattkistor kommer bli mer och mer fyllda för varje säsong som går. Vår chans är att hitta guldkorn som levererar som världsstjärnor, att sälja de få guldkorn vi faktiskt hittar kommer inte vara gynnsamt.

Robin: Jag skulle sammanfatta de senaste veckorna som fullständigt bedrövliga i detta avseende. Förutom det faktum att Raheem Sterling och hans jubelidiot till agent, uppträder helt uppåt väggarna oprofessionellt, så gör de det samtidigt som vi håller på och tackar av en legend till spelare. Det är svinaktigt och onödigt från första början, men detta gör det än mer vidrigt. Att klubben varit smarta nog att ställa in kontraktsdiskussionerna ser jag som ett bra tecken. Raheem kommer med alla säkerhet lämna oss i sommar eller likt Suarez ett år efter den publika önskan att få gå. Skillnaden tror jag är att Sterling inte kommer lägga i en högre växel om han tvingas kvar. Vilket som är jag inte orolig för att FSG blir hunsade av Ward och Sterling’s upptåg, tror snarare att deras plan har exploderat lite i deras egna nyllen.

Tomas: Allt det som sker kring Sterling är otroligt frustrerande, hur han på något sätt verkar tycka sig vara för bra för Liverpool efter den här säsongen övergår mitt förstånd. Han pratar om att vinna titlar, men gör inte speciellt mycket för att lyckas med det, första steget mot en titel är att prestera på planen och det har han sällan gjort när det verkligen betytt något. Var var han mot United? Var var han mot Aston Villa? Sterling har inga känsloband till Liverpool, han är inte uppvuxen i staden och har inte gått vägen genom ungdomsleden, men någon slags respekt måste han ändå kunna känna mot den klubb som trots allt givit honom förtroendet att spela Premier League och möjligheten att vila när han blivit sliten. Jag blir arg bara jag tänker på hur han agerat på planen de senaste månaderna och hur han skött sin kontraktssituation.

2. Steven Gerrard fick ett både vackert och fruktansvärt avslut på Anfield, inramningen var fantastisk men matchen bedrövlig kort sagt…hur var era känslor inför, under och efter matchen?

Coffe: Jag var bortrest under matchen så missade tyvärr den, var inte heller direkt på humör att se reprisen när jag såg resultatet och läste kommentarer om den. Att Gerrard förtjänar ett bra avslut är en självklarhet då han varit Liverpools stöttepelare under en väldigt lång tid. Det här är ju dock en nyhet man har kunnat smälta under en längre period, så just nu är det inget som är speciellt emotionellt för mig. Det kommer bli intressant att se hur den första tiden utan honom kommer bli och det är väl först då saknaden på riktigt för mig kommer infinna sig. Det känns också skönt att han har deklarerat att han redan nobbat andra PL klubbar för en eventuell comeback och stärker de facto vi alltid vetat att han är PL-erans inte bara bästa mittfältare utan även den bästa karaktären. Han representerar något jag alltid skulle kunna visa upp med stolthet och fortsätter förhoppningsvis som förebild inom klubben på ett eller annat vis i framtiden.

Robin: Jag är mycket nöjd med allt Anfield och LFC bjöd på innan, under och efter Stevie’s avskedsmatch förutom just den sportsliga prestationen. Även om matchen inte betydde något för Liverpools placering i ligan så måste lagkamraterna plocka fram mer en sådan här dag. Min känsla annars var ganska samlad, det är lite svårt att ta in att det är över nu men samtidigt så kan man inte annat än vara otroligt nöjd med allt vi fått från Stevie. Grädden på moset blev lite när klippet på Stevie som vägrar signa en LA Galaxy-tröja blev viralt. Även om det kan kännas självklart så kändes det bara bra att se det. Hoppas att det inte dröjer allt för lång tid innan han är tillbaka i LFC i en annan roll än som spelare.

Tomas: Inramningen var precis den som Steven Gerrard förtjänade och jag måste börja med att säga att jag är mycket tacksam mot Viasat som valde att visa allt, inte bara själva matchen. Det kändes konstigt att se Gerrard spela sin sista match på Anfield, det var lite som att den sista delen av MITT Liverpool försvann, det lag som jag är uppvuxen med. Spelare har kommit och gått, men det har alltid funnit vissa som alltid varit med. En efter en har de dock droppat av, Hyypiä, Carragher och de andra stöttepelarna. Nu är inga av våra Istanbul-hjältar kvar, den där kvällen är mitt starkaste LFC-minne och jag tror att det bidrar lite extra i det här avskedet. Sterlings krångel gör också att det här känns lite extra, att få se en trotjänare som verkligen gjort sitt allt för klubben, behandlat den med respekt och visat att märket på tröjan är viktigare än något annat lämna, samtidigt som den nya generationens affischnamn försöker gnälla sig bort efter en misslyckad säsong gör det än mer sentimentalt. Kommer vi någon gång igen att ha en stjärnspelare som spelar hela sin karriär i vår tröja?(Jag räknar inte USA-äventyret som en del i Gerrards karriär) Mest av allt var det ändå en fin avslutning på en fantastisk karriär, för en spelare som jag antagligen alltid kommer att prata om som den störste spelare jag sett i en Liverpool-tröja. Matchen väljer jag att inte kommentera, maken till medioker och viljelös insats var det längesen jag såg.

coutinho

3. LFC Players’ Awards gick av stapeln under tisdagskvällen och Philippe Coutinho tog storslam med pris för Player of the Year, Players’ Player of the Year, Goal of the Year & Performance of the Year. Det råder väl inget tvivel om vem som varit Liverpools bästa spelare den här säsongen, men finns det någon annan spelare ni skulle vilja lyfta fram som tagit stora kliv framåt och förtjänar en guldstjärna från Totaal Liverpool-panelen?

Coffe: Nej, jag tycker ingen ytterligare spelare har presterat så bra att den förtjänar att hyllas. Att vinna individuella utmärkelser när laget notoriskt underpresterat och inte varit nära att vinna ett skvatt ger jag inte mycket för, men hatten av för Coutinho han har varit duktig.

Robin: Får man vara så kritisk att man svarar nej på den frågan? Det råder delade meningar om huruvida vi underpresterat eller presterat som förväntat i år. Jag tillhör de som tycker att vi slarvade bort en chans i topp 4 helt på egen hand. Först genom misslyckade/uteblivna rekryteringar och sedan genom att prestera sämre fotboll än vad spelarna har i sig. Jag tror att Rodgers sa vid ett tillfälle att 74 poäng skulle räcka, vilket verkar visa sig stämma. Vi har haft alla tillfällen i världen att nå dit, men 1 poäng i dubbelmötena mot Hull och Crystal Palace t ex gör att vi inte är där. Att dessutom förlora både hemma och borta mot huvudkonkurrenten Manchester United visar sig också vara direkt avgörande. Därför har jag svårt att peka ut någon som förtjänar en guldstjärna. Det närmaste skulle väl vara Emre Can som förtjänstfullt täckt upp i ett darrigt försvar under perioder, Sakho som innan skadan visade att han är vår individuellt bästa mittback och Mignolet som under andra halvan av året återuppstod efter en snudd på katastrofal höst.

Tomas: Den förste jag kommer att tänka på är Simon Mignolet, hans uppryckning efter petningen tidigare under säsongen har varit imponerande att se. Helt plötsligt visar han en pondus och en självsäkerhet som han inte varit i närheten av tidigare. Det här hänger såklart ihop med att backlinjen stabiliserats, men det känns verkligen som om han tagit det steget som behövdes för att han ska ses som en given förstemålvakt även kommande säsong. Snacket om en ny målvakt gick varmt inför januarifönstret, men nu skrivs det inte många rader om att Mignolet inte ska hålla och det säger ganska mycket om belgarens utveckling.

Liverpool owners Tom Werner (L) and John Henry

4. Om vi ska se fram emot sommarfönstret så ryktas det återigen om att Liverpool ska ändra upplägg på den så omtalade transferkommitén. Det ryktas även om att FSG inte är överförtjusta med Rodgers kommentarer om att värva färdiga spelare och att man vill fortsätta med att utveckla unga spelare och ha en vettig lönestruktur. Vad tycker ni om transferkommitén? Och vad säger ni om FSG’s strategi på marknaden?

Coffe: Med vår strategi kommer vi nå positiva resultat men inte lika positiva som de vi konkurrerar med, vilket självklart i en relativ term kan vara både positiv och negativ, vill vi jämföras med Newcastle eller United? På sikt leder vår strategi mer mot Newcastle tyvärr, då vi bler mer och mer bakbundna ju mer de sportsliga resultaten lyser med sin frånvaro. Angående att värva färdiga spelare så håller jag med Rodgers i teorin, tyvärr tror jag inte vi kan värva de bästa färdiga spelarna då de kommer vara mer intresserade av andra alternativ och då kanske vi tvingas chansa på ”ofärdiga” spelare. Angående transferkommitén så har jag inte så mycket att tillföra då jag inte är särskilt insatt i hur allt fungerar mer än de rykten jag läst. Att våra transfers måsta förbättras är klart, om strukturella förändringar är svaret på problemet låter jag vara osagt. Då det helt enkelt kan vara flertalet andra faktorer som gjort att vi inte lyckats bättre.

Robin: Jag tror på att köpa ungt och vidareutveckla, men då måste det vara spelare som är redo att ta en plats i laget. Men framförallt måste LFC sätta en struktur för klubben. Hur ska vi spela? Vilken formation ska vi spela? När man vet det så värvar man spelare därefter. Sen kan man ju debattera om t ex Lovren är en spelare som faller under den kategorien, visst han är ung, men med den övergångssumman så är det väldigt svårt att se hur det ska finnas utrymme för en värdeökning. Det är svårt att veta vem som är ansvarig för vad, men summan är ju ändå att varken Rodgers eller kommittén har ett speciellt vasst facit. Jag skulle vilja kombinera moneyball-strategin med att värva en del ”rejects” från de stora klubbarna. Illarmendi, Pedro, Jovetic etc som redan är etablerade spelare. Att återuppliva deras karriärer kan ge lika bra avkastning som att köpa en ung ofärdig spelare och forma honom. Sen tycker jag att det är rimligt att fynda bland de fria agenter som finns tillgängliga så att transferbudgeten kan spenderas på färre men mer kvalitativa köp.

Tomas: Det är inget snack om att vi behöver få in färdiga spelare i truppen, det finns en hel del talang bland våra spelare, men inte så många att luta sig mot när det börjar gå tungt. Jag gillar att FSG vill ha en vettig lönestruktur, fotbollsvärlden blir mer och mer sjuk när det kommer till löner och jag vill någonstans tro att FFP kommer få det att vända, även om det verkar avlägset nu. Om vi lyckas värva Milner och Ings är det en bra inledning på fönstret, sedan ska vi fortsätta med att plocka in 2-3 färdiga spelare. Det går att förstå FSG:s sätt att värva, vår enda chans att få den riktiga världsklasspelaren i laget är att värva denna spelare innan den riktigt slagit igenom, men nu behöver vi ledarskap och karaktär och vi behöver det med start nästa säsong.