Det har varit några intensiva veckor med massvis av olika samtalsämnen som vi velat prata om, men som vi på grund av det hektiska schemat inte kunnat göra. Nu är det dock äntligen dags att tala ut om allt det där som vi sugit så länge på. Det blir betygsnack om Liverpools säsong, dragningskraft på transfermarknaden, framtida spetsspelare och vi avslöjar även vart Raheem Sterling spelar i september. Vilka kommer då att ge er svaren på dessa frågor? De utvalda heter Pelle, Tomas och Coffe – och det här gott folk, är TL-panelen!

 

1. Det återstår tre matcher i Premier League. Vilken position slutar Liverpool på och är det (med facit i hand) en godkänd placering?

Tomas: Jag tror vi kommer att ta en femteplats, chansen att komma ifatt United har vi kastat bort, men jag tror vi klarar av att hålla Spurs bakom oss. Att missa CL är inte en godkänt, det får det aldrig vara för en klubb som Liverpool, speciellt inte en sån här säsong, när många av lagen i toppen varit ur slag. Tittar man på trupperna är det kanske ingen överraskning att vi hamnar bakom Chelsea, Arsenal, City och United, de har lite mer spetskvalitet än vi har, men med fjolårets spel i färskt minne känns det verkligen som att vi åtminstone borde kunnat hålla United bakom oss i år. Det har varit en speciell säsong, med Suarez avsked, Sturridge skada, Sterlings kontrakt och Gerrards USA-besked, så det är inte så konstigt att vi inte kunnat upprepa fjolårets succé, men skillnaden är för stor och det är för många matcher som varit för dåliga för att det ska vara godkänt.

Coffe: Det troliga är givetvis att Liverpool slutar på femteplats eller ännu sämre. Jag betraktar inte den här säsongen som godkänd. Motiveringen till det är att vi haft stora möjligheter att placera oss högre upp i tabellen, möjligheter som försvunnit en efter en, inte på grund av att konkurrensen eller motståndet egentligen varit övermäktigt, utan helt enkelt för att vi underpresterat för många gånger under säsongen. Den här säsongen hade vi ett utgångsläge som inte kommer se mer fördelaktigt ut inför säsongen som kommer. Nästa säsong är det mer rimligt att inte bli lika besviken om vi slutar på en femteplats tyvärr.

Pelle: Det är en svårbedömd säsong. Liverpool är femma i tabellen och kommer troligtvis att sluta där. Liverpool är också femma beträffande både omsättning och lönebudget, och därmed är femteplatsen en naturlig slutplacering om samtliga klubbar sköter sina kort rätt. Det känns ändå som att Liverpool har misslyckats, eftersom Rodgers har velat mellan olika spelsystem och dessutom haft enorma anfallsproblem. Att Suarez skulle bli svår att ersätta var givet, däremot var det inte lika väntat att Sturridge skulle vara skadad nästan hela säsongen. Liverpools anfallsuppsättning har tyvärr inte varit i närheten av att räcka till. Främst Balotelli har varit ett stort misslyckande.

memphis

2. Liverpool tappade under torsdagen ännu en värvning i form av Memphis Depay, som valde att gå till Manchester United. Detta är bara en i raden av spelare som LFC misslyckats att värva de senaste åren, många minns givetvis Alexis Sanchez, Konoplyanka, Mkhitaryan…vad beror detta på tror ni och vad finns det att säga om Liverpools dragningskraft?

Tomas: Det finns såklart många saker som spelar in i det här, en viktig del är att vi inte har varit med i Champions League så frekvent de senaste åren. Det är i den turneringen många av dagens unga spelare vill spela och för att vi ska kunna värva de mest åtråvärda spelarna behöver vi vara med där flera säsonger i rad, det räcker inte med en gång lite då och då. En annan anledning är nog, tyvärr, att namnet Liverpool inte har samma status ute i Europa längre, en spelare som Depay har vuxit upp under 2000-talet och såklart sett vilka lag det är som lyfter bucklorna i England. Vi måste vara med i de stora matcherna och visa att vi är ett namn att räkna med, annars blir vi en hållplats i spelarnas karriärer i stället för en slutdestination. Det var längesen vi lyckades värva en storspelare framför ögonen på andra, respekterade klubbar. Vi kan konkurrera ut Tottenham, men om t.ex Chelsea vill ha en spelare kommer vi inte kunna erbjuda samma saker som de kan. Höga löner, titlar och CL, det är det som de flesta unga spelare idag vill åt, att vi ofta kan erbjuda regelbunden speltid räcker tyvärr inte lika långt.

Coffe: Om man generellt ser till vilken dragningskraft som Liverpool rimligen har för en spelare på marknaden så skulle den enkelt kunna sammanfattas som att den är god men inte tillräckligt god om målet är att sluta bättre än femma i ligan. Konkurrenterna har dessvärre större dragningskraft, inför den här säsongen hade vi dessutom Champions League och ett bländande spel att erbjuda. Med facit i hand så misslyckades vi att ta vara på den möjligheten. Det är därför rimligt att förvänta sig att dragningskraften har blivit mindre än inför fjolåret. Med det sagt så behöver det inte betyda särskilt mycket, tittar man på de spelarna som presterat extremt bra i den röda tröjan, spelare som Suarez, Coutinho, Sturridge, Torres har alla värvats och blivit tongivande under liknande förhållanden som vi nu står inför. Gällande Manchester Uniteds värvning av Memphis Depay så var vi nog aldrig ett seriöst alternativ om United verkligen var intresserade, därför ser jag ingen större anledning att gråta över spilld mjölk. Depays position är dessutom inte den position som bör prioriteras för Liverpool om resurserna är begränsade, sedan är det mycket möjligt att han kan vara en framtida stjärna i United.

Pelle: Liverpool förlorar oftast dragkamper mot klubbar som har större lönebudgetar. Det är naturligtvis ingen tillfällighet. Liverpool måste helt enkelt hålla hårdare i pengarna än exempelvis Manchester United. Det är den bittra verkligheten som vi lever i och måste försöka förhålla oss till. Sedan försvårar det ytterligare att man oftast inte kan erbjuda spel i Champions League. Jag vill dock poängtera att det verkade vara andra typer av omständigheter inblandade när Liverpool misslyckades med att signa Konoplyanka.

Rodgers

3. Rodgers snackar mycket om att värva spetskompetens i sommar. Var ska han hitta sina spetsspelare utan CL-spel och vilken position är den klart viktigaste att förstärka enligt er?

Tomas: Vi måste hitta en anfallare som producerar, i dagsläget har vi en målfarlig anfallare och han är extremt skadedrabbad. Det ska dessutom vara en anfallare som passar in i systemet, dvs en rörlig sådan, som på så sätt gör Coutinho mer farlig i anfallsspelet. Den stora frågan är hur vi ska kunna hitta en riktigt vass målskytt, som passar oss, utan att vara med i Champions League. Det kommer säkert att ryktas om både Benzema och Higuain, men spelare av den kalibern blir det antagligen omöjligt att få loss. Christian Benteke känns som ett mer trovärdigt rykte, men antalet anfallare som lyckats både på nedre och övre halvan av tabellen är lätträknade. Det räcker inte med en anfallare för att vi ska slå oss in i toppen, men det är en viktig början, speciellt med de senaste nyheterna om Sturridge frånvaro under inledningen av nästa säsong.

Coffe: Med beskedet att en av våra få spelare som faktiskt kan betraktas inneha spetskompetens, Daniel Sturridge, nu med säkerhet även kommer missa delar av nästa säsong är det fullständigt uppenbart för mig var vi akut måste förstärka. En anfallare som kan ta ansvar i termer som att producera 20+ poäng är en nödvändighet. Vem den här spelaren är kan nog andra på Totaalliverpool svara betydligt bättre på, det jag kan säga är att den spelaren nog tyvärr inte involverar de anfallarna som vi redan har i truppen. Varken Origi, Balotelli, Borini eller Lambert kommer kunna fylla den här luckan. Om möjligheten att låna Falcao efter hans floppsäsong i United dök upp så skulle jag inte vara främmande för att genomföra en sådan chansning. Mitt hopp står lika mycket till att vi lyckas hitta diamanter i sommar som att de spelarna vi faktiskt värvat som Lallana, Can, Moreno, Lovren, Markovic, Origi bevisar att de inte var bortkastade pengar.

Pelle: Om man ser krasst på Liverpools förutsättningar så kan klubben i princip bara värva de spelarna som Manchester City, Manchester United, Chelsea och kanske även Arsenal väljer att inte värva. Det är givetvis väldigt tufft att komma ikapp dessa klubbar under de förutsättningarna, särskilt eftersom de också kommer att värva i sommar. Liverpool måste sätta sina värvningar bättre, men har alltså ett mer begränsat urval av spelare än de som man förväntas komma ikapp. Man behöver inte vara Einstein för att begripa att Liverpool måste fynda på transfermarknaden. Det gör man förstås väldigt sällan i Premier League, där spelarna generellt sett är övervärderade. Således hoppas jag att Liverpool väljer att rikta blickarna bortom de brittiska öarna. Exakt vilka anfallare som jag hoppas på får ni läsa i anfallslistan!

Raheem Sterling

4. Raheem Sterling fortsätter att ryktas bort från Liverpool och det senaste är att han kan vara på väg till Manchester City. Dock finns det andra rykten som menar att Rodgers kommer vägra att sälja den unge landslagsmannen. Hur tror ni att historien slutar – att Sterling stannar eller att han lämnar, och kommer det gynna klubben?

Tomas: Det finns många aspekter att ta hänsyn till i det här, rent fotbollsmässigt vore en försäljning för 40-50 miljoner pund en bra affär. Det är svårt att veta hur bra Sterling blir, prissummorna på honom sätts efter hans potential och efter att han är britt, så att sälja honom dyrt nu kan vara smart. Samtidigt sänder det inga bra signaler ut i Europa om vi tvingas sälja ännu en spelare som börjar skapa sig ett namn, att vi blir en säljande klubb kommer inte direkt göra att vi lyckas värva stjärnspelare framöver. Om vi ska bygga ett starkt rykte får det inte bli så att spelare lämnar när de vill, de ska lämna när vi vill att de lämnar.

Det jag tror i den här frågan är att Sterling lämnar, vi har inget att vinna på att behålla en spelare som inte vill vara kvar, ända sedan kontraktsdiskussionerna började komma fram i media har han underpresterat och jag har svårt att se att han skulle börja prestera igen om vi tvingar honom kvar. Om han blir kvar kommer han att få slita för att återfå min respekt.

Coffe: Jag tror inte Liverpool är intresserade av att sälja Sterling, det borde man inte heller vara. Det bästa för Liverpool vore att förlänga med Sterling. Sterling har potentialen att vara en startspelare i Liverpool under många år framöver, än så länge är han inte redo att axla ansvaret som en storstjärna men i rätt omgivning är det i mina ögon troligt att han kommer nå dit. Liverpool måste dock skapa den här omgivningen, de spelarna han varit omgiven av under den här säsongen har inte varit bra nog och han har därför blivit tvingad till att ta ett för stort ansvar i poängproduktionen för tidigt vilket inte har fallit väl ut. Summorna som nämns om Liverpool skulle sälja Sterling är höga och det är med all rätt. Att sälja Sterling skulle öka på en kommande transferbudget men det skulle också sänka ambitionsnivån. Att sälja tongivande spelare är givetvis inget som betraktas som positivt för andra spelare som överväger Liverpool som ett möjligt alternativ. Sterlings förhandlingssituation liknar den situationen som Arsenal har haft tidigare med Walcott med skillnaden att Sterling är en ännu större talang. Med det sagt så skulle jag ändå inte gråta floder om Sterling försvann, jag tror dock inte det skulle gynna Liverpool att gå den vägen. Jag tror och hoppas därför att han stannar och att hela situationen är helt utagerad när nästa säsong drar igång.

Pelle: Utåt måste Rodgers vägra sälja Sterling. Egentligen är nog Rodgers väldigt medveten om att en försäljning är det enda rimliga om parterna inte lyckas komma överens om ett nytt kontrakt. Man skulle kunna tolka Sterlings ur ett LFC-perspektiv galet stora lönekrav som ett tecken på att han försöker tvinga fram en flytt. Den ökända BBC-intervjun var också ett illavarslande tecken som tydde på tämligen dålig rådgivning och bristande omdöme från Sterlings sida. I slutändan kommer det nog detta avgöras av om det verkligen finns en intressent som är villig att lägga typ £50 miljoner på Sterling. Den klubben som lägger bud i den storleken får nog se det accepterat av Liverpool, oavsett vad Rodgers säger.

16 kommentarer
 1. Om man ska vara realistisk så är den här säsongen godkänd. Vi alla tycker att en klubb som Liverpool ska spela CL. Men det är inte historien dom spelar med. Faktum är att med dom resurserna och spelartruppen som Liverpool har så är dom där dom i dagsläget ska vara. Liverpool har inte världsklass på varje position som City och Chelsea samt till viss del Arsenal. Sen har United ett så jävla framlastat lag så det har vägt över för deras del. Skador har inte gjort saken lättare direkt och jag är övertygad att om man hade haft lite mer tur med Sturridge skador den här säsongen så hade Liverpool haft fjärdeplatsen. Trots dom omständigheterna så har man lyckats hänga med i striden om topp fyra ända in i kaklet.
  Förra säsongen har get Liverpoolfansen orealistiska förväntningar helt enkelt.

  Nej, det är absolut en godkänd säsong. En bra säsong hade varit topp 4 och en titel. Nu blir det troligtvis en femte plats med två cup semin. Det enda som är långtifrån godkänt är prestationerna i Europa, men inhemskt så är det klart godkänt.

  Men hoppet är inte ute. Om United kan gå tre raka förluster så kan dom gå fyra också. Och om dom gör det så är en femte, med tanke på motståndet också troligt.

  • Fast det är ett konstigt resonemang. Alla bedrövliga matcher i höstas, plus de här lika usla nu på slutet kan ju aldrig innebära att vi kan vara nöjda och tycka att vi gjort det bra.
   Många av lagen vi tappat poäng mot ska vi ju slå med reservlaget.
   Att United har mer pengar än oss det vet vi, men de har ju också haft en skitsäsong. Om vi spelat någorlunda jämnt hade vi ju legat före dem nu (om man räknar in poängtapp mot exempelvis Leicester hemma efter att ha haft en tvåmålsledning).
   Om man enbart skulle gå efter omsättning i klubben när man avgör om det är godkänt eller inte har det ju ingen betydelse hur spelet varit, eller hur motståndarna spelat. Då är en femteplats godkänd oavsett.

  • Jag skulle aldrig kalla en säsong efter man kommit tvåa och egentligen bara tappar en spelare av betydelse för godkänd om man inte tar sig till CL.

   Vi hade en transferbudget plus en rejäl slant för Suarez att spendera för att se till att vi tog oss dit.

   Med tanke på motståndet i toppen borde vi cruisat in på fjärdeplatsen med en godkänd rekrytering inför säsongen.

   Med facit i hand borde vi dessutom klarat det ändå ned tanke på hur många usla matcher vi kunde gjort bättre ifrån oss i, inte minst WBA och Hull nyligen. Ställer mig starkt tveksam till hur man kan se detta som godkänt oavsett ekonomiska förutsättningar i jämförelse med de ovan oss.

  • Säsongen efter vi kom tvåa så har Arsenal, Chelsea och United tagit in flera världsstjärnor medans vi tappade våran och den andra varit konstant skadad. Och förväntade du dig att alla spelare skulle åter igen spela över sin förmåga?
   Förluster mot skitlag kommer alltid för alla lag och alla lag gör skitmatcher. Liverpools spelarmaterial är femte bäst i ligan. Liverpool är exakt där dom ska vara trots att vi alla vill att dom ska vara högre.

   Säsongen är godkänd men fortfarande en besvikelse eftersom man hade personliga förväntningar på att dom skulle plocka en CL plats. Som sagt så gav Liverpools mirakulöst fantastiska säsong förra året orealistiska förväntningar på laget.

  • Vi värvade för över en miljard inför den här säsongen. Men de spelare som var tänkta att leverera direkt har inte gjort det, och det är inte godkänt. Så enkelt är det bara.

  • Så om (väldigt hypotetiskt) Burnley skulle vunnit i år, tätt följda av Leicester, Hull och Sunderland, och vi skulle kommit femma efter en likadan säsong som vi nu haft, då skulle alltså säsongen vara godkänd eftersom vi har den femte dyraste truppen och hamnar på femte plats?

  • No.7: Om Liverpool kommer femma får man (i medelsnitt) ut lika mycket av truppen som de övriga lagen. I ditt hypotetiska scenario skulle Liverpool uppenbarligen få ut mindre än Leicester, Hull och Sunderland men det skulle kompenseras – när man beräknar medelsnittet – av att man skulle få ut otroligt mycket mer än Chelsea, Man City, Man Utd och Arsenal.

   När man bedömer den här säsongen tycker jag även att man bör ha i åtanke, utöver Suarez-försäljningen och Sturridges skador, att Gerrard inte längre tillför speciellt mycket. Gerrard var en matchvinnare i väldigt många år men inte längre. Det är självklart ett blytungt ’tapp’ för laget och till skillnad från Suarez-tappet får man inga pengar i kompensation.

  • Vilka världsstjärnor utöver Di Maria värvade United inför denna säsong? Falcao som vart skadat och ur slag rätt duktigt innan han kom? Eller pratar du om Blind och Rojo?

   Di Maria har knappast levt upp till förväntningarna på en världsstjärna och Falcao har direkt floppat. Han har ju varit på samma usla nivå som Balotelli.

   Att det skulle vara någon markant skillnad på deras och vårt spelarmaterial köper jag inte. Evans, Smalling, Jones, Young, Valencia, Fellaini och Blind med flera som fått dra på sig tröjan en hel del är ju knappast bättre än om vi drar fram Skrtl, Sakho, Moreno, Henderson, Lovren, Lallana.

   Att de har bättre målvakt och bättre spets än oss framåt kompenserar vi för med en bättre defensiv. Hade defensiven suttit tidigare i år och om vi framför allt inte slarvat bort chansen att värva in en spelare som på allvar kunde ersätta Suarez mål i tillräckligt hög grad så hade vi legat fyra.

   Det finns ingen anledning alls att tro att vårt lag skulle behövt överprestera för att slå det näst sämsta United jag skådat i mina 15 år som fotbollssuppporter.

   Vi brände chansen i år, helt själva, det startade med att vi missade Sanchez och istället för att plocka en likvärdig spelare med mål i sig så plockade vi Balotelli som inte fungerade.

   Med tanke på hur dåliga vi har varit i år under perioder och ändå har häng på CL nu så talar det väl sitt tydliga språk att vi hade cruisat in pp fjärdeplatsen om folk spelat på sin normala förmåga i höstas.

  • Pellex2: jag förstod att det var så han menade, men jag menar att man inte kan se på en säsong så statistiskt, utan istället se på vad som har hänt på planen.
   Det går ju inte att säga att exempelvis Steven Gerrard är 65 miljoner kronor bra, och sen är han precis så bra. För precis som du skrev, förra säsongen var han superbra och i år nästintill usel, även fast hans värde i stort sett var detsamma. Han symboliserar precis det jag menar väldigt bra, förra året var han mer än godkänd och i år underkänd, precis som hela laget, även fast värdet var detsamma.

 2. Att liverpool fortfarande har chans på plats fyra är ju ett skämt. Med det spelet vi har presterat förtjänar vi en sämre plats och man kan inte bara skylla på att vi har många nya spelare hela tiden eller att vi tappat 50 mål som är Brendans favorit uttryck. Då får man ju hitta andra vägar att vinna matcher på.

  Vi gjorde bort oss i europaspelet också. Där kändes vi som ett barn bland vuxna.

  För mig är det underkänt. Framförallt som BR spelar Johnson framför manquillo, då har han ju fått härdsmälta i skallen. Ibland är Brendans laguttagningar så ologiska att man tror har är full eller lottar laget.

  Jag vill ha in klopp genast. Han är ett känt namn som har varit med och vunnit tidigare, har även lättare att locka till sig spelare.

  • Och om Klopp kommer in och vi kommer 8 nästa säsong, 7 säsongen efter ska vi byta igen då? Jag gillar Klopp väldigt mycket så visst skulle han vara en bra efterträdare men jag skulle vilja ge Rodgers ett år till.

  • Jag tror vi har större chans att nå CL med Klopp som tränare.
   Hade inte han blivit ledig så tycker jag BR kunde fått en säsong till men nu när han är ledig så tycker jag man ska ta chansen.

  • Tar Klopp med sig Reus och Hummels så kör vi på det. 🙂

  • Härligt! Ta in två viktiga spelare till som är skadade 70% av säsongen. Tror Reus skadebesvär har gjort att intresset för honom har svalnat rejält.

  • Men va tusan, city blev mästare förra året och nu verkar det som de ska ta in Guardiola. Det är väl så det fungerar i toppfotbollen och att vi skulle gå 3 år tillbaka i tiden om vi bytte tränare måste vi få ur våra huvuden (oavsett vad man anser om BR).

 3. Vi tappade Suarez men vi kunde bredda truppen på hans bekostnad.
  Sedan har Sturridge varit skadad större delen av säsongen och varken Balotelli eller Lambert har imponerat och jag är nöjd om vi tar oss till EL.
  Sen måste BR bestämma om vi ska spela 3-4-3 eller 4-3-3 eller något annat spelsystem redan från första matchen som påbörjar nästa säsong och värvar från det.
  Men en till anfallare och en central mittfältare av klass är ett måste.

Kommentarer är stängda.