Landslagsuppehåll betyder speluppehåll för Liverpool – men på Totaal Liverpool tar vi naturligtvis inget uppehåll! Den här veckan avslutas med en ny TL-panel där en rad heta Liverpoolrelaterade ämnen diskuteras.

Trevlig läsning!

Rodgers

Hur ser du på Liverpools chanser till CL-spel nästa säsong?

Tomas: – De känns verkligen små nu, vid förlust mot Arsenal kan vi vara åtta poäng från fjärdeplatsen och jag känner mig mycket tveksam till att vi ska kunna hämta in det. Matchen mot United var den stora chansen att skaffa ett övertag, i stället lät vi United ha kvar den åtråvärda platsen och risken är att de tre poäng vi tappade där kommer att bli en avgörande skillnad. Det är inte kört, United har ett ganska svårt schema kvar, men med alla skador och avstängningar är det inte mycket som talar för oss.

Cornelius: – Just nu ser jag inte så positivt på våra chanser till CL-spel nästa säsong måste jag erkänna. Vi behövde verkligen den där vinsten mot United och trots att vi tagit väldigt mycket poäng i flera matcher i rad så tycker jag inte vi har imponerat så pass mycket offensivt som man kanske skulle tro. Mot City lyckades vi vinna genom två riktigt fina individuella prestationer t.ex och flera andra gånger har det känts som vi liksom tagit hem segern med en liten för stor gnutta tur för att man ska kunna vara helt nöjd med den. Vårt defensiva spel har å andra sidan varit bra mycket bättre än vad det var i början av säsongen, men för att nå Champions League så tror jag att den offensiva delen måste sitta bättre, något jag inte tror kommer hända om nu inte spelare som Lallana, Sturridge (när han kommer tillbaka från ännu en skada) och Sterling steppar upp rejält.

Pelle: – Chanserna minskade onekligen drastiskt i och med förlusten senast. Samtidigt har United ett betydligt svårare spelschema än Liverpool under slutspurten. Nyckelmatchen blir givetvis den kommande drabbningen mot Arsenal, men jag är skeptisk till chanserna utan Sturridge. Egentligen är det den bedrövliga första halvan av säsongen som fortfarande ställer till det för Liverpool; då försatte man sig själva i en väldigt knepig sits. Utgångstipset är tyvärr att Liverpool missar CL.

* * *

Sturridge är skadad igen. Hur påverkar engelsmannens skador hans framtida roll i lagbygget?

Tomas: – Det har den här säsongen blivit smärtsamt tydligt att vi behöver ha in en ny klassanfallare, en anfallare som är på samma nivå som en skadefri Sturridge. Vi har ett spel som bygger mycket på en rörlig anfallare, av våra fyra anfallare har vi två väldigt statiska(Lambert och Balotelli) och en, visserligen rörlig, men framför mål helt ofarlig(Borini) bakom Sturridge. Raheem Sterling är ingen anfallare, även om han gjort det ganska bra i rollen. Med tanke på skadehistoriken hos vårt försteval tycker jag det är av högsta prioritet i sommar att hitta en spelare som kan konkurrera med Sturridge på allvar. Vi är i dagsläget nästan beroende av en spelare som spelar för få matcher, det har den här säsongen visat sig vara förödande. Vårt beroende av Sturridge gör också att det är svårt för honom att komma tillbaka från skadorna, när han är frisk får han spela varje match och det verkar inte som att hans kropp fixar det.

Cornelius: – Jag trodde inte att vi skulle klara oss med bara Sturridge som “toppanfallare” i truppen denna säsongen. Jag tror till och med att jag sticker ut hakan lite och säger att Harry Kane lär ta Sturridges plats i landslaget om inte vår nummer 15 kommer igång igen snart. Efter Sturridges första skada så har det inte riktigt känts som samma spelare från förra året. Inte så konstigt med tanke på att han spelade med Suarez då, men jag hade hoppats att han kunnat bära facklan själv (hoppats, inte trott). Förhoppningsvis köper vi in en ny anfallare i sommar som kan spela med Sturridge på topp och som samtidigt kan fylla Sturridges position när framtida skador kommer. Jag tror inte Sturridge lär agera andrafiol men jag tror och hoppas att Rodgers inser att man behöver få in en till klassanfallare för att säkra upp.

Pelle: – Det går aldrig att lita på att en anfallare producerar. Spelar egentligen ingen roll om vem det är. Skador, avstängningar och formsvackor är en del av spelet. Tanken var nog att framförallt Balotelli skulle kunna leverera tillsammans med Sturridge och naturligtvis även i den sistnämndes frånvaro. Jag skyller Liverpools beroende av Sturridges målskytte på Balotellis misslyckande. Sedan är det väldigt olyckligt att Sturridge har missat så otroligt många matcher den här säsongen. Liverpool behöver införskaffa åtminstone en klassanfallare i sommar – och det får gärna bli på Balotellis bekostnad. Origi kommer som bekant att ansluta, men han är ingen spelare som vi kan förvänta eller kräva omedelbar leverans ifrån. Jag tycker att Sturridges framtida roll, trots skadorna, är oförändrad i och med att det alltid behövs fler än en producerande anfallare.

* * *

Det går inte att säga annat än att Gerrard förtjänade att bli utvisad mot Man United. Vad är era övriga reflektioner om DET röda kortet?

Tomas: – Även om det är imponerande att han fortfarande glöder så mycket att han kan bli övertänd i en ligamatch är det såklart oförsvarbart att göra som han gjorde, han hade ju faktiskt kunnat bli utvisad ännu tidigare, om han kommit lite fel i sina tackling. Det kändes som om vi var på väg att ta över matchen i slutet av första halvlek, utvisningen blev en rejäl käftsmäll för laget och chansen att komma ikapp minskade såklart radikalt. Vi gjorde det bra med tio man, men nära att plocka poäng var vi aldrig. Det var inte så här det skulle sluta för Steven Gerrard, med ett rött kort i den sista matchen mot United, och jag lider med honom. Han har alltid haft en förmåga att hamna i centrum, inte alltid på ett positivt sätt. Självmål i ligacupfinal, frispelning av Thierry Henry i viktig match mot Arsenal, flera utvisningar och missen mot Chelsea i fjol är några exempel på gånger då det inte gått hans väg, men jag tror det många gånger går att härleda till hans passion. Han vill så otroligt mycket och utan den viljan hade han inte heller gjort så mycket gott för oss, utan den viljan hade vi inte vunnit Champions League 2005 och även om den viljan ibland lett till att vi förlorat matcher skulle jag absolut inte velat ha varit utan den.

Cornelius: – På något sätt tyckte jag det var härligt att se Gerrards aggressiva agerande när han kom in mot United. Dock var det kanske inte så härligt att se han få rött kort, men trots det så tyckte jag det var skönt att se att det fortfarande fanns i honom. Jag saknar en spelare likt Jonjo Shelvey som verkligen spelade med hjärtat och jag hoppades på att han likt Gerrard skulle hitta en hyfsat bra balans mellan att spela med hjärtat och hjärnan med tyvärr sålde vi honom till Swansea. Självklart gick Gerrard för långt med stämplingen men det är ändå sådana spelartyper jag kan tycka vi saknar ibland.

Pelle: – Det kändes som att Gerrard var 20 år igen. Då var han ofta övertaggad och kunde dra på sig dumma röda kort. Det var anmärkningsvärt att en så extremt rutinerad spelare inte kunde behärska sig i stridens hetta. Det var även ett tecken på att Gerrard fortfarande brinner oerhört mycket för klubben, om det nu var någon som tvivlade på det. Lyckligtvis kommer de positiva minnena av Gerrards tid i Liverpool att vara betydligt fler och väga betydligt tyngre än de negativa när vi sammanfattar hans karriär i klubben.

* * *

En annan LFC-spelare som är avstängd de kommande matcherna är Skrtel. Förtjänade slovaken verkligen att stängas av i efterhand av FA?

Tomas: – Det är svårt att svara på det här utan att låta partisk, men jag tyckte inte att Skrtels aktion mot De Gea såg medveten ut. Vår slovak känns inte som den mest snabbfotade spelaren i laget, så att han trampade fel kan kanske förklaras av att han inte hann undan. Men, om det är så att FA uppfattar det som att Skrtel medvetet trampar på De Gea ska han såklart stängas av. Jag tycker dock att den farligaste satsningen i hela matchen fortfarande kommit alldeles för lindrigt undan, Phil Jones satsning på Henderson hade kunnat avsluta vår kanske viktigaste spelares säsong, det gav ett gult kort.

Cornelius: – Jag vet inte riktigt, med tanke på hur mycket Diego Costa kommer undan med så kan man väl tycka att FA skulle släppt det här. Jag tror att vare sig de sagt att det var meningen att stämpla De Gea eller inte så hade jag accepterat domen.

Pelle: – Målvakterna tar en risk när de gör utrusningar och kastar sig. Risken när man slänger sig med bena före på det sättet som de Gea gjorde är att bli trampad på, vilket såg ut att vara vad som hände. Det verkade som att de Gea kastade sig mitt i Skrtels löpsteg. Jag är skeptisk till att detta resulterade i en avstängning. Det är snarare sånt som kan hända i den typen av situationer.

* * *

Liverpool förhandlar om nya kontrakt med ett antal spelare. Sterlings kontraktsförhandlingar tar mycket plats i media, men hur ser du på nya kontrakt med Kolo Touré och Henderson? Hur långt bör Liverpool gå för att behålla dessa?

Tomas: – Jag räknar med att vi ger Jordan Henderson det kontrakt han vill ha, han är en spelare att bygga laget kring i framtiden och att tappa honom och tvingas spela in någon ny i hans position vore absolut inte bra. Han måste bli kvar. När det gäller Toures kontrakt känner jag mig ganska likgiltig, det kan vara bra att ha hans rutin kvar i en ung trupp, men samtidigt behöver vi kunna kasta in starkare alternativ än honom även vid skador. Vi har en spelare som Andre Wisdom ute på lån, jag tror han skulle passa bra in i nuvarande spelsystem och det kanske vore bättre att ge honom chansen att konkurrera på allvar än att ge en åldrande Toure en förlängning.

Cornelius: – Kolo Tourés situation beror helt på om Liverpool tänkt värva någon annan liknande försvarare i sommar. Jag tycker han är bra nog för att agera femtefiol bakom Skrtel, Sakho, Lovren och Emre Can så kan vi behålla honom så finns väl ingen anledning till att inte försöka. Henderson bör vi definitivt försöka behålla, dock vill jag inte att hans lön ska spåra ur totalt. Trots att det finns spelare i andra lag på samma position som tjänar mer så tycker jag inte riktigt att Henderson gjort sig förtjänt av någon “stjärnlön” än. Visst, han har börjat panga dit några mål nu men i vissa matcher kan han fortfarande försvinna. Sammanfattningsvis kan jag väl säga att man bör försöka behålla båda två, men spåra inte ut med lönen ni ger Henderson bara.

Pelle: – Henderson är en pådrivare som tillför och sprider energi, otroligt viktig för detta lag. Liverpool behöver verkligan förlänga med honom. Jag tycker faktiskt att Kolo också behövas förlängas; inte minst eftersom han är en rutinerad spelare i en annars orutinerad trupp. Det går inte att ha hur lite rutin som helst i en trupp och förvänta sig att truppen ska kunna hantera press och motgångar i en enormt stor klubb som Liverpool. Rutinerade pjäser som Gerrard, Johnson och Lambert kommer nog alla att lämna, klubben behöver behålla Kolos rutin.

2 kommentarer
 1. Känns fortfarande jobbigt efter förra helgens förlust, vi tenderar att vika ned oss när det gäller som mest. Tror inte heller att vi har någon chans att kvala oss till CL nästa säsong, för att kunna göra det säsongen 15/16 så krävs det att vi öppnar plånboken rejält i sommar. Vi behöver få in en anfallare av yttersta klass, vi behöver få in ordentliga wingbacks. Ibe och Moreno kommer att bli otroligt nyttiga framöver, men vi har inte så mycket där bakom. Vi behöver få in en ny kung i mitten, med Henderson, Allen och Lucas har vi ett ok mittfält men vi behöver spetskompetens. Eventuellt en mittback till och framför allt en ny målvakt som kan konkurrera med Mignolet.

  Kan vi göra av oss med lite dökött, så behöver det inte bli så galet dyrt. Dessa spelare känner jag att vi kan avvara:
  Lambert £4 Mille
  Borini £7 Mille
  Balotelli £12 Mille
  Manquillo £0 då han lämnas tillbaka efter lån
  Jones £0 kommer få gå gratis då han får lämna efter trogen tjänst
  Glen £0 kommer dock få ett bra utrymme i lönekassan efter honom
  Gerrard £0 kommer få ett stort utrymme i lönekassan

  Sedan kommer vi antagligen göra oss av med de flesta spelare som vi har utlånade, de jag kan se ansluta till sommaren är Origi, Ilori, Wisdom, Texiera och några av de yngre spelarna.

  Får vi in £20-25 mille i sommar och massa utrymme i lönebudgeten, så hoppas jag att vi investerar ordentligt i sommar så att vi kan vara med och slåss om CL/Titeln nästa säsong.

 2. Helt off topic kanske… Men dagens rykten säger Will Hughes för 15 miljoner pund. Hur har hans utveckling sett ut i Championship i år? Ryktades ju mycket om han innan…

Kommentarer är stängda.