TL-panelen är tillbaka efter ett längre uppehåll.

Den här gången svarar Tomas, Johannes och Jesper på frågor om bland annat hur bra säsongsinledningen egentligen har varit, hur Klopp bör formera backlinjen i van Dijks frånvaro och om Manchester City fortfarande är Liverpools största utmanare om PL-titeln.

* * *

1) Liverpool ligger i toppen av Premier League och sin CL-grupp. Vad tycker du om lagets säsongsinledning?

Tomas: Poängmässigt finns det inte mycket att anmärka på, vi har haft ett tufft spelschema, där vi mött många formstarka lag och ändå kommit ur de flesta matcherna med alla poängen i behåll. Vi skulle utöver det ha slagit Everton också, om inte inkompetensen i VAR-rummet hindrat oss. Spelmässigt finns det dock en hel del övrigt att önska, det är bara i några av matcherna som spelet verkligen stämt, i flera har vi verkligen fått slita för att få till chanser nog för att vinna. Egentligen är det kanske inte så konstigt att spelet inte stämt, vi har haft stora bekymmer med skador och sjukdomar, många av de tilltänkta startspelarna har varit borta i en eller flera matcher och det är klart att det påverkar. Vi har varit utan Alisson, utan van Dijk, utan Thiago, utan Henderson och utan Mané, bland andra, och säsongen har bara börjat. Att vi trots allt det här ligger i toppen av både PL och vår grupp i CL säger en hel del om styrkan i det här laget.

Johannes: Resultatmässigt bra, spelmässigt långt ifrån imponerande. Skadorna har varit många och spelschemat i PL relativt tufft, vilket bidrar till att det periodvis spelats bedrövlig fotboll. Det har i många matcher sett krampaktigt ut offensivt och bakåt har det bjudits på för mycket ytor. Kanske är det därför extra imponerande att toppa både ligan och gruppen i CL – mer kan man ju inte kräva. Ljuspunkterna finns i Jotas fina start och att Liverpool vinner fotbollsmatcher trots chocken att den viktigaste spelaren kommer missa hela säsongen. Det ska bli intressant att se hur laget bygger vidare efter överkörningen av Atalanta. Otroligt viktig match på söndag!

Jesper: Halvknackigt med våra löjligt höga mått mätt. Så fort man inte tar tre poäng känns det nästan lite som världens undergång, vilket väl nånstans säger något om förväntningarna på laget i stort. Champions League-insatserna har i ärlighetens namn varit rätt usla förutom matchen nu i veckan. Tidigare säsonger har vi fått sota för det och tappat poäng till höger och vänster vilket inneburit kniven mot strupen till sista omgången. Nu har det studsat stolpe in, alt stolpe ut för våra motståndare. Så jag hoppas man kommer vara ödmjuka inför kommande omgångar och göra kort sorti med gruppen. Full pott mot Atalanta och det kan faktiskt bli läge att vila spelare sista matcherna. Snackar vi ligaformen så har den snarare varit stolpe ut ironiskt nog, med tveksamma beslut och den absurda Aston Villa-matchen som i ärlighetens namn kändes som 5 förluster istället för 1. Mycket av detta kan dock förklaras med frånvaro på absoluta nyckelspelare som Alisson, van Dijk, Mane. Så med facit i hand har vi egentligen inte så mycket att klaga på. Liverpools maskineri trummar på ändå konstigt nog.

* * *
2) Imorgon spelar Liverpool mot Manchester City. Är Guardiolas mannar fortfarande den största utmanaren om ligatiteln?

Tomas: Ja, det borde stå mellan City och Liverpool, det är de två lag som har starkast trupper och dessutom är mest färdiga. Chelsea har ett bra lag på pappret, men jag tror inte de har en tränare som är redo för att ta ett lag till titeln. Övriga lag känns en bit bakom, så även om det här är en annorlunda säsong tror jag det kommer se ut som de gjort de senaste åren när man tittar på toppstriden. Det är inget snack om att skadan på van Dijk gjorde att de andra lagen kom lite närmare oss, men jag tycker att vi fortfarande är en nivå över de flesta lagen i ligan. När det kommer till vilka som vinner kommer det vara små marginaler som avgör, skador, sjukdomar, osv, men oavsett hur det går i mötet i morgon kommer vi att vara i en bra position.

Johannes: Absolut! Manchester City parkerar på tionde plats, men tabellen ljuger något. City har en hängmatch och vinner man den är det bara två pinnar upp till Liverpool. Skulle City vinna på söndag kan de till och med passera LFC om hängmatchen vinns. Guradiola förfogar över en trupp som jag tycker är minst lika stark som Liverpools (och klasser starkare än övriga lag). Man City känns – efter uppläxningen man fick av Leicester – väldigt stabila bakåt och när firma Aguero/Jesus återkommer från skador kommer de börja ösa på framåt. Jag skulle inte bara säga att Man City är främsta utmanare till titeln – dem är favoriter till den. Chelsea och Spurs har spännande projekt på gång, men de känns inte lika ”färdiga” som Liverpool och City. Jag tror att samtliga fyra nämnda lag kommer vara med i racet en bit in på våren, men att City eller LFC kommer att stå som slutsegrare när säsongen summeras.

Jesper: Känns tveklöst så. Med van Dijk på planen så hade nog Liverpool tagit ännu en ligatitel, men just nu känns det som den skadan har öppnat dörren för flera lag, däribland City och Chelsea. På ett sätt så har Edouard Mendy blivit den sista pusselbiten, likt Alisson blev för Liverpool, att kunna blanda sig i titelstriden på riktigt. Tror att det kommer bli en jämnare strid än på länge utan att något lag riktigt springer iväg i toppen. En ligasäsong att se fram emot med andra ord.

* * *

3) van Dijks olyckliga skadefrånvaro är ett faktum. Hur tror du att Klopp kommer att lösa mittbacksfrågan under återstående delen av säsongen?

Tomas: Ja, det hänger väl till stor del på hur det kommer att se ut på skadefronten. Jag tror hans första tanke var att spela Matip och Gomez, när Matip gick sönder ändrades det till att Fabinho och Gomez skulle spela, när sedan Fabinho gick sönder fick han tänka om ännu en gång. Den stora frågan är huruvida vi kommer att värva i januari eller inte, det tror jag hänger mycket på hur de går fram till dess. Vi kommer inte att värva någon kortsiktig lösning, om det kommer in en ny spelare så är det säkerligen en spelare som vi följt länge och vara tänkt att utmana om en plats i laget över tid. När Lovren lämnade blev vi en spelare kort i defensiven och även om det inte blev någon ny spelare in där under sommaren har nog klubben några spelare på radarn som man övervägt. Rhys Williams och Nat Phillips har gjort det jättebra i de matcher de spelat, men ska vi konkurrera i både PL och CL har vi nog inte råd att använda dem allt för ofta.

Johannes: Klopp kommer fortsätta att satsa på materialet han har att tillgå i dagsläget – om inte skadeläget förvärras. Bättre alternativ än Gomez/Fabinho/Matip blir svårt att värva i januari och jag tror inte på någon korttidslösning. Trots Fabinhos imponerande insatser tror jag att Matip/Gomez blir det mittbackspar som lirar mest. Matips skadehistorik är såklart oroande, men Fabinho är en bra ersättare och så länge Rhys Williams och Nat Phillipps levererar i den nivå de gjort de senaste veckorna kommer plånboken inte att öppnas.

Jesper: Säg såhär, jag tror inte Liverpool kommer värva någon mittback överhuvudtaget i januari, trots faktumet att vi lär se klubben länkas samman med cirka 25 olika mittbackar de kommande månaderna. Till en början kommer Klopp nog fortsätta ge Rhys och Phillips chansen under den här skadekrisen. Skulle dom mot förmodan inte fortsätta leverera i dessa enskilda matcher så ligger det nog nästan närmare till hands att Henderson spelar mittback. För om det är något som Liverpool inte har brist på så är det ju mittfältare som kan fylla den luckan.

* * *
4) Jota har gjort omedelbar succé i Liverpool-tröjan. Hur bör Klopp formera offensiven när samtliga är tillgängliga?

Tomas: Han bör spela de som är i bäst form, nu har vi fått in en spelare som på allvar kan konkurrera med den ordinarie trion där framme och det gör att vi inte behöver spela dem i varje match. Firmino har varit ur slag under inledningen av den här säsongen, då har det givetvis varit fint att få se Jota prestera på den hög nivå i stället. Med alla spelare i form håller jag vår gamla trio högst, men det är inget snack om att Jota bankar väldigt hårt på dörren till startelvan och i nuvarande form är han svår att flytta på. Vi får dock inte glömma hur otroligt viktig Roberto Firmino har varit för det här laget i flera år och även om hans målfacit inte är så skrämmande bidrar han med många andra saker som har varit avgörande för vår framgång under Klopp. Det är jättebra att Jota kommit in och satt press, men en Firmino i form är snudd på en unik spelare. Det hade varit fint om vi kunde få vår 4-2-3-1 att fungera och på så sätt kunna använda alla fyra, kanske är det något vi får se mer när Thiago är frisk, men just nu känns vi tryggare i vårt 4-3-3 och då måste någon av dem vila.

Johannes: Det vore dumt att inte rotera samtliga offensiva spelare. Schemat är tajtare än vanligt. Friska (och hela) ben behövs över hela säsongen. Om den bästa elvan ska mönstras bör Jota ingå i den på Firminos bekostnad. Vi kan snacka hur mycket som helst om hur viktig Firmino är, och hur viktig han varit för lagets framgångar de senaste säsongerna, men sanningen är att Liverpool i dagsläget är ett bättre lag, som gör fler mål och tar fler poäng när Jota finns på banan. Jota har gjort sig förtjänt av att starta fler matcher, och har bör få fortsatt förtroende från start även om han skulle dippa i någon match.

Jesper: Känns ju svårt att hålla Jota utanför startelvan i dagsläget. Det ställer dock till lite problem med vem som ska ta positionen längst fram. När Jota kommer in i elvan så flyttar han Mane från sin bästa position vilket är ute till vänster, och Salah dräller för mycket med boll för att kunna vara en falsk nia som tillåter laget att flytta upp. Tycker det märks att Klopp fortfarande laborerar lite med var han ska placera sin fronttrio. På pappret är Liverpool fortfarande bäst i en 4-3-3 med Salah, Mane, Firmino. Tycker inte nödvändigtvis att Bobby varit dålig, han har snarare blivit överglänst av Jota när det kommer till målproduktion. Men brassens styrka har å andra sidan aldrig varit att göra tre mål per match. Hans roll har snarare varit att göra Salah och Mane ännu bättre. Det ska verkligen inte förringas i det här sammanhanget och därför tycker jag Klopp bör fortsätta matcha dem så ofta det bara går.

* * *
5) David Alabas kontrakt går ut efter säsongen och Bayern München har dragit tillbaka sitt senaste kontraktserbjudande sedan parterna inte lyckats komma överens. Vore Alaba ett intressant spår för Liverpool?

Tomas: Han vore en jättefin värvning. En spelare på hög nivå, som dessutom kan hantera många positioner i startelvan. Det kommer säkerligen vara många som rycker i Alaba och det kommer vara de allra största klubbarna, men vi är på den nivån nu och om vi vill prata med Alaba kommer han att lyssna. Vi är en spelare kort på mittbacksplatsen, åtminstone om vi vill ha Fabinho på mittfältet, och det skulle Alaba kunna vara lösningen på. Samtidigt kan han också spela på mittfältet och till vänsterbacklinjen om det skulle krisa. Han har vunnit Bundesliga och Champions League, inget snack om att han skulle tillföra en hel del till vår trupp.

Johannes: Alaba är en enormt fin fotbollsspelare som kan mönstras på flera olika positioner. Han har under det senaste året lirat mittback och har utvecklats till en av Europas främsta på positionen. Riktigt fin med boll och stabil även bakåt. Spelar bäst på vänster sida i mittlåset, där en viss van Dijk ska in när nästa säsong drar igång. Skulle trots det vara en given förstärkning av mittlåset och det vore en dröm att värva österrikaren redan i januari. Jag tror dock att en Alaba-affär kommer förbli just en dröm. Det höga löneanspråket ställer till det. Men han skulle som nyss nämnt vara en riktigt bra förstärkning av truppen.

Jesper: Situationen känns väl lite lik Thiago ur egentligen alla perspektiv. En premiumspelare som börjar närma 30-årsåldern med rätt hög lön utan att riktigt matcha klubbens rekryteringsstrategi med att plocka in yngre utvecklingsbara förmågor. Fast med uppsidan att få in uppenbar kvalité av absolut världsklass. Dessutom finns ju en fördel att han kan spela på flera olika positioner vilket Klopp brukar gilla. Om Alaba vill till Premier League och testa något nytt, och i synnerhet Liverpool, kan man då verkligen säga nej? Jag tror inte det.