Liverpool har haft sin terminstart likt många elever och det är dags att börja utvärdera. Den här veckans granskande lärare är inga mindre än TL’s egna skribenter Tomas, Pelle och Johannes. Vi sammanfattar premiärmatchen, går igenom den röriga vänsterbackssituationen och tar även upp Bentekes monsterbud och Fernando Torres förrädarestatus år 2016. Välkomna till TL-panelen!

Klopp Arsenal

1. Det blev en vild premiär och slutresultat skrevs till slut till 3-4 mot Arsenal – vad tog ni med er från matchen?

Tomas: – Först och främst tog jag med mig tre poäng från matchen, vilket såklart är det allra viktigaste. Spelmässigt var det mycket som var bekant, spelet svängde och vi hade problem att spela på den ledning vi skaffade oss. Positivt dock att vi lyckades hålla tätt efter 3-4-målet, det kändes onekligen som om trepoängaren skulle rinna oss ur händerna då. I övrigt tog jag med mig våra nyförvärvs insatser, Mané gjorde en riktigt imponerande match och både Klavan och Wijnaldum visade att de kan bli spelare att räkna med under säsongen. Det är svårt att dra allt för stora slutsatser av matchen, dels eftersom det är en premiär och dels för att vi mötte ett kraftigt försvagat Arsenal, men jag tycker det finns anledning att se positivt på de nykomlingar som visade upp sig i laget. Men, vi kunde göra galna insatser som den här även under förra säsongen, för att sedan falla samman mot ett svagare motstånd i omgången efter, så jag skulle säga att vi kommer få tydligare svar om laget när vi ställs mot Burnley borta till helgen.

Johannes: – Det finns självklart mycket att plocka med sig från denna smått galna premiär på Emirates. Fyra mål framåt, Mignolets straffräddning, en kollektiv kollaps efter 4-1 och ett nytt glasögontapp av Jurgen Klopp. Det jag tar med mig och kommer minnas är dock Saido Manés debut. Vilken lirare!

– Senegalesen var en av få positiva aspekter i en trevande första halva. I den andra akten var han en stor bidragande orsak till att LFC tog över spelet och lämnade London med tre otroligt sköna poäng. Manés snabbhet, direkta spel och aggressivitet är egenskaper som Liverpool förra säsongen saknade. Sedan försäljningen av Sterling har vi inte haft en spelare med dessa kvalitéer som Klopp värdesätter så högt. Men inte ens Sterling skulle väl gå in på Emirates och göra det där målet?

–Manés debut var onekligen en spännande sådan och jag längtar redan efter att se vad yttern kan åstadkomma på Turf Moor på lördag.

Pelle: – Mycket. Kanske framförallt att Liverpool kan vända underläge till seger även på bortaplan mot ett förväntat topplag. Det är en stor styrka som sannerligen kommer att ge laget ett större kollektivt självförtroende. Att ha den känslan, att man kan vända underläge till seger oavsett motstånd, kan bli viktig under säsongen.
– Vidare såg det spännande ut offensivt med många spelare som verkligen kan briljera i sina bästa stunder; Mané var fantastisk, Wijnaldum tillförde stundtals de offensiva löpningarna som han är inköpt för att tillföra, och Coutinho ser äntligen ut att kunna konvertera sin enorma skicklighet i ett stort antal poäng. Det var också ett viktigt besked att Klavan håller i backlinjen, han var bra på försäsongen men träningsmatcher är förstås aldrig samma sak som tävlingsmatcher.

Moreno Coutinho

2. Alberto Moreno gjorde återigen en svag insats, men någon ny vänsterback verkar inte vara på ingång. Det verkar nu som att James Milner är Klopps backup-alternativ på positionen. Vad säger vi om hela vänsterbackssituationen?

Tomas: – Alberto Moreno är inte tillräckligt bra, speciellt inte defensivt, det begås för många individuella misstag från honom för att man inte ska se ett mönster i hans agerande. Kanske kan han utvecklas under Klopp, men frågan är om det går att träna bort ett så pass impulsivt agerande som man får se från honom med jämna mellanrum. Att ha honom och James Milner som enda alternativ till vänster känns på förhand som en svag uppsättning. Milner kan säkert göra ett okej jobb, men hans bästa position är på mittfältet och personligen ser jag honom som ett klart startalternativ där. Det är svårt att kritisera klubbens agerande på transfermarknaden, kanske fanns inte den typen av spelare man ville ha på marknaden? Det verkade som om man var sugen på Ben Chilwell, men inte ville betala ett överpris och det är där jag kan känna lite besvikelse, för om det är något som är tydligt under det här fönstret så är det att man måste betala överpris för att få spelare som man vill ha. Personligen har jag dock inte sett Chilwell spela, så jag kan inte säga att det skulle kännas mycket bättre att honom som alternativ till vänster, men om det var den spelare man ville ha borde man kanske gått in ännu hårdare. Det är dock, som sagt, svårt att vara kritisk på klubben i det här fallet, då vi vet alldeles för lite om hur affären diskuterades och vad som gjorde att den inte gick igenom.

Johannes: – Att en ny vänsterspringare borde varit i truppen redan till USA-turnén.
Det är uppenbart att den kvicke spanjoren, trots fina offensiva kvalitéer, inte alls håller måttet i defensiven. Att Klopp nu bestämt sig för att vänsterbackspositionen ska bemannas av Moreno-Milner måste vara en konsekvens av ett dåligt utbud på marknaden. Vi försökte med Chilwell och Hector (som enligt mig inte hade varit så stora förbättringar) utan att lyckas. Efter att rekryteringsförsöken misslyckats verkar klubben lagt ner jakten på en ersättare och satsat på det egna materialet. Om det faktiskt beror på det skrala utbudet av ytterbackar eller för att Klopp ser något i Moreno är svårt att säga. Klopp arbetar med spanjoren på träningsplanen varje dag och kan mycket väl ha sett utvecklingsbara kvalitéer som vi supportrar missat. Jag tror dock att tysken öppnat pengapåsen om ett bra alternativ funnits tillgängligt till ett vettigt pris.

– Vänsterback mot Burnley: James Milner.

Pelle: – Det är en bisarr situation. Liverpool har förstärkt många positioner men den kanske allra svagaste förstärker man inte. Dumt och naivt – och det kan bli kostsamt under säsongen. Betydligt mer kostsamt än vad det hade varit att köpa in en duglig vänsterback.

Torres


3. Fernando Torres har gått ut i media och sagt att han kände sig förådd av Liverpool när han lämnade Anfield för Chelsea och Stamford Bridge i januari 2011. Han lade även till att han felaktigt målades upp som en syndare av de som styrde klubben. Känner du sympati för spanjoren eller är han fortsatt en förrädare?

Tomas: – Att det fanns två sidor av Torres-myntet kommer nog inte som någon överraskning för någon, men min första känsla när jag läste nyheten var att jag verkligen inte brydde mig om bakgrunden till övergången. Som det hela slutade var det vi som gick vinnande ur affären, så vi fick en enorm summa pengar och Fernando Torres blev en gigantisk flopp i Chelsea. Oavsett bakgrunden eller utgången kommer jag nog alltid att tycka att han borde ha kunnat sköta övergången på ett snyggare sätt, att vänta till sista dagarna på fönstret innan han började krångla var onödigt och satte klubben i en svår sits. Hade han stannat till sommaren och givit samarbetet med Suarez en chans kanske han hade tänkt om, så mycket äldre blir man ju inte mellan januari och maj, så det tror jag hans karriär hade klarat. Kanske hade han då, om han fortfarande ville lämna, också kunnat välja en klubb som inte var en av våra största rivaler? Läste att han också snackade om att vi var på samma ställe då som när han lämnade, visst har han en poäng där, men då glömmer han att vi härom året bara var ett par poäng från ligaguldet. När övergången gjordes avskydde jag Torres, idag har jag varken positiva eller negativa känslor för honom.

Johannes: – En övergång till en bitter rival är självklart känsligt och inget man som supporter bör ta lätt på. Vad gäller fallet Torres så kan jag dock vara mer förlåtande och förstående. Torres stod på piken av sin karriär och ville vinna titlar medan Liverpool med knackig ekonomi skulle renovera truppen och satsa på framtiden. Att Torres var älskad av supportrarna och en frontfigur i klubben eldade givetvis på det smärtsamma uppbrottet.

– Ordet förrädare vill jag inte använda. Han hade några fantastiska säsonger i den röda tröjan och ville att karriären skulle fortlöpa i en klubb som matchade hans ambitioner. Att klubben var Chelsea och inte en av de stora sydeuropeiska klubbarna, eller Liverpool, var dock ett stort snedsteg.

Pelle: – Torres har antagligen rätt, men Liverpool gjorde antagligen det som var rätt då sett till dåvarande omständigheter. Det låg i klubbens intresse att måla upp Torres som en förrädare. Jag är inte ett dugg bitter, särskilt inte eftersom Suarez utvecklades till en mycket bättre anfallare än Torres. Dessutom tappade ju Torres allt i Chelsea.

bennt

4. Crystal Palace har fått ännu ett bud nobbat på Benteke. Den här gången på £23m + £7miljoner i add-ons. Gör Liverpool rätt eller fel som nobbar? (OBS! När frågan ställdes var inget bud på Benteke accepterat)

Tomas: – Jag tar för givet att vi inte är i något stort pengabehov, jag kan därför inte heller se någon anledning till att vi ska låta spelarna gå för en billigare summa än vi vill ha. Christian Benteke är en erkänt skicklig målskytt, med mångårig erfarenhet i Premier League, det är dessutom ett lag som precis fått in en stor summa pengar som är intresserade. Det är ett tag kvar på transferfönstret, det finns ingen anledning för oss att acceptera ett bud vi inte gillar än. Om han är kvar fönstrets sista dag och samma bud dyker upp igen, då skulle jag nog vilja se att vi släppte honom, men där är vi inte än.

Johannes: – Helt rätt. Den reslige belgaren är trots sina misslyckanden i LFC fortfarande en bra Premier League-forward. Benteke har visat att han kan prestera i ligan och med dagens priser ska belgaren värderas till minst £30m. Av vad jag förstått ansågs det orealistiskt att dessa ”add-ons” skulle triggas och priset stannar då vid £23m.

– Håll ut för minst £30m, det kommer vi få och vi kommer få det innan fönstret stänger.

Pelle: – Helt rätt, eftersom tilläggen i Palaces bud tydligen inkluderade orealistiska bedrifter för att de skulle triggas. Läste t.ex. att en add-on skulle triggas om Palace går till CL, vilket känns ungefär lika realistiskt som att Leeds kommer att vinna PL nästa säsong. Det är inget snack om att Palace kan betala de omkring £30 miljonerna som Liverpool kräver, och de har enormt behov av Benteke, så jag tycker att det är bra att Liverpool är lite kyliga i den här situaitonen.

* * *

Håller ni med herrarna eller är dom helt ute och cyklar? Säg vad du tycker i kommentarsfältet

2 kommentarer
  1. Älskar TL-panelen 🙂 Ni gör ett fantastiskt jobb med sidan; det måste poängteras!

    Precis som ni ser jag stor potential i vår offensiv men vi måste bli bättre defensivt. Moreno är en av de ”dummaste” fotbollspelarna på den här nivån och jag önskar att vi hade fått in en ersättare. Samtidigt hyser jag en stor tilltro till Klopp och därför väljer jag att tro att han har tagit rätt beslut. Milner som vänsterback kanske visar sig vara ett genidrag mot tufft motstånd; killen har ett brinnande hjärta. Mot lättare motstånd kanske Moreno kan bidra med assist nu när offensiven ser snäppet vassare ut än förra säsongen.

    Längtar till Burnley-matchen!

    • Riktigt kul att höra! Å hela TL-redaktionens vägnar – tack 🙂

Kommentarer är stängda.