Panelen tar tempen på matchen mot Norwich, Salahs kommande landslagsuppdrag, transfers och Manchester Citys CL-ban.

* * *

Match mot Luis Suarez favoritmotståndare Norwich. Hur tror du att det går i matchen?

Tomas: Det finns risk för underskattning och det finns en risk att många har tankarna på matchen i Champions League på tisdag, men jag tror och hoppas att våra spelare är så pass starka att riskerna för att vi inte är mentalt påkopplade är minimala. Om vi gör jobbet kommer vi att vinna den här matchen, vi är klasser bättre än Norwich och hur bra match de än gör ska det inte kunna rubba oss.

Pelle: Liverpool har som bekant varit oehört duktiga på att ta så kallade programenliga segrar under den här säsongen och det är ingen vågad gissning att man fortsätter på det inslagna spåret mot Norwich. 3-1-seger låter som ett rimligt resultat, även om det förekommer vissa rapporter som gör gällande att det kan bli knepiga väderförhållanden, vilket ju i så fall inte kommer att underlätta för något av lagen. Förhoppningsvis ställer inte vädret till det alltför mycket.

Coffe: Även om Norwich till en början hotade Liverpool på Anfield med vad som såg ut som ett väldigt skickligt spelande lag så lyste svagheterna snabbt igenom. Liverpool över 90 minuter kommer säkerligen vara en för svår uppgift för Norwich även denna gång. 

* * *

Norwich har charmat många den här säsongen, men ser ändå ut att åka ur. Varför ligger de så risigt till i tabellen?

Tomas: Det enkla svaret är, precis som nämndes i vår Q&A, att de är inte är tillräckligt bra. De har varit underhållande att titta på, de har inte varit lika defensivt inriktade som många av de andra topplagen, men tyvärr är väl det också en anledning till att de befinner sig absolut sist. Om de varit lite mer cyniska i sitt spel hade de kanske kunnat ta några fler poäng, nu har de ofta blottat sig i defensiven och åkt på en hel del baklängesmål. Det är svårt att hänga kvar i PL som nykomling, de lag som lyckas är ofta de som är starka bakåt och klarar av att gneta till sig poäng mot lag som är bättre på pappret. Den egenskapen har inte Norwich visat upp än och jag tror det är en stor anledning till att de börjat hängas av.

Pelle: Läste i Sport Illustrated att Norwich har lägst lönebudget i hela ligan, och de visade på ett tydligt samband mellan lönebudget och lag som blivit degraderade de senaste 10 åren. I Norwichs fall är nog den ekonomiska kostymen den absolut största faktorn till deras troliga degradering, för jag tycker att de har gjort ett bra jobb med resurserna som de har. De har många fina spelare men helheten blir ändå inte tillräckligt bra, eftersom det saknas en trygg ryggrad i laget. De saknar cynism och släpper in för många mål, men å andra sidan kommer de att fortfarande vara i en okej sits om de åker ur; det blir inte som t.ex QPR som hade massa dyra långtidskontrakt som förstörde alla deras chanser att snabbt komma tillbaka till PL efter deras senaste degradering.

Coffe: Jag blev imponerad av Norwich första kvart mot oss på Anfield, att vi avgick med en så stor seger kändes å deras vägnar lite märkligt. Det här är dock något som fortsatt systematiskt för Norwich under säsongen vilket är naturligt för lag med en sådan taktik. När Norwich förlorar boll så har de inte tillräckligt många spelare på rätt sida för att försvara, något som är extremt krävande för lagets centrallinje i defensiva omställningar. Vi försökte oss på liknande projekt med Brendan Rodgers, vi lyckades inte heller täppa igen de hålen, skillnanden var att vi hade forwards som kunde göra 3-4 mål per match det har inte Norwich de har inte heller någon Van Dijk som ständigt vinner sina 1 mot 1.

* * *

Mohamed Salah kan komma att delta i inte bara en – utan två – landslagsturneringar som helt eller delvis krockar med Liverpools spelschema nästa säsong. Är det rimligt att Salah ska delta i båda turneringarna?

Tomas: Jag tycker sällan att landskamper är rimliga, speciellt när våra spelare är inblandade. Att släppa Salah till OS-fotboll låter för mig helt bisarrt, det är väl ingen som bryr sig om fotbollen i OS? Men samtidigt minns jag hur Rami Shaaban pratade i vår pod om hur mycket landslaget betydde för invånarna i Egypten och jag kan tänka mig att den här turneringen är väldigt stor för dem. Frågan är dock om det verkligen är det bästa för Egypten att ha med Salah i OS, för dem borde ändå de afrikanska mästerskapen vara ännu viktigare och vill de att han ska prestera på topp då borde de vara måna om att han får en semester under sommaren. Sen att de afrikanska mästerskapen läggs mitt under brinnande säsong och dessutom ska spelas utan att ligorna gör uppehåll är något som jag har svårt att förstå, många lag runtom i Europa tappar viktiga spelare och det kan slå hårt för klubbar som strider om titlar, europaplatser eller för att hänga kvar i sina respektive ligor. VM vart fjärde år är acceptabelt, om de slutar lägga det i diktaturer, men de andra mästerskapen(EM, Afrikanska mästerskapen, Copa America osv) borde de kunna få till bättre. Kom överens, lägg dem ungefär samtidigt, låt ligorna ha uppehåll. Då får de mer tittare, spelarna behöver inte slitas från sina klubbar och kommer således vara bättre förberedda mentalt.

Pelle: Konflikten mellan klubb- och landslag finns alltid där, men normalt sett finns bara maximalt en landslagsturneringen som kolliderar med klubblagssäsongens spelschema. Det ovanliga i Salahs fall är ju att det inte är EN utan TVÅ turneringar som kan krockar under samma säsong… Jag kan förstå att Egypten vill satsa på båda turneringarna, och om de ska ha någon slags chans att gå långt i OS måste de ju ha sina allra bästa spelare på de överåriga platserna… och de har som bekant inte särskilt många internationella stjärnspelare. Samtidigt har Salah en ansträngd relation till egyptiska fotbollsförbundet och vi vet ju inte hur fräsch han kommer känna sig i kroppen efter den här säsongen, så jag är inte helt säker på att han kommer att vilja spela OS. Att AFCON krockar med spelschemat kommer vi nog tyvärr få leva med framöver också, eftersom Afrikas väderförhållanden gör det ogynnsamt att spela på den europeiska sommaren när klubblagen har säsongsuppehåll. Så för att vara en galet stor supporter av ett europeiskt klubblag är jag ändå relativt positiv och förstående till landslagsfotbollen.

Coffe: Tycker det finns två nivåer att diskutera det här på. Först bör klubblagen komma till någon form av lösning så att de olika kontinenternas landslagsturneringar inte krockar med rådande säsong likt VM, det borde gå att synka. OS är ingen ansedd turnering i fotbollsvärlden och inget som krockar med ligan så där bör det finnas en dialog mellan klubben och spelaren hur läget ligger. Om spelaren väldigt gärna vill representera sitt land så är det upp till klubben att ta ställning hur det här kommer påverka. Förhoppningsvis kan ett givande-tagande mellan berörda parter räcka tillräckligt långt. Att det i år sammanfaller så knasigt så att Salah kan tänkas deltaga i båda turneringarna är olyckligt, han bör verkligen överväga att inte göra det. Skulle han uttrycka att han tänker deltaga i båda är det ännu troligare att Liverpool förstärker med en spelare av liknande kaliber som den nuvarande fronttrion har, i så fall riskerar Salah rent av troligt att vara en rotationsspelare stora delar av säsongen.

* * *

Offensiva äss som Jadon Sancho och Timo Werner ryktas till Liverpool. Om du kunde välja en av dessa svindyra spelare, vem skulle det vara?

Tomas: Spontant skulle jag föredra Sancho, då han är britt och yngre. Om hans utveckling fortsätter kommer han att bli en enorm spelare och Englands största namn under en lång tid, om vi ska vara landets bästa lag vore det rimligt att den bästa spelaren finns hos oss. Vi har ju Brexit som en del i det här också, nu är jag långt ifrån någon expert på hur det kommer att påverka de engelska lagen, men om kraven på britter blir tuffare är det bra om man sett till att ha de bästa. Jag skulle dock kunna acceptera att det slutar med Werner också, även han är en väldigt bra spelare och skulle passa bra in i vårt sätt att spela, dessutom billigare. I priset på Sancho ska dock vägas in att även om han inte lyckas kommer vi att få tillbaka stora delar av pengarna om vi skulle välja att sälja honom. Om någon av dem kommer får de dock finnas sig i att vara rotationsspelare, för ingen av dem konkurrerar ut vår ordinarie trio.

Pelle: De är två väldigt olika spelare, så det beror lite på vad man vill ha in mest. Werner är bäst som central anfallare, medan Sancho är vassare på de andra offensiva positionerna. Det finns en prisskillnad att ta hänsyn till, men jag skulle ändå välja Sancho; han är yngre, engelsman, mer mångsidig och har i mitt tycke ett större register än Werner. Men bägge är fantastiska spelare som jag skulle älska att se i Liverpool.

Coffe: Jag tycker det är skönt att jag slipper göra ett sådant val. Känner mig däremot helt trygg med att Klopp kommer välja rätt spelare. Spontant känns Sancho mer sprakande. Vet inte hur mycket som ligger i de här skriverierna dock, väldigt olikt Liverpools senaste värvningar att något läcker ut så långt i förväg. Luktar smokescreens. Tror faktiskt vi är mer intresserade av att försöka norpa Son från Tottenham.

* * *

Manchester City har blivit bannlysta från Champions League i 2 år eftersom de brutit mot FFP-reglerna. Hur tror du att det kommer att påverka PL i allmänhet och City i synnerhet?

Tomas: Jag ska börja med att säga att jag tror att den där domen kommer att lindras, domar som kommer mot storklubbar brukar ha en tendens att göra det, men om den står kommer den att få konsekvenser. För Citys del kan den slå väldigt hårt, kommer deras spelare acceptera att inte spela i den finaste av turneringar under två års tid? Kommer Guardiola acceptera att inte ens få en chans att vinna den turnering han helst av allt vill vinna? Vilka spelare vill gå till en klubb som inte spelar i CL? Att det här dessutom kommer i en period där flera av spelarna som tagit dem till titlarna antingen lämnat(Kompany) eller börjar bli till åren(Silva, Fernandinho, Agüero) gör det såklart ännu jobbigare. Ska de locka spelare kommer de att behöva vifta med enorma lönesummor och de spelarna som prioriterar feta lönekuvert före en chans att spela i CL brukar inte vara de man håller i handen när det blåser. Det här kan bli ett riktigt hårt slag för Manchester City och jag hoppas att UEFA är starka nog att stå vid sitt ord.

Pelle: Om domen står sig kan det få enorma konsekvenser för både ligan och City. Det kommer ”räcka” med topp 5 för att komma till CL. City kommer nog få otroligt svårt på alla möjliga fronter; Guardiolas framtid är oviss, likaså många spelares, och många sponsoravtal måste nog omförhandlas för att de ska undvika att hamna i domstol och så vidare. Dessutom riskerar City att hamna i en ond spiral då CL-avstängningen leder till ett stort inkomstbortfall som i sin tur gör att de måste minska utgifterna rejält för att klara av framtida FFP… och det är som bekant oerhört svårt att minska utgifterna och samtidigt bibehålla en hög sportslig nivå. Sen kommer nog avstängningen att överklagas och kanske inte fastställas till 100% på ett tag, men den osäkerheten kommer också vara svår att hantera för City. Om City inte får spela CL nästa säsong kan man fundera lite på hur lagen bakom tänker; hade verkligen typ Everton tagit det lugnt i januari om man vetat om detta? Antagligen inte, skulle jag tro.

Coffe: Det skulle förpassa City till en extremt svår situation. Inte bara att de officiellt blir stämplade som fuskare och hur historien säkerligen kommer vinklas därefter. Röster om att de bör bli av med titlar börjar redan höjas. Vilket är legitima röster då deras maktposition nu bevisligen skapats otillåtet. Det kommer dessutom extremt opassande då City är inne i något av en generationsväxling för att kunna behålla sin plats som ett av världens bästa lag. Flera nyckelspelare börjar bli till åren och är ännu inte ersatta. Att rekrytera etablerade världsnamn på den nivån som håller kvar City på rådande nivå, känns snudd på omöjligt utan att kunna locka med CL. Missnöje hos nuvarande trupp och att bara behålla spelare och Guardiola kommer även det vara en stor utmaning. Om den här domen står sig kapas City brutalt ner på en nivå bland dem dödliga konkurrenter de så enkelt distanserat sig från. Kvar på toppen som ohotad etta står Liverpool. För Phil Foden kan det däremot vara en blessing in disguise, vilken tröst det nu är.

2 kommentarer
  1. Jag tror att vi kommer värva både Sancho och Werner. Vad ger ni mig för odds?

    • Jag tror det skulle vara en spelare för mycket, svårt att hålla alla nöjda. Vi har ju Minamino och Origi som ska ha sin speltid också, dessutom en Elliot på tillväxt. Jag tror en av dem kommer, så jag skulle ge dig ett väldigt högt odds på att vi värvar båda.

Kommentarer är stängda.