Senaste nytt

TL-panelen om premiären, Suarez och konkurrensen med Spurs

[fblike url=”https://www.facebook.com/TotaalLiverpool” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Totaal Liverpool fortsätter på den inslagna vägen och publicerar en TL-panel även denna vecka.

Den här gången består panelen av, förutom den ’vanliga’ bloggaren Jesper (@JesperEss) även av Robin Karlsson (@KongoKarlsson) och Jonathan (@jbostrom92).

TotaalLiverpoolFB

Liverpool tog en rättvis och superviktig seger i PL-premiären mot Stoke. Vad var bra och vad behöver LFC förbättra till nästa match?

Jesper: Jag vill nästan vända på frågan, vad var INTE bra? Ända från start så var det full fart framåt, bra intensitet i löpningar/passningsspel, kreativt anfallsspel, chanser fler än myrorna i en myrstack, och som grädde på moset – stabilt försvarsspel. Det enda som egentligen går förbättra till nästa match är förmågan att döda matcher tidigare, som ju hänger med sen förra säsongen. Vi har ju vant oss vid att skapa tonvis med chanser, men att i slutändan bli straffade genom ett sent baklängesmål. Den här gången stod Simon Mignolet som tur var i vägen, men det kommer han inte alltid kunna göra.

Robin: Det var mycket som var bra. Kombinationerna och rörligheten i anfallsspelet var en sak. Sturridge och Coutinho visade redan förra säsongen att de hittar och förstår varandra väl. Nu när även Iago Aspas slängdes in i mixen blev det svårt för Shawcross och grabbarna att hänga med. En annan positiv del var att det ser ut som om Lucas går mot god gammal form. Även om han gav bort någon frispark i lurigt läge så tyckte jag han vann boll riktigt bra på mitten och det är viktigt att vårt defensiva ankare presterar på topp. Positivt framöver blir även den boost av självförtroende som vår nye keeper Mignolet måste ha fått efter den debuten. Även om han inledningsvis såg något skakig ut fick han tack vare dubbelräddningen vid straffen en debut som tagen ur Buster (Jag hoppas alla har läst Buster). Annat bra var Touré som anfallsvapen på fasta situationer, en evigt ung Gerrard med mera. Som sagt; mycket var bra! Vad som kan förbättras? Precis som förra säsongen skapar vi mycket, men vi måste få dit bollarna. Visst gjorde Begovis en kanonmatch och stolpe samt ribba var emot oss, men vi MÅSTE kunna döda såna här matcher innan nervositeten infinner sig på slutet. Jag var nog inte ensam om att tänka ”Inte nu igen” när domaren pekade på straffpunkten. Dessutom anser jag att försvaret vid vissa tillfällen såg skakigt ut och jag hoppas samarbetet där bak blir snäppet vassare framöver när de ställs under än mer press.

Jonathan: Det är svårt att dra allt för stora växlar av en premiär där det säkert var mycket nerver som spelade in hos båda lagen. Men som sagt, det var en oerhört viktig seger och en premiär är alltid en premiär.

Jag vart imponerad av Liverpools försvarsspel och då menar jag försvarsspelet över hela planen. Det var inte många gånger man gav Stoke chansen att spela sig igenom mittfältet ostört, man var också väldigt snabba att sätta press på Stokes ytterbackar när dom fick bollen.

Det höga försvarsspelet resulterade flera gånger i att Stoke ”gav” bort bollen till Liverpoolspelare som redan då hade en hög utgångsposition och var påväg framåt, vilket gjorde det väldigt lätt att anfalla. Här måste dock Liverpool bli bättre, när man vinner bollen såpass högt som man gjorde ett par gånger så måste man klara av att straffa motståndarna ännu hårdare, sätta dom klara målchanserna på ren svenska!

Jag ställer mig dock ganska frågande till om Liverpool kommer att klara av att spela det här höga försvarsspelet mot ett lag, där framförallt forwards är kvickare. Toure och Agger är ett väldigt starkt mittbackspar när man får spela rättvänd, jag fruktar dock att man kan få problem när man möter forwards som är rörligare.

Redan i nästa omgång så ska Toure och Agger tampas mot Benteke, Agbonlahor och Weimann. Tre spelare som överglänser Stokes anfallspar i framförallt djupledsspelet. Tappar Liverpool pressen högt upp i planen så tror jag att man kan få det väldigt jobbigt mot ett Aston Villa som är fullt av självförtroende efter segern på Emirates.

Suarez

Efter alla turer – och de har varit många – ser Luis Suarez ut att stanna i Liverpool. Hur har sommarens ’transfer-saga’ påverkat hans ställning i klubben och framförallt; kommer han att kunna prestera på samma nivå som tidigare?

Jesper: Inte särskilt mycket skulle jag vilja säga. Luis Suarez är fortfarande Liverpools största stjärna och Liverpools klart bästa spelare. Det ändrar inte 75 miljoner intervjuer runt om i världen på. Kommer han kunna prestera på samma nivå som tidigare? Om han kommer fjanta omkring som han gjorde på försäsongen, nej. Men det mesta pekar på att Suarez kommer vara exakt lika sugen på att vinna (som han brukar vara) när det börjar vankas ’riktiga’ matcher igen. I matchen mot Japan såg han lite ringrostig ut, men var trots detta en av planens tre bästa spelare. Så jag är inte särskilt orolig. Suarez är en extrem vinnarskalle, en vinnarskalle som ibland kan gå till överdrift – vilket vi har sett prov på några gånger i den röda tröjan. Men kan bara de övriga spelarna fortsätta rulla in 3 poäng så är jag övertygad om att han kommer vara hur motiverad som helst.

Robin: Utan insikt i omklädningsrummet är det ganska svårt att svara på, men jag tror definitivt den har påverkat både honom och hans ställning i laget. Samtidigt tror jag de flesta är ganska glada att ha en sån klasspelare kvar och förhoppningsvis kommer inte stämningen i truppen påverkas allt för negativt av dramat. En annan femma är ju vad fansen tycker om honom nu. Bara genom att läsa kommentarer här inne märker vi att det är ganska delade åsikter om hans vara eller icke vara i klubben och det återstår att se om han kan bli förlåten av alla. På planen tror jag att vi kommer att få se en lika hungrig (ursäkta ordvalet) Luis som tidigare och jag tror att han kommer att prestera för fullt. Vad dealen mellan honom och klubben är spelar förhoppningsvis ingen roll utan han kommer att leverera ändå. Hoppas jag.

Jonathan: Luis Suarez har helt klart varit årets största sommarplåga, nästan värre än när Nic & the family släppte ”Hej hej Monica”, men bara nästan.

Hur kommer detta då att sluta?

Jag tror att mycket beror på hur Suarez kommer att prestera och framförallt agera på planen när han kommer tillbaka (om han kommer tillbaka), Om han att leverera så har jag svårt att se att fansen inte mjuknar och tar honom till sig igen, såpass beroende är Liverpool av Suarez och det vet fansen om.

Det som är intressant och som vi ”vanliga dödliga” aldrig kommer att få veta är hur gruppen påverkas när Suarez kommer tillbaka på allvar och ska ha tillbaka sin givna startplats.

Vad kommer egentligen att hända när Suarez petar Aspas som slitit hela försäsongen och imponerat stort. Det behöver inte vara känsligt, men det kan bli problem när en spelare som varit ute i media

och gnällt att han vill bort plötsligt kommer in och ska ha den givna startplatsen som Suarez har i Liverpool, gruppdynamiken kan helt enkelt förstöras när en spelare som varit borta från gruppen kommer tillbaka.

Om vi ska se till vad Suarez kommer att prestera när han kommer tillbaka (Om han kommer tillbaka) så är jag inte det minsta orolig. Det är VM nästa sommar och det borde ligga i hans eget intresse att hålla sig i form och prestera bra under säsongen, och om han stänker in några baljor under hösten/vintern så kanske Real Madrid öppnar plånboken i Januari.

Willian

Liverpool och Tottenham tenderar att rycka i samma spelare. Dessvärre tenderar Tottenham att ibland, men inte alltid, vinna dragkamperna. Varför?

Jesper: Dels för att man har ett starkare tränarnamn i André Villas Boas, och dels för att man erbjudit spelare som Sigurdsson och Dempsey astronomiska löner i förhållande till vad dom faktiskt erbjuder. Sedan ska man väl inte glömma aspekten att London är en betydligt större & roligare (världs)stad – även om jag tycker att just den här aspekten är något överdriven. Liverpool är idag en mycket mer  levande stad än den var för säg, 5 år sen. Experter som säger, vem vill egentligen flytta till Manchester eller Liverpool? – överdriver enligt mitt sätt att se det.

Men i övrigt så kan Spurs givetvis också erbjuda ett projekt som ligger flera år före LFC’s dito. Man har flera riktigt bra spelare och även en trupp som inte behöver förlita sig på 17-,18- och 19-åringar. Det är den stora skillnaden.

Robin: Jag tror faktiskt det finns många möjliga skäl till varför en spelare skulle välja Tottenham före oss. Genom att titta på ligatabellerna de senaste åren kan vi tyvärr se ett av skälen; Spurs har helt enkelt lyckats bättre än oss och bättre spel i ligan tar oss in på en annan viktig punkt – Europaspel. Nu är ju inte Tottenham i Champions League denna säsong, men det kan ändå vara en faktor som spelar in. Andra faktorer kan vara pengarna som erbjuds (läs Sigurdsson) eller rent av förhandlingsförmågan hos de som styr upp värvningarna. Enligt vad man har hört så är ju inte Levy helt dålig på det där med förhandling. Vissa spelare föredrar storstadslivet i London framför Liverpool (märkligt, eller hur?) och vissa spelare kanske tror mer på det etablerade namnet Andres Villas Boas än Brendan Rodgers. Många skäl, men enligt min högst subjektiva åsikt är naturligtvis inget av dessa skäl starkt nog för att få någon att välja Tottenham framför LFC.

Jonathan: Det börjar nästan bli parodiskt att se att varje gång Liverpool är ute efter en spelare så nämns Tottenham i samma mening, men egentligen är det inte så konstigt då båda lagen ligger strax under topplagen och därav så får man också konkurrera om spelare som är strax under toppskiktet.

Det är svårt att svara på just varför Tottenham har en tendens att vinna dragkamperna, det man kan peka främst på är att dom i dagsläget som lag betraktat är före Liverpool i utvecklingen, man har under dom senaste åren varit en stark utmanare till den åtråvärda fjärdeplatsen, vilket Liverpool inte har varit. Utan att veta så tror jag att dom har varit skickligare än Liverpool att övertyga spelarna att just deras ”projekt” har kommit längre i utvecklingen och att det verkligen är något att satsa på och något som dom tror på.

Sen kanske man inte ska underskatta betydelsen över att få bo i storstaden London heller, men det känns rätt långsökt när man pratar om professionella fotbollsspelare.

LÄmna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentar

 1. Inspector Norse

  Förstår för övrigt inte varför folk vill ha in en center som t.ex. Jackson Martinez eller Damiao. Ska man gå över till ett 4-4-2 då eller är det tänkt att peta bort Sturridge från sin bästa position?

 2. Inspector Norse

  Tror ni att man kommer gå för en annan marquee-signing nu när man missat Willian eller kommer man att avvakta? Det finns väl en del spelare som skulle kunna spetsa till laget ordentligt för en liknande summa som den Willian hade.

  Hur mycket skulle Luis Muriel gå för ungefär? Är Alexis Sanchez till salu? Kan vi få Eriksen till ett pris på under £15m är det väl värt att slå till? Annars finns väl Ljajic, Honda, Nasri, Gaitan och Maher att fundera över.

 3. Johan

  Visst ser det ut som Spurs spenderar Bale pengarna men jag är osäker på om de kommer blanda sig in i titelfighten. Tycker vårt spel ser mer spännande ut och sammanhållningen verkar kanon även med Suarez affären. Vilket man inte ska underskatta. En vinst mot Villa och självförtroendet är på topp. En bra start är viktig i år. Sen att vi missar Willian tror jag inte gör så värst mycket. Damiao eller Turan som ersättare känns helt rätt. Vi behöver en marquee signing för att höja statusen på laget och attraktionskraften för spelare.

  1. Coffe

   varken Damiao eller Turan är den spelaren på samma vis som Willian hade varit. Jag är rätt nöjd med vad vi har att tillgå för tillfället om vi får behålla Suarez, dock så klarar vi inte av skador lika bra som titelkandidaterna och spurs.

 4. Coffe

  Enligt the guardian ska spurs ha erbjudit mer pengar till anzhi och till spelaren. Så vi har alltså om jag tolkar det rätt, inte ens givit oss själva chansen här på grund av att vi inte tyckte spelaren vara värd 35? Ska vi ens ha någon chans på sådana här spelare så kan vi ju sluta tro att vi kan betala mindre pengar än våra konkurrenter det är ju en grundfaktor, sedan om spelaren ändå inte väljer oss är en annan sak och så trodde jag fallet var. Men efter det här så blir man ju mer tveksam om uppgifterna skulle visa sig stämma.

 5. Coutinho

  Känns som att den största skillnaden är vid förhandlingsbordet. Leavy känna betydligt bättre på att sälja in sitt projekt än ayre.

  Får hoppas han floppar, tycker vi ska satsa på lamela istället.

  1. Kristian

   Enligt rykten så kommer Tottenham även att ro hem Lamela-affären, en till affär på £35m. Detta gör ett net spend på £100m i dagsläget, vilket vi får se som ett tydligt tecken på att Bale försvinner till RM. Där ryktas det om ett bud på £85m + Coentrao, vilket då betyder att dom för Bale-pengar + andra försäljningspengar + £15m egna pengar har förstärkt truppen med: Roberto Soldado (Valencia, £26m), Paulinho (Corinthians, £17m), Nacer Chadli (FC Twente, £7m), Étienne Capoue (Toulouse, £9m), Willian (Anzji Machatjkala, £35m), Erik Lamela (Roma, £35m), Fabio Coentrao (Real Madrid, included in deal with Bale).

   Jag måste nog säga att med den truppen och de förstärkningar så kan nog Tottenham till och med blanda sig i titelfighten.

 6. phil

  Va ska man säga.. Vart fan ändå mer besviken när inte Mkhitaryan kom..

  Undra vem som bangar oss i arslet nästa gång.?

 7. Coffe

  Surt för oss så klart att missa Willian till en konkurrent som Spurs, men samtidigt om det betyder att Bale försvinner så är det ändå en stor försämring för dem. Dock så missar ju vi samtidigt vår kvalitetsförbättring, då frågar man sig vem som kan tänkas stå på tur näst i denna kö?

  Om Spurs lägger 35 på honom samtidigt som de redan lagt ut runt 60 känns det lite som att Bale pengarna redan är spenderade så de borde vara borta från konkurrensen på nästa target vi har, Arsenal letar inte riktigt efter just den spelartypen och de flesta andra klubbar i övrigt har redan väldigt bra uppsättning på den positionen eller har handlat klart. Vilket borde göra att vi har bra förhandlingsläge på det sista halmstrået till kvalitetsspelare som kan tänkas finnas kvar på marknaden. Det finns ju som sagt spelare som Muriel, Lamela, Sanchez, Muniain som alla är möjliga om vi är beredda att betala lite extra. Jackson Martinez?

  Tror gruppdynamiken helt klart påverkas men i slutändan lär det bli lite som med Zlatan och det svenska landslaget. Liverpool behöver ett par Zlatans på banan för att tillhöra den nivån vi vill vara på, ibland till priset av ett lite sämre kollektiv dock inte sämre än spetskompetensen de här spelarna kommer ge oss i poäng. Men visst man ska inte underskatta att liverpool kan nå längre än vad många tror med det kollektivet vi har. Bredden är överlag tunn dock även om startelvan helt klart kan störa alla lag.

  1. Brushanen

   Håller med dig om gruppdynamikens betydelse. Visst är det bra med Zlatans Coffe! Liverpool har 2 stycken Zlatan i Suarez och Gerrard. Jag tycker att det viktigaste är att vi har en vass och tydlig strategi och det har Brendan givit oss på kort tid. Dessutom så slår ett tydligt kollektiv ett gäng individualister näst intill alla dagar i veckan men allt är ju relativt för en viss talang måste finnas. Men som CL-vinsten 2005 visade så slog vi lag som Chelski och Milan, 2 av de 3 dyraste lagen 2005, som hade helt andra budgetar än Liverpool. Vi kan visa Spurs, Assenal, City och United att vi kan precis som 2005 vinna rubbet även om konkurrenterna har större plånbok.

Laddar...