TL-panelen med Tomas och Pelle kikar på Klopps första 6 år i Liverpool, Newcastles takeover med mera!

* * *

1. Den 8:e oktober 2015 skrev Jürgen Klopp på för Liverpool. Hur skulle du beskriva hans första 6 år i klubben?

Tomas: De har varit fantastiska, över all förväntan. Klopp har gjort oss till vinnare igen och givit oss minnen som vi alltid kommer ha med oss. Alla fina resultat och titlar har såklart alla som läser det här full koll på och jag tror att alla kan skriva under på att de resultat han gjort varit av allra högsta klass. En sak som jag tycker är viktig att få med i beskrivningen av Klopps första år hos oss är också sättet som han nått framgången på. Vi kan ofta se och höra andra lags supportrar sucka över vårt tjat om net spend, att vi våra spelaraffärer över tid tyder på en sund ekonomi. För mig är det inte oväsentligt att nämna, för det är inte bara att ta titlar som är viktigt, för mig är det också viktigt hur man tar dem. Jag är stolt över att hålla på ett lag som inte bara lassar in pengar och köper den ena stjärnan efter den andra, jag är stolt över att Klopp byggt ett lag på ett ekonomiskt hållbart sätt och dessutom gjort det med spelare som kommit till klubben utan att vara några världsspelare. Det går egentligen att skriva tusentals ord om hur viktig Klopp varit för oss, men jag skulle ändå säga att det allra bästa är att han gjort oss till det han sade på den första presskonferensen, nämligen till believers. Idag sätter jag mig framför våra matcher med en tro på att vi kommer vinna dem, idag har jag en tro på att vi kan vinna titlar och det är tack vare Klopp. Må han stanna hos oss länge till!

Pelle: Det är svårt att se hur Klopp skulle kunna ha gjort något bättre. Hans fantastiska ledarskap genomsyrar hela klubben. Laget har fått en tydlig identitet, Klopp & Edwards har byggt en extremt bra trupp med relativt skrala medel, och framförallt har man vunnit både Champions League och Premier League. Sett till de ekonomiska förutsättningarna borde inte Liverpool kunna konkurrera om de största titlarna, och den största anledningen till att man kan göra det är förstås Klopp. Jag tror dessutom att väldigt få av de allra största tränarna i dagens världsfotboll skulle acceptera förutsättningarna så som Klopp gör. Till skillnad från Guardiola och tidigare Mourinho kräver han inte att få varenda spelare han pekar på, utan har en sund inställning till de ekonomiska förutsättningarna, vilket är ett absolut måste för att en manager ska kunna synka med FSG. Jag tror inte att någon annan manager hade kunna lyckats lika bra som Klopp gjort under den här tidsperioden.

* * *

2. Den saudiarabiska investeringsfonden PIF har köpt Newcastle. Vad tänker du om detta?

Tomas: Det här är tråkigt på många sätt, även om det såklart inte är överraskande. Jag kan förstå att Newcastles supportrar är glada över att slippa Ashley, men jag har oerhört svårt att greppa hur man kan fira på gatorna efter att ha blivit uppköpta av en diktaturstat och delägd av en man som tros ligga bakom ett mord på en journalist. Vi kommer såklart att få se Newcastle som titelutmanare inom några år, vi kommer säkerligen att ha med dem som ett givet topplag under många år framöver och sett till klubbens storlek och supporterskara är det inget som jag kan säga någonting om, men vill man verkligen att det är så här man ska ta sig till toppen? I dagens fotboll krävs det pengar för att vinna, det är den bistra sanningen, men någonstans måste det ändå betyda något varifrån pengarna kommer. Här har spelarna i PL gått ner på ett knä i match efter match, för att visa sitt stöd för alla människors lika värde, men när det kommer rika ägare och viftar med sedelbuntarna är det som att alla de där fina värderingarna är som bortblåsta. Jag hoppas innerligt att vi aldrig hamnar i Newcastles situation, personligen ser jag oss hellre falla ifrån toppen än få pengar från tvivelaktigt håll. FSG har sina brister, det råder det inga tvivel om, men det här är på en annan nivå. Ingen skugga ska egentligen falla över Newcastle, de är ett offer i det här och de är säkerligen inte det sista laget som får den här typen av ägande. Vi har ett vinter-VM i Qatar att vänta nästa år, att pengar slår högre än moral eller människors värde är något fotbollens pampar visar med all önskvärd tydlighet länge och Newcastles nya ägande är egentligen bara ett logiskt, och tragiskt, steg i den inslagna riktningen.

Pelle: Det finns två sidor av det saudiarabiska myntet. Den ena sidan är att Premier Leagues bedömning om vem/vilka som är lämpliga klubbägare. Det brukar ofta kallas ”Fit and proper person’s test”, men kallas numera ”Owners’ and director’s test”, vilket är en 6 sidor lång text som går att läsa i ”Premier League handbook”. Det handlar mest om vilka faktorer som kan diskvalicifera någon från att äga en PL-klubb; fokus ligger främst på ekonomiska faktorer, som att personen i fråga inte ska befinna sig i en svår ekonomisk situation eller inte vara inblandad i en intressekonflikt genom att vara verksam i en annan PL-klubb. Om man bortser från ekonomiska faktorer, ska PL enligt handboken ta hänsyn till om personen har ett oavtjänat brottsstraff, och ibland går man in väldigt specifikt som att personen inte ska vara inblandad i vidareförsälning av PL-matchbiljetter, men det finns ingen konkret moralisk klausul som kan stoppa personen från att köpa en klubb av moraliska skäl. Därför fick Manchester Citys nuvarande ägare köpa klubben trots protester från organisationer som värnar om mänskliga rättigheter och därför blev deras tidigare ägare Tkaksin Shinawatra också godkänd av PL, trots massvis med politiska och legala trubbel. Det är dock få som tvivlar på att Newcastles nuvarande ägare är än värre rent moraliskt och jag har otroligt svårt för journalister som hyllar ägarbytet, inte minst eftersom FN:s utredning slog fast att Saudiarabien troligen låg bakom mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Det känns som ett stort svek mot honom när journalisterna ställer sig i hyllningskören.

Den andra sidan av myntet är att Storbritannien liksom Sverige säljer vapen till Saudi och har annan business med dem – och man kan självklart ifrågasätta varför fotbollen ska sätta sig på högre moraliska hästar än resten av landet. Fotbollen försöker ju dock ständigt vara väldigt inkluderande och försöker framhäva allas lika värde och så vidare. Allt det tappar i trovärdighet totalt när man bjuder in Saudi till gemenskapen.

Rent sportsligt kommer Newcastle säkert att slåss i toppen inom några år. Med tanke på pengarna som finns i Premier League var och är det nog oundvikligt att fler klubbar köps av stenrika shejker, så det var alltid bara en tidsfråga innan Liverpool skulle få konkurrens av fler sådana klubbar. Jag kan tänka mig att Saudi såg en möjlighet att köpa en klubb med stor inhemsk supporterskara och PR-mässigt välkomnas de med öppna armar, eftersom supportrarna ogillade Mike Ashley skarpt. Om Saudi räddar eller förstör klubben beror väl på vilket perspektiv man väljer att inta, antar jag.

* * *

3. Liverpool har inlett Champions League med 2 raka segrar. Hur ser du på lagets chanser att vinna turneringen den här säsongen?

Tomas: Om vi slipper skador på nyckelspelare kan vi slå alla lag i den här turneringen, det råder det ingen tvekan om. Klopp har tagit oss till tre europafinaler och är bevisligen en tränare som vet hur man tar sig vidare från utslagsmatcher, vi har mängder av matchvinnare och en defensiv som brukar kunna stänga igen under press. Vi behöver få till ett lite mer stabilt grundspel än vi visat inledningsvis för att gå hela vägen, det har varit lite för enkelt att skapa chanser mot oss och enkla baklängesmål kommer vi inte att ha råd med när det drar ihop sig. Vi är inte favoriter till att vinna, men jag tror inte det är något lag som vill möta oss i slutspelet och om vi bara kommer in i den tidiga våren med bra fart kan vi hur långt som helst.

Pelle: Vi har inte bäst bredd, men vi har en elva som kan besegra vilken motståndare som helst. Mycket kommer att handla om hur fräscha toppspelarna är i slutfasen av säsongen. Afrikanska Mästerskapet kommer att innebära en stor påfrestning för de offensiva spelarna som ”blir kvar” när Salah och Mané är borta, och frågan är i vilket skick stjärnduon kommer att återvända från turneringen. Att komma ur de veckorna på ett smidigt sätt tror jag blir en nyckel för möjligheterna att återhämta sig inför slutfasen av säsongen. Annars skulle jag inte säga att konkurrensen i CL är hårdare än någonsin, då Barcelona är i kris och Real Madrid inte har kunnat köpa spelare som på samma sätt som tidigare, samtidigt som PSG har ett otroligt framtungt lag och Juventus antagligen kommer ha ett till ”mellanår”. Jag tror det kommer att handla om Liverpool, Manchester City, Chelsea och Bayern München när turneringen avgörs.

* * *

4. Robertson har fått seriös konkurrens av Tsimikas på vänsterbackspositionen. Är skottens startplats hotad på allvar?

Tomas: Nej, det skulle jag inte säga att den är. Jag tycker att Robertson svarade upp bra mot City, efter att ha fått en del kritik i matchen innan och i dagsläget är skotten helt given, i min ögon i alla fall. I Tsimikas har han dock fått en konkurrent som pushar honom att hela tiden prestera, han kan inte slappna av eller gå ner i prestation, då kommer han snart vara omsprungen. Med den nya konkurrensen kan dessutom Robertson vila ibland, vilket han inte kunnat göra tidigare. Det här borde kunna medföra att han håller sig pigg och fräsch under säsongen, skulle han ändå bli skadad tappar vi inte heller lika mycket i kvalitet som vi gjort tidigare. Tsimikas har blivit precis den spelare många av oss hoppades att han skulle bli när vi köpte honom, nu är det bara att hoppas att nästa steg är att hitta en liknande spelare på andra kanten.

Pelle: Robo är fortfarande bättre i presspelet och han är en stor pådrivare, men Tsimikas är minst lika bra i spelets övriga delar, och är dessutom en skicklig hörnläggare. Det känns otroligt lyxigt att ha två duktiga vänsterbackar i laget, med tanke på de många åren utan en enda. Tsimikas är helt klart en seriös konkurrens till Robo nu men i stora matcher kommer nog skotten gå före genom sitt presspel och gedigna erfarenhet. Nu drömmer jag om att få in en högerback som konkurrerar på allvar med Trent och gör att vi slipper se Milner, Gomez eller Neco Williams där så fort Trent av någon anledning inte kommer till spel.