1) Jürgen Klopp har fått viss kritik för sättet han hanterade FA-cupreturen mot Shrewsbury. Vad tycker du om hans beslut att inte ens vara på plats och enbart spela med reserv- och ungdomsspelare?

Tomas: Jag tycker att Klopp gjorde helt rätt. Vi har en otroligt viktig period framför, då vi förhoppningsvis ska säkra vår första ligatitel på trettio år och samtidigt försöka ta oss långt i Champions League, vi kommer att behöva våra spelare hela och fräscha och den här vilan hjälper de slitna spelarna att återhämta sig. Sen finns det fler anledningar till att jag gillar Klopps beslut, han står upp för det han tycker är viktigt, nämligen att spelarna ska ha sin viloperiod. Han får själv en möjlighet att hämta andan efter några väldigt hektiska säsonger, även om han såklart har en del vila under sommaren tror jag han mår väldigt bra av att få en veckas lugn även under pågående säsong. Att det här agerandet skulle vara ett hot mot FA-cupens status köper jag inte alls, tvärtom har väl intresset och snackat kring en omspelsmatch mellan två lag med sådan kvalitetsskillnad sällan varit större? Alla har haft en åsikt om matchen, om Klopps agerande och om det hårda matchandet.

Jesper: Beslutet var lite märkligt trots att man med facit i hand tog sig vidare ändå. Jag hade förstått det mer om matchen spelats på bortaplan, men nu var den hemma på Anfield och bara några dagar efter Wolverhampton-segern. En helt grön U21-elva tillsammans med en lika orutinerad tränare var såklart upplagt för uttåg. Men Klopp såg det antagligen både som ett statement mot FA och även en slags vaskning av FA-cupen. Liverpool hade trots allt tjänat på att ha färre matcher att spela och lägga fullt fokus på Champions League och ligan istället. Så även fast det säkert var en positiv överraskning utåt sett så hade Klopp säkert gärna sluppit matchen mot Chelsea. Det tror jag i alla fall.

Pelle: Det är självklart inte bra för själva FA-cupen att landets bästa lag behandlar cupen på det här sättet, men Jürgen Klopp är anställd av Liverpool för att ta de besluten som är bäst för Liverpool – och den här gången var det att ge A-laget semester. Som jag uppfattade saken hade Klopp lovat spelarna ledighet för längesen och att vara inkonsekvent på den punkten vore nog varken bra för deras mentala eller fysiska hälsa. Att Liverpool gick och vann matchen visar förstås också att klubben trots allt mönstrade ett lag som var tillräckligt bra för att vinna den enskilda matchen.

2) Vem/vilka av talangerna imponerade på dig mest mot Shrewsbury?

Tomas: Jag har inte sett hela matchen, så det är med vissa reservationer för att jag kan ha missat något, som jag säger att det ändå är Chirivella som imponerat mest på mig. Nu är han ingen ungdom längre, inte i förhållande till de andra som startade iaf, men han har verkligen vuxit ut till en riktigt fin mittfältare och förtjänar verkligen att få chansen i ett lag där han kan få mer speltid framöver. Om jag tränade ett lag i mitten eller på den undre halvan i PL skulle jag slå en signal till Liverpool och höra mig för om spanjoren. Neco Williams är en annan spelare som imponerat på mig, det vore spännande att se honom mot lite bättre motstånd, för att kunna avgöra om han klarar defensiven lika bra som offensiven.

Jesper: Det är svårt att svara något annat än Neco Williams just nu. Han kanske inte riktigt är redo defensivt än, men offensivt sett så håller hans inlägg hög professionell klass som faktiskt hade varit en tillgång för vilket lag som helst. Enda kruxet är ju att han har Trent framför sig, så frågan är när kommer han få chansen på riktigt i Liverpools a-lag. Där har Klopp verkligen något att bita i nästkommande säsong.

Pelle: Jag tycker att Neco Williams har visat tillräckligt mycket i cupspelet för att Liverpool inte ska köpa in en ny högerback som Trent-backup, det går inte att begära så mycket mer än så. Längre fram ser Harvey Elliott galet intressant ut men han känns ändå inte riktigt lika PL-mogen som Williams gör.

3) Rhian Brewster har kommit igång med målskyttet i Swansea. Tror du att han har en chans att slå sig in i truppen nästa säsong?

Tomas: Svår fråga, han har absolut gjort bra ifrån sig i Swansea och visade även glimtar av sina kunskaper under försäsongen. Min känsla är dock att han inte är riktigt på rätt nivå än. Om han ska in och konkurrera i Liverpool har han först och främst världens bästa anfallstrio framför sig, sedan finns namn som Origi, Oxlade och Minamino som vill åt någon av de offensiva platserna, till dem kan vi kanske lägga ett eventuellt nyförvärv i sommar. Om Brewster ska kunna ta en plats i laget behöver han bli en av landets bästa anfallare, åtminstone tydligt visa att han har potential till att bli det. Min gissning är att vi får se honom gå på lån även nästa säsong, fast förhoppningsvis i ett PL-lag, likt vi gjort med Harry Wilson den här säsongen.

Jesper: Det mesta talar för att han antingen lånas ut eller säljs i sommar skulle jag säga. Brewster är en fin ung talang, men att slå sig in i Liverpools trupp är en uppgift som känns lite övermäktig i dagsläget. Hade Klopp sett Rhians storhet på träning är jag övertygad om att han redan hade satsat på honom, eller åtminstone gett honom en plats på bänken. Nu känns det snarare som att tysken inte riktigt har tilltro till hans förmåga, och potentiellt inte heller vad som krävs för att bli en världsklassanfallare på sikt. Jag misstänker själv att Brewster kommer bli en Premier League-spelare men tror han kommer bli det i ett mittenlag som bäst. Lite likt våra andra unga löften Harry Wilson, Jordon Ibe och Dominic Solanke.

Pelle: Brewster skulle förmodligen göra åtminstone en bra säsong i PL innan han kan konkurrera i en storklubb som LFC. Möjligtvis kan detta ske på lån nästa säsong, men det känns tveksamt. Kan tänka mig att Edwards & Klopp skulle överväga en sommarförsäljning om någon mindre PL-klubb budar ett överpris, vilket ju många tenderar att göra när det gäller unga engelsmän. Men mycket beror på vilken inställning Brewster själv har och hur många år han kan tänka sig att växa i andra miljöer innan han får chansen i LFC. Det finns trots allt ingenting som tyder på att någon av Liverpools offensiva stjärnor kommer att lämna i sommar och även om någon skulle göra det, så skulle Edwards hitta en ny stjärna, och inte låta Brewster ersätta denne. Hur stort tålamod Brewster har kan vi bara spekulera om, men jag konstaterar att tålamod inte brukar vara unga fotbollsspelares paradgren.

4) En tidigare LFC-spelare som rörde på sig i januari var Emre Can, som flyttade till Borussia Dortmund efter en tung period i Juventus. Tror du att Emre kommer studsa tillbaka eller är han inte en spelare för storklubbarna?

Tomas: Jag tror Emre Can är på väg att hitta sin nivå, även om han hade några bra perioder i Liverpool har jag haft svårt att se storheten i honom. Han är lite för långsam, både i fötter och tanke, för att ta en plats på mittfältet i ett riktigt topplag, tycker jag. Han är kraftfull och har en ganska underskattad offensiv, men överlag har han svårt att utnyttja det han är bra på, försöker ofta göra det för svårt för sig och ta på sig för stort ansvar. Det här bygger jag visserligen mestadels på det jag såg i Liverpool, men jag har varken sett eller hört något som tyder på att han tagit några steg i sin utveckling. Dortmund är ett bra lag, kan han ta en plats där och behålla den över tid ska han vara väldigt nöjd, högre än så kommer han inte att komma igen.

Jesper: Det är såklart lätt att säga nu att jag aldrig riktigt såg storheten i Emre Can när han spelade i LFC, men det är sanningen. Förstod aldrig riktigt varför vissa supportrar såg det som en förlust när han lämnade och fick ännu mer huvudbry när gamla kloka Juventus valde att satsa på honom. Tyskens största nackdel är att han är allround, fast samtidigt lite klumpig och långsam. För att slå igenom i en storklubb så behövs snabbheten eller ett distansskott utöver det vanliga, och Can saknar båda. Jag tror inte han kommer göra bort sig i Dortmund men jag tror inte heller han är deras långsiktiga lösning på hålet centralt.

Pelle: Har alltid gillat Emre Can, det finns kvalitéer där, men det finns också svagheter. Framförallt långsamheten är svår att kompensera för om man inte läser spelet perfekt och det gör inte Emre. Det är möjligt att han kan ta en ordinarie tröja i Dortmund, men jag tror inte att han kommer bli aktuell för de allra största klubarna fler gånger i karriären.

5) Liverpool leder Premier League överlägset men några tabellplaceringar bakom pågår ett stenhårt race om CL-platserna. Vilka tror du kommer topp 4?

Tomas: City är såklart givna, jag är rätt säker på att Leicester kommer att behålla sin plats där i toppen också. Bakom dem blir det svårare, Chelsea har börjat tappa sitt försprång och Tottenham har fått någon slags vind under vingarna med Mourinho. Vi har också Sheffield United och Wolves som går bra. Manchester United kommer inte att ta en topp fyra-plats, av den enkla anledningen att de är för dåliga. Jag tror det kommer att handla om Chelsea eller Tottenham i slutändan och om jag ska gissa där blir det nog ändå Lampards lag som kniper fjärdeplatsen.

Jesper: Tottenham har värvat klokt i januari och även skeppat iväg Christian Eriksen som snarare var ett problem än en tillgång i slutet av sin sejour hos Spurs. Jag tippar att lagen som ligger där idag även kommer göra det i slutet av säsongen. Harry Kanes frånvaro tror jag spelar en avgörande roll för att Chelsea i slutändan kniper den sista platsen. Tycker även att Lampard har något spännande på gång med sitt lag och är den motståndare som jag respekterar mest utöver Man City. Dom spelar under perioder en fantastisk varierad anfallsfotboll och har i mitt tycke bara haft lite oflyt med poängskörden senaste tiden. Insatserna har hållit tillräckligt hög klass för att nå CL utan tvekan.

Pelle: Man City och Leicester bör ta två av platserna, Chelsea är i pole position om fjärdeplatsen, i synnerhet eftersom det verkar dröja innan Arteta (eventuellt) får fason på Arsenal. Tottenham har potentialen, men Kane dras med skadeproblem. Wolves och Sheffield United är solida lagbyggen men trots att de spelar på två helt olika sätt har de lite av samma problem – de vinner inte tillräckligt många av de ”enkla” matcherna för att verkligen slåss om CL-platserna. Wolves har dessutom en väldigt tunn trupp, även om de breddade lite i januari. Manchester United? Nä, knappast, va?

9 kommentarer
 1. Hyfsad jinx av mig gällande Emre Can. Trycker in ett drömmål mot Leverkusen direkt. Aja, en gång är ingen gång 🙂

  • Tycker Can fått onödigt mycket ”skit” från Liverpools fans.
   Visst är han långsam men det var t.ex. Pirlo också. Sen ska man inte jämföra dom två eftersom Pirlo var extremt snabb i tanken vilket Can inte kan beskyllas för att vara. Men Can gjorde en hel del fina insatser i Liverpool och han fungerade bra som mittback. Jag tycker han är en bra truppspelare eftersom han kan spela på flera platser och jobbar alltid hårt för laget. Hade gärna sett en återkomst men jag gissar på att han efter 1-2 säsonger i Dortmund kommer hamna i Bayern München som backup till ordinarie mittfältare.

 2. Gillar dessa panel-synpunkter hos er.
  Skulle varit väldigt kul om ni gjorde en där ni förklarar vilka era absoluta drömvärvningar till liverpool hade varit!

  Mina ser ut enligt följande, om man får drömma lite;
  1. Mbappe
  2. Werner
  3. Fabian Ruiz
  4. Aouar

  Hade vi fått in någon av dessa till sommaren hade det smakat mumma. Eller kanske en mittfältare o en anfallare av dessa

  • Det är ju väldigt subjektiv med såna listor men om man ska kolla på vad vi verkligen behöver så kommer varken Mbappé eller Werner i topp. De skulle båda kräva startplats men ingen av de tre vi har där framme går att peta. Därför skulle jag hellre sätta en teknisk, spelfördelande mittfältare som nummer ett på listan. Kommer inte på något bra namn på rak arm men det sägs att Coutinho kommer säljas i sommar. Han kan klubben och spelsättet. Tror inte det kommer bli så att han kommer tillbaka men vem vet?

 3. Tror ni hela trion där framme är kvar nästa säsong? Enda som självklart är kvar i Firmino men frågan är om inte Mane eller Salah försvinner? Tror nog Werner är den mest realistiska värvningen även om hela vår trio är kvar. Känns som hela trion skulle tjäna på att roteras runt lite och med Werner kanske skillnaden på vem av de fyra som spelar spelar sån stor roll.

  Men tror dock vi endast kommer värva något mer etablerat om någon ur startelvan försvinner. Annars får vi lite på att Wilson, Grujic och Brewster kommer tillbaka med spets och kan slåss om platserna.

  • Jag skulle bli väldigt förvånad om någon ur vår startelva lämnar, tror vår fronttrio kommer vara intakt även nästa säsong. De har alla långa kontrakt och kan inte se någon anledning till att vi eller dem skulle vilja se någon förändring. Det kommer säkert att komma in en stark konkurrent, både för att tvinga dem att hålla sig skärpta och att ge dem möjlighet att vila lite mer än den här säsongen. Werner eller Sancho känns som två rimliga namn, men oavsett vem som kommer in är jag övertygad om att det kommer bli som konkurrent till nuvarande topptrio, inte som ersättare.

  • @Tomas Tror du verkligen vi kommer gå för Sancho? Sägs ju att han kommer kosta över 1 miljard kr. Är det realistiskt att Klopp vill lägga de pengarna på en spelare som inte kommer vara ordinarie utan mer en rotationsspelare som får spela när nån av dom där framme behöver vila?

  • Sancho kan nog komma att vara en rotationsspelare inledningsvis, men samtidigt är han klart yngre än de ordinarie där framme och att värva honom nu kan göra att övergången när Salah eller Mané ska ersättas om någon säsong enklare. Priset är dock inte oviktigt och blir han för dyr kanske vi drar oss undan, men tror vi kommer dra in en del pengar på försäljningar, så det behöver inte vara ett bekymmer. Skulle dock gissa att Werner är förstaalternativet, delvis av den anledningen som du skriver, prislappen är klart mer behaglig. Om vi får in någon av högsta klass tror jag vi kommer få se Mané och Salah vila mer än den här säsongen, vi har ju dessutom Afrikanska mästerskapen(om jag minns rätt) att ta hänsyn till, då vi kommer att stå utan båda våra bästa målskyttar.

Kommentarer är stängda.