TL-panelen är tillbaka! Den här gången handlar frågorna om matchen mot Spurs, januarifönstret och lagets framtida chanser.

* * *

Vad är det för tankar och känslor som rör sig efter förra helgens vinst?

Tomas – Min första känsla var lättnad, en förlust i matchen hade kunnat vara förödande för våra chanser att nå en av de fyra första platserna. Inte bara för att vi tappat ännu fler poäng, utan också för att alla rubriker om kris i klubben hade växt snabbare, med vår trea i färskt minne är det plötsligt Arsenal som är den klubb som får alla negativa rubriker i England och det är bra för oss. Samtidigt kunde jag inte låta bli att tänka på hur det varit om Mané inte haft sitt mästerskap i januari, när matcherna duggade tätare än ett brittiskt höstregn, hade vi då haft ett försprång i den viktiga kampen om platserna i toppen? Men, det kommer vi aldrig att få veta, så det är lika bra att fokusera på vad som komma skall i stället.

Jesper – Det märkligaste var att få känna den där konstiga känslan igen – lycka. De senaste månaderna har varit som att befinna sig i ett stort svart hål om man är en så pass inbiten supporter till Liverpool som jag ändå är. Därför smakade en övertygande seger med mersmak mot Spurs riktigt gott just nu. Jag har förövrigt byggt upp något märkligt fiendeskap till Tottenham dom senaste åren efter att storheter som Pavlyuchenko sänkt oss med mål i slutminuterna, för att nämna ett öppet sår. Kanske har jag även stött på för mycket vitklädda med grav hybris som skriker COYS rakt i ansiktet på en för att kunna ha en nyanserad bild av klubben. Samtidigt känner man sig lite besläktad med deras supporters då dom liksom vi vet hur det känns att se ett hopp födas och sedan fullkomligt raseras och pulvriseras inom loppet av några dagar. Min relation till Spurs kan därför beskrivas som komplicerad.

Pelle – Först och främst att Liverpool i mångt och mycket är ett bättre lag än Tottenham. Det är en skön känsla med tanke på att de är en av huvudkonkurrenterna om CL-platserna. En annan tanke som nog de flesta hade var hur anmärkningsvärt lätt Liverpool har mot de andra topplagen; det är i grunden en positiv känsla, men samtidigt förbryllas man över hur ett lag kan ta så förbannat många poäng mot topplag och så förhållandevis få poäng mot bottenlag. Rent krasst är trots allt topplagen de bästa lagen i en serie, men det finns förstås psykologiska och i detta fall taktiska skäl som ligger bakom den ologiska resultattrenden.

* * *

Klopp fick till matchbilden mot Spurs. Vad var det han lyckades med till skillnad från de tidigare matcherna?

Tomas – Jag var egentligen inte så förvånad över att vi gjorde en bra match spelmässigt, mot ett lag som Tottenham passar vårt sätt att spela mycket bättre. Spurs packade inte sitt lag på samma sätt som de vi mött den senaste månaden, de försökte spela sig till poängen mot oss och då straffade vi dem. En sak vi gjorde bra var att vi satte en enorm press på Ben Davies, som inte spelat speciellt mycket tidigare under säsongen, och det bar verkligen frukt. Mané kom rätt in i matchen och när han väl gjort det fick Spurs försvarare slita hårt för att hålla siffrorna nere. Mittfältskompositionen var perfekt för vår del också, när vi har Henderson tillsammans med Lallana och Wijanldum gör vi våra bästa matcher, flyttar bollen snabbare än annars och skapar fler hot. Jag hoppas vi kommer att få se den trion tillsammans mycket under avslutningen av säsongen.

Jesper – Ska man vara elak så var kanske inte Klopp anledningen till att det blev vinst överhuvudtaget. Dels så mötte man ett Spurs som var ihåligt, bussigt och oinspirerat. Sedan får man inte glömma att LFC alltid lyckas tända till i toppmötena där lagen någonstans möts på lika villkor. Tottenham förväntas vinna lika mycket och kan därför av principskäl inte göra en David Moyes och ställa tio spelare i eget mål och ändå behålla stoltheten. När lagen kommer till Anfield och försöker spela så slutar det oftast med att Liverpools intensitet kör över motståndaren som en ångvält, så även denna gång.

Pelle – Pressen lönar sig mot lag som försöker spela sig ur den. Alltså lag som exempelvis Tottenham. Det som förvånade mig var egentligen inte att Liverpool lyckades med pressen, utan hur Spurs misslyckades med sin press och hur få målchanser de skapade. Vi hade trots allt fått en helt annan typ av match om Spurs också hade hotat offensivt och fått in bollar bakom Mignolet. Sedan måste förstås Wijnaldums och Manés storartade individuella insatser berömmas, de var verkligen lysande. Wijnaldum måste vara en av ligans mest underskattade spelare och Manés djupledslöpningar är hur viktiga som helst för lagets anfallsspel.

Varför har 2017 inletts så trögt?

Tomas – Det är såklart flera anledningar till att lag kommer in i en sådan djupformsvacka, för vår del var det nog en kombination av hårt matchande samtidigt som flera av våra nyckelspelare saknades av olika anledningar. Coutinho, Henderson, Lallana, Matip, Lovren, Clyne och Mané har alla saknats till och från under den här tiden och det är trots allt över hälften av vår tilltänkta startelva, lägg till det att Firmino antagligen haft det lite jobbigt med sin rattonykterhet och rättegång, så kan man börja se varför vårt spel hackat ordentligt. Samtidigt har man kunnat se drag av de här problemen tidigare, att vi inte riktigt haft några idéer för hur vi ska ta oss an lag som sjunker djupt och försvarar kompakt i mitten. Vi har ofta fått lita till individuella prestationer för att få håll på lag som spelar så och när de med den spetsen inte finns med har vi inte riktigt några vapen. Vi behöver hitta ett spel där vi kan få en mer kompakt press på våra motståndare, tvinga dem till svårt försvarsspel i stället för att bara flytta runt i takt med vårt långsamma sidledsspel. Nu är våra spetsspelare tillbaka, så de kan rädda oss i kommande drabbningar, men vi behöver jobba med den här delen i vårt spel.

Jesper – Spelschemat, synkroniserad formdipp på våra tongivande spelare och trötthet. Klopp är van vid att kunna vila sina spelare i december och det kändes som att januari tog kol på spelarna helt enkelt. Det sprangs en hel del fortsatt, men i offensiv tredjedel så var det som att kraften tog slut. Man orkade vinna tillbaka bollen, men orkade sedan inte vara kreativ och finurlig nog när det väl skulle förflyttas boll i den andra riktningen. Det kändes som att spelarna gick ner i tempo och vilade med boll nästan. Som motståndare var det då inte särskilt jobbigt att backa hem och stå rätt i positionerna när ingen ville ge några djupledsalternativ.

Pelle – I grund och botten handlar det nog om att Liverpool fortfarande inte har en tillräckligt bred trupp, vilket innebär att skador och andra typer av tapp, som när spelare åker till Afrikanska mästerskapet, blir väldigt kännbara. Vidare har Klopp misslyckats med att stabilisera försvarsspelet, vilket ofta har fått konsekvensen att laget måste göra många mål för att vinna matcherna. Att anfallsspelet inte sitter i varje match får vi trots allt leva med, men då är det viktigt att försvarsspelet sitter. Jag tror mer på ovannämnda orsaker till de svaga resultaten än teorier om att Klopp bara har ett sätt att spela och skulle vara sönderläst av alla andra managers.

* * *

Var det rätt att inte värva någon i januarifönstret?

Tomas – Jag tycker att Klopp och klubben agerade helt rätt under transferfönstret. Jag räknar med att man har en grupp spelare som man tittat ut som möjliga värvningar i framtiden, spelare som ska kunna gå in och göra skillnad. Om ingen av dem gick att få loss i januari tycker jag det är bättre att nöja sig med truppen vi har och jobba med den säsongen ut. Vi har en historia av att värva väldigt många spelare, många av dessa spelare har visat sig inte hålla måttet. Sedan Klopp kom har värvandet givit bra utslag, i sommar hittade vi tre spelare som gick i elvan och gjorde oss bättre. Jag kan inte se någon spelare som bytt klubb under det här fönstret som hade gjort vår elva bättre, bortsett från Julian Draxler, som vi ska ha varit intresserade av, men PSG är svåra att konkurrera ut. Om vi ska bygga en smart trupp som kan slåss i toppen över tid behöver vi jobba klokt på transfermarknaden och att betala överpris på spelare som man inte ser som sina egentligen förstaval tycker jag inte är att jobba klokt. I sommar vill jag se några värvningar och jag känner mig tämligen övertygad om att Klopp redan vet vilka spelare han vill och vill positioner han vill stärka.

Jesper – Detta är alltid så sjukt svårt att besvara då vi aldrig har insyn i vad som faktiskt finns tillgängligt på marknaden. Januarifönstret är ett krångligt fönster med dyra prislappar och i ärlighetens namn kanske det här fönstret var det händelsefattigaste på kanske 10 år. Samma scenario verkade inte bara gälla Liverpool utan egentligen alla toppklubbar i Europa höll hårt i pengasäcken medan Kina gjorde någon övning där det tävlades om att ge den mest avdankade spelaren högst tänkbara lön. Även fast Klopp kanske ville ha in ett energitillskott, som en ny värvning innebär, så var det antagligen klokt att vänta med de 5-6 värvningarna till sommaren istället.

Pelle – Det är alltid knepigt att värva i januari, särskilt om du bara söker klasspelare, som ju LFC gör i detta läge. Laget hade behövt förstärkning, men samtidigt måste man inse att väldigt få klasspelare var tillgängliga. Om vi sätter in detta i ett LFC-försäljningsperspektiv så fanns det naturligtvis inte på världskartan att Klopp skulle sälja någon spelare som han har det minsta användning för, antagligen inte ens för överpris. Sedan har LFC likt många andra klubbar definitivt goda chanser att få ut mer av vissa spelare; tänker på typ Emre Can, Gomez, Grujic och några till som har potential att hjälpa laget mer än vad de har gjort hittills. Uteblivna värvningar brukar kunna öppna upp för möjligheter för spelare som är formsvaga/unga/bortglömda, ibland får det oväntat positiva utgångar.

* * *

Efter 25 omgångar ligger LFC på en femte plats i tabellen. Kniper Liverpool en topp 4-placering till slut?

Tomas – Vi har ett jättebra läge,ett lugnt spelschema och bara två matcher kvar mot konkurrenter i toppen. Det hela kommer att avgöras av huruvida vi klarar av att sänka lagen som backar hem, med tanke på nuvarande skadeläge och möjligheten att nöja sig med en match i veckan under större delen av kvarvarande säsong har vi förutsättningarna att knipa en plats i toppen. Matchen mot Arsenal kommer bli extremt viktig, kan vi slå dem och på så sätt lägga ännu lite mer press på Arsene Wenger tror jag vi kan se fram emot en trevlig säsongsavslutning. Å andra sidan ska vi först få hål på ligans formsvagaste lag i bortamötet med Leicester och de vore inte det första laget i år att vända sin formsvacka med en seger mot oss. Jag vågar inte tippa någon placering, men om vi inte klarar topp fyra har vi missat en riktigt bra chans.

Jesper – Nej. Det går att argumentera för att alla lag har en svacka som man måste ta sig igenom och kanske har Liverpool nu tagit sig igenom den värsta delen av säsongen. Men faktum kvarstår att den svagaste truppen i nuvarande topp 6 är Liverpools. Får vi en skada på en av våra nyckelspelare så finns det inte mycket som kan täcka upp där bakom. Som jag ser det finns det bara en spelare som har förmågan att vända den här säsongen till en fjärdeplats och det är Sadio Mane. Med sin otroliga balans och giftiga löpningar i djupled är han vår absolut viktigaste spelare framför Adam Lallana och Philippe Coutinho. För att använda ett klassiskt Star Wars-citat, ”Help me Sadio Mane, you’re my only hope”.

Pelle – Om de offensiva toppspelarna inte går skadade och om Klopp kan stabilisera försvarsspelet över tid så tar Liverpool definitivt en av de fyra platserna. Kanske räcker det med att en av dessa faktorer stämmer. Jag är positiv och tror på CL-spel nästa säsong.

4 kommentarer
 1. OT: Vad tror ni om ryktena kring Solanke? Har sett honom en handfull gånger när han spelat mot Liverpools U-lag och i U-landslaget och tycker han ser väldigt lovande ut.
  Chelsea sägs ha nekat hans krav på £50.000/veckan vilket jag tycker är lite saftigt.
  Solanke ska han sagt till sina polare att han ska till Liverpool.

  Dessa rykten kommer från London Evening Standard (gratis lokaltidning) så jag är inte såld på deras trovärdighet direkt.

  • Fina talanger är alltid intressanta, men lönekravet – om det nu stämmer – är orealistiskt sett till det lilla han har uträttat hittills. Det påminner lite om när Sturridge lämnade City, faktiskt.

  • Lönekraven skulle enligt det jag läst inte vara samma för Liverpool då dom ska tydligen kunna erbjuda a-lagsspel och va verkligen inte intresserade av att betala en sådan lön.

   Det måste vara ett sätt för Solanke och hans representerar att försöka tvinga fram spel i Chelseas a-lag. Ta mindre lön men få speltid.
   För som du säger så är det helt orimligt att kräva en sådan lön efter att bara spelat en handfull minuter sammanlagt i a-laget. Eller så är han bara helt inställd på att lämna och gav en enorm siffra för att stoppa kontraktsförhandlingarna helt.

  • Om Chelsea mot förmodan skulle vara villiga att betala honom £50k/veckan vore det också en slags garant på att de tror mer på honom än de andra som finns i deras ”utlåningskarusell”. Men utgångstipset är nog ändå att han hamnar i ett mittenlag i PL.

Kommentarer är stängda.