När vi sålde Xabi Alonso var det det första steget mot att det som varit världens bästa mittfält började splittras. För att ersatte vår elegante spanjor värvades den skadedrabbade italienaren Alberto Aquilani in till klubben för stora pengar, skador och anpassningsproblem gjorde att det tog lång tid innan han lyckades ta en startplats i Premier League. I stället var det en ung brasse som slet där på mitten, i en övermäktig roll som ersättare till Alonso gjorde Lucas Leiva sitt bästa för att hitta rätt i laget.

Jag hade oerhört svårt att uppskatta honom, han var inte alls samma spelare som Alonso, han spelade antingen för enkelt eller för svårt. Han fortsatte dock att hålla Aquilani bakom sig. En bit in på säsongen besökte jag Anfield för att se en avslagen drabbning med Johan Elmanders Bolton, till min stora glädje var Lucas petad och Aquilani skulle starta. Äntligen skulle italienaren få visa vad han gick för. Jag minns inte om bytet kom redan i halvtid, men det märktes tidigt att Lucas haft platsen av en anledning. Aquilani kom inte alls in i spelet, slog mängder av felpassningar och förlorade varenda närkamp. Lucas kom in på planen, spelet blev bättre och vi vann till slut matchen. Därefter fortsatte vi att spela med honom på planen och med tiden kom han mer och mer in i spelet, tillsammans med Benitez hittade han en roll i laget som passade honom. Utvecklingen fortsatte och under säsongen 2010-2011 blev han utsedd till årets spelare av fansen. Lucas hade gått från att vara hackkyckling till att vara fansens stora favorit. Sedan kom skadorna.

Kvartsfinalsegern mot Chelsea i december 2011 gjorde att han missade resten av den säsongen och sedan dess har han inte riktigt kommit upp i rätt nivå för klubben. I perioder har den gamle Lucas visat sig, men hans säsonger har ofta blivit upphackade och de senaste åren har det börjat spekulerats i om det kanske vore läge för honom att lämna klubben. Under Klopp har speltiden begränsats kraftigt och den tid han spelat har han mestadels gjort det som mittback, en säkerligen ganska ovan roll, och har återigen fått finna sig i att motta kritik från supportrarna. Personligen känner jag inte annat än stor respekt för Lucas Leiva, han må inte vara en perfekt mittback, men mot Tottenham visade han att han kan tillföra en hel del. Främst har tiden han etablerade sig i klubben imponerat på mig, att inte vika ner sig när fick en överdriven kritik utan i stället bita ihop, kämpa och nu stå med rak rygg och efter den här säsongen gjort tio år i klubben. Hans roll i klubben är annorlunda nu, besöken på planen blir färre och färre, men jag skulle kunna tänka mig att han har en viktig uppgift som rutinerad spelare i en trupp som trots allt är ganska orutinerad.

Det skulle förvåna mig om Lucas blir kvar efter den här säsongen och antagligen är det så att han inte längre räcker till för ett lag som ska utmana i toppen, men jag kan tycka det är lite tråkigt att se kommentarerna kring hans spel. Efter tio år i Liverpool, där han visserligen spelat med Steven Gerrard på mitten i perioder, men också i perioder spelat med Jay Spearing och Christian Poulsen, där han aldrig klagat och alltid agerat föredömligt utanför planen, kämpat sig tillbaka från svåra skador, kan jag tycka att han förtjänar mer från oss fans. Alla spelare ska kunna ta kritik när man inte presterar och det tror jag att Lucas klarar av, men i hans fall tar den ibland för stora proportioner och det kunde man märka i helgen då han själv gick ut på twitter och bemötte fans som han tyckte skrev orättvist mot honom. Jag hoppas att hans sista tid i klubben blir en tid där vi fans kan visa vår uppskattning för hans prestationer hos oss, gör han en dålig match ska han kritik som alla andra, men man kan också minnas att han är vårt fjärde eller femteval på mittbacksplatsen, jämför man honom med de spelare som haft den rollen de senaste åren är hans insatser kanske inte så svaga ändå.

Lucas karriär i klubben är väldigt intressant, han har alltid varit en vattendelare. Om man bortser från säsongen där han blev årets spelare har hans plats allt som oftast debatterats. Hans defensiva klokhet har hyllats, hans offensiva tillkortakommanden har ifrågasatts. Hans sätt att stänga ytor har imponerat, hans förmåga att dra på sig farliga frisparkar har frustrerat. Jag tror hans status i klubben varit annorlunda om han kommit in i laget vid en annan tidpunkt, om han sluppit kliva in som Alonsos ersättare, en roll som faktiskt få spelare i världen klarat av. Det är trots allt inte många spelare som gjort resan från att vara den stora syndabocken till att vara fansens favorit, hans stjärna må vara dalande, men jag hoppas han slipper läsa mer osaklig kritik under den sista tiden i klubben.

1 kommentar
 1. Lucas är en spelare jag alltid gillat och just säsongen som han valdes till säsongens spelare så va han helt magisk. Han va ligans överlägset mest underskattade spelare samt ligans bästa defensiva mittfältare.
  Om inte skadorna hade förstört det för honom så hade han nog varit första namnet i startelvan än idag.

  Trotts en riktigt bra insats mot Spurs så tycker jag hans prestationer som mittback är allt annat än godkänt. Även om man jämför med andra reserver från tidigare år så är det inte godkänt, för dom andra gav långt ifrån godkända prestationer. Visst ska man inte vänta sig något stort då det inte är hans ordinarie position. Men när han har sats på prov så har han konstant hamnat i problem. Han är bra defensivt men han är för aggressiv i sitt spel för att spela mittback och har allt för dåligt positionsspel. Han skapar problem för resten av backlinjen när han stöter upp och blir överspelad. Han funkar fortfarande bra som defensiv mittfältare men som mittback borde han vara en sista utväg. Tycker Gomez och kanske även Can borde gå före där. Han är ingen mittback helt enkelt. Jag tycker Klopp gjorde fel genom att spela Lucas istället för Klavan i höstas då flera av målen som släpptes in när Lucas spelade kom som en konsekvens av hans ovana på den positionen.

  Nu, efter att jag sågat honom rejält som mittback, så får jag ta och avsluta med att säga hur mycket jag uppskattar allt han gjort för klubben.
  Som det står i texten så är han ett riktigt proffs. Klagar aldrig, kämpar hårt och verkligen älskar klubben.
  Det har funnits väldigt få dom senaste 10-15 åren som har en så stor kärlek för klubben som Lucas och det är i stort sett bara Carra och Steve var hjärta bankar hårdare för The Reds.
  Lucas kan lämna Liverpool med vetskapen att han alltid gav 100% för laget. Även om det ibland gick åt skogen så gav han aldrig upp. Han är någon alla unga spelare kan se upp till. Med några insatser till som den mot Spurs så kan han lämna på en high note.
  Jag har, som sagt, alltid gillat honom och även den kritiken jag själv gav honom här ovan irriterar mig trots att jag tycker den är rättvis.

  Men visst har han gjort sig förtjänt av mer respekt än vad som flera fans har visat honom den senaste tiden.
  Men en hel del av kritiken är också helt rättvist, precis som den va när Gerrard fick utstå det under sina sista år i klubben. Ingen är immun. Speciellt någon som visat prov på bättre.

Kommentarer är stängda.