NYHET

Det är dags för lansering av ny sajt och såklart även för ligastarten av Premier League. Därför har vi den här veckan bjudit in två speciella gäster för att snacka igång säsongen för Liverpools del.

Gästar oss gör den här gången Patrik Syk, som många säkert känner igen från Aftonbladets populära ”Sillypodden” samt twitterkungen Viktor Fagerström som har ett av de största Liverpoolkontona just nu med över 30 000 följare och som har stenkoll på Liverpool. Även han figurerar i podcastvärlden i den så kallade ”LFC-podden” som produceras av lfc.nu gänget. Vi har såklart även med Tomas Nygren som får representera Totaal Liverpool på hemmaplan. Trevlig läsning!

* * *

Förväntningar och så kallade startelvor…

Efter en lång försäsong är det dags för allvaret igen, för att gå rakt på sak, verkar ha Brendan Rodgers koll på läget eller är han ute och cyklar?

Patrik Syk: Ja det lär väl tiden utvisa. För första gången har han dock en komplett trupp för det system han vill spela. Inga ursäkter.

Viktor Fagerström: FSG har visat under sommaren att dem ger Rodgers ett enormt stöd, vilket måste vara väldigt skönt för Brendan att ha i ryggen när man går in i den nya säsongen. Även om vi givetvis inte vet vad som sägs bakom stängda dörrar. Till synes handplockade ledare till tränarteamet och en stor roll när det gäller transfers tyder på förtroende. Men är osäker på om det fått den lugnande effekten man skulle kunna hoppas på. Med en vecka kvar till premiären säger han att han inte har bestämt sig för ett mittbackspar ännu, vilket är oroande. Mittfältsbalansen ser fortfarande väldigt bräcklig ut. Detta är två punkter vi känner igen, som lever vidare från förra säsongen. Med andra ord så är Rodgers fortfarande Rodgers. På gott och på ont. Han kommer köra sitt race och hålla fast vid sin tro tills fanan faller eller hissas.

Tomas: Träningsmatcherna har inte givit allt för många svar, mycket rotation och dåligt motstånd har gjort det svårt att dra allt för många slutsatser. Det är tydligt att vi ska spela fyrbackslinje och det tycker jag är bra, men formationen 4-3-3 som använts är inget jag vill se på sikt. Det skulle innebära att Coutinho och Firmino hamnar på kanter, för spela någon av dem som en av tre på mitten vore farligt, med tanke på att försvaret kommer behöva hjälp. Personligen förespråkar jag ett 4-4-2-diamant. Jag tror inte vi är riktigt där Rodgers vill att vi ska vara än, vi har trots allt inte haft en enda träningsmatch där den förväntade matchtruppen var samlad och med tanke på den tuffa inledningen har vi inte råd att leta oss fram spelmässigt under de första omgångarna.

Lucas

Vad har ni för förväntningar på säsongen (för Liverpools del)?

Patrik Syk: Har ganska stora FÖRHOPPNINGAR, men förväntningarna är väl att vi ska va ett bättre lag än förra säsongen.

Viktor Fagerström: Jag förväntar mig definitivt en klart jämnare säsong för vår del än under 14/15. Att nå en CL-plats förblir ett tufft mål, men det är där vi ska satsa allt på att ta oss in. Det känns rimligt att vi kommer att hålla oss runt en fjärde- och femteplats mer eller mindre hela säsongen. Men klubben suktar givetvis också efter en ny trofé till prisskåpet. Även om Rodgers aldrig varit någon som älskar att rotera, så tror jag vi kan få se en hel del av det i och med en i nuläget stor trupp plus spel i EL. Vår bästa elva bör hålla sig till ligaspel i mitt tycke. Tycker ändå vi har kvalité nog att ta oss i långt i samtliga cuper. Tror på en cupfinal.

Tomas: Jag förväntar mig en rejäl kamp om fjärdeplatsen och jag förväntar mig att få se ett lag som brinner för att få ett resultat. Jag vill se attityd och vilja, vi ska inte vika ner oss när det tar emot. Det ska vara roligt att se på Liverpool igen.

brendan-rodgers-post-liverpool-11

Den här sommaren har Rodgers värvat in ett helt nytt anfall och tappat Sterling till City – hur formerar Brendan anfallet med alla spelare tillgängliga?

Patrik Syk: Benteke blir oerhört viktig. Tror på en anfallstrio med honom centralt och Firmino/Sturridge på varsin sida.

Viktor Fagerström: Brendan har länge varit ett fan av Benteke, och för den prislappen så kommer han in som nummer 1 i klubben. Före Sturridge. Även om jag inte kan se Sturridge på bänken när han väl är hel och tillbaka i fullt flås. 4-2-3-1 ser ut att bli vår formation till premiären. Tror på Lallana, Coutinho, Ibe i dem offensiva mittfältsrollerna och Benteke som striker mot Stoke. Men med alla friska och 100% så kan jag se oss gå över till 4-3-1-2 med Benteke och Sturridge längst fram. Firmino bakom dem, med Coutinho, Henderson och Milner i en mittfältstrio.

Tomas: Hur jag än vrider och vänder har jag svårt att få till en balanserad startelva där Coutinho, Firmino, Sturridge och Benteke har en plats, men att vi har många alternativ är såklart angenäma problem. Jag vill inte ha ett tremannaanfall med Coutinho och Firmino på en varsin kant, utan hoppas vi spelar med Coutinho som spets på en diamant och med Firmino som stöd till Benteke, när Sturridge är i skick att starta får han ta plats för den presterat minst bra av de andra tre.

football-liverpools-steven-gerrard

Utan en självlysande och drivande Gerrard på mittfältet har man en tuff nöt att knäcka – vilken är vår starkast balanserade mittfältstrio?

Patrik Syk: Milner och Hendo står för löpmeter, bollvinster och tidiga uppspel. Coutinho står för allt annat.

Viktor Fagerström: Avsaknaden av en defensiv mittfältare i bättre klass än Lucas är massiv. I nuvarande trupp så ser jag bara en spelare som skulle kunna axla den rollen i hyfsad mån, och det är Emre Can. Det är absolut inte optimalt då jag anser att han har kvalitéer som inte skulle komma till användning i den positionen. Men jag vill se honom i startelvan och det är en roll han skulle kunna växa in i. Henderson är självskriven för mig då han blivit lite bättre säsong efter säsong. Utöveratt han är kapten, såklart. Samlar faktiskt på sig en hel del poäng nuförtiden. Men gör en väldig nytta med sitt tvåvägsspel och lungkapacitet. Englands bästa mittfältare. Coutinho vill jag ha som en ’no8’, dvs en lite mer djupliggande kreatör. En roll som skulle ge honom frihet att komma ned tidigt och djupt i uppspelsfasen för att hämta boll. Att låsa honom som en ’10a’ gör ibland att han försvinner ur matcher då vi inte klarar att komma förbi motståndarnas initiala press. Det problemet skulle vara ur världen samtidigt som han fortfarande kommer påverka anfallsspelet i högsta grad.

Tomas: De tre spelare jag skulle vilja se på mitten är Henderson, Milner och Emre Can, men jag ställer mig tveksam till att någon av dem klarar av att ta det defensiva ansvaret fullt ut. Henderson och Milner är båda spelare som är duktiga offensivt och de skulle hämmas av att ett allt för stort defensivt ansvar. Jag har inte sett Can spela mittfältare allt för många gånger, men han känns mer som box-till-box-spelare än en renodlad defensiv mittfältare. Den enda renodlade defensiva mittfältaren vi har idag är Lucas och om vi ska spela med en diamant på mitten, som jag hoppas, är det nog hans namn som kommer stå på den defensiva diamantspetsen.

Martin Skrtel verkar självskriven i Rodgers startelva, men vem gör slovaken sällskap som förstaval i mittförsvaret?

Patrik Syk: I en frisk värld Sakho. I Brendan Rodgers värld Lovren. Tyvärr.

Viktor Fagerström: Även om Rodgers som sagt var ute och belyste oss om hans osäkerhet kring detta val för några dagar sen så lutar allt ändå mot Skrtel och Lovren. Dem startade de tre sista träningsmatcherna tillsammans om man bortser från matchen mot Swindon. Det var tydligt att laget mot Helsinki var ’förstalaget’ av de två trupper som spelade i helgen. Att man väljer Lovren före Sakho är inget mindre än ett mysterium i mina ögon. Kan faktiskt inte förstå det alls. Klasskillnaden är så otrolig på så många plan. Men det är bara att hoppas på att Lovren förbättrar sig och gör oss alla nöjda till slut.

Tomas: Jag tror att Rodgers kommer välja Lovren som partner till Skrtel, åtminstone till en början. Personligen har jag svårt att förstå de som lyfter fram Sakho som vår bäste och mest givne försvarare, men om valet står mellan honom och Lovren skulle jag välja fransmannen. För Rodgers är Lovren en prestigevärvning och jag tror han kommer ge honom chansen från start, även om han inte förtjänar det.

 

james milner

Tryck på att leverera…

Jordan Henderson är ny Liverpoolkapten – kommer han palla trycket eller kommer det utökade ansvaret att stjälpa ’Hendo’?

Patrik Syk: Tror det kommer vara nyttigt för honom. Är en självförtroendespelare som, när han tror på sig själv, har ett enormt spel i sig. Kaptensbindeln kan va det som får honom att blomma ut ordentligt.

Viktor Fagerström: Att han har huvudet för att klara trycket har jag inga tvivel om. Den resa han genomgått har format hans personlighet, och det är en stark sådan. Däremot tycker jag vi under förra säsongen fick se en annan typ av honom när han bar bindeln. Lite mer skälla, dirigera och säkerhetstänk. Lite mindre framåtanda, riskspel och mod. Jag förespråkar den versionen av honom som vågar ta sig framåt i banan, till positioner där han kan vara målfarlig eller sätta en avgörande pass. Förhoppningsvis har han vant sig vid armbandet så pass nu att han vågar släppa på fullt ut igen.

Tomas: Jag är övertygad om att han kommer klara trycket, han har tidigare visat sig mentalt stark, när han jobbat sig in i laget från en position där Rodgers försökte sälja honom. De gånger han bar bindeln under förra säsongen gjorde han bra matcher, så hans prestationer kommer nog inte att hämmas av det utökade ansvaret.

benteke

Christian Benteke har värvats in för £32,5 miljoner för att lösa anfallsbekymren från förra säsongen – hur många mål gör belgaren i ligan?

Patrik Syk: 23

Viktor Fagerström: Tycker det är rätt intressant att även om våra fans känns 50/50 på Benteke, så tror majoriteten ändå på 15+ mål i ligan. Vilket vore en fin siffra i sin debutsäsong. Själv tror jag på 13 ligamål. Att han köpts in som vår startande anfallare och har ett enormt förtroende från tränaren, garanterar honom säkerligen 30 ligamatcher. Förmodligen fler, så länge han håller sig undan från skador. Och med dem förutsättningarna så kommer det att bli mål. Förhoppningsvis många mer än 13!

Tomas: Extremt svårt att förutspå, det är mycket beroende på skador och på hur vi formerar laget när Sturridge är tillbaka. Över tio mål tror jag vi kommer att få se, om jag ska dra till med en siffra säger jag 14 mål.

Mamadou Sakho

Liverpools försvar läckte som ett såll i förra säsongens sista match – vem kliver fram och visar vägen den här säsongen när orkanen blåser som värst?

Patrik Syk: Inget tyder på att vi inte kommer läcka lika illa i år. Men om man måste så kanske Sakho med en tidig skada på Lovren?

Viktor Fagerström: Tyvärr ser jag inga sådana spelare i backlinjen. Inte ens Sakho skulle kunna ha den effekten när han nu verkar ses som en backup. Därför får jag sätta min tilltro till vår nya mittfältsduo, Henderson och Milner. Vår kapten är ännu en säsong äldre och vi har alla sett honom visa oss mer och mer. Klubben behöver att han växer fram till en riktig ledartyp. James Milner kommer in med en hel del rutin och är van vid rejält höga krav från tiden i Man City. Han är nu en av dem äldsta i vår trupp och jag förväntar mig att han agerar därefter. Han bär ett stort ansvar och kan ha stor influens på våra många yngre talanger.

Tomas: Jag tror inte vi har någon försvarsfrälsare i laget, även om jag gillar Clyne tror jag inte han kan styra upp en backlinje. Det som ska rädda oss är förhoppningsvis att vi får ett samspelt försvar, det har varit för mycket hattande i backlinjen de senaste åren och det skapar osäkerhet. I år vill jag se en backlinje med få förändringar, det kommer göra att vi står starkt när det blåser.

 

Gomez

Vem tror du ligger i Brendan Rodgers ökända brev inför den här säsongen (svaga länken)?

Patrik Syk: Kanske Moreno?

Viktor Fagerström: Att 18-åriga Joe Gomez ser ut att starta i premiären säger en hel del om Morenos status hos Brendan. Det har blivit ett underligt köp, det där. Vi jagade den unge spanjoren i månader förra sommaren. Transfersumman ryktades ligga på £20m i början men landade till slut på £12m. Vi fick vår man. Men efter en trevande inledning så fick han känna på frysboxen, till förmån för vår allas Glen Johnson. Han har i och för sig haft lite skadeproblem på försäsongen som hållit honom ur spel ett tag, men det stora förtroendet för Gomez är definitivt ett tecken på att Moreno kommer att få kämpa febrilt för att ta ifrån honom startplatsen.

Tomas: Jag börjar få en känsla av Rodgers inte håller Alberto Moreno speciellt högt, en annan spelare som han inte verkar tro överdrivet mycket på är Sakho, så någon av de två är min gissning.

 

I nästa del som kommer imorgon söndag så snackar panelen om sommarens värvningar i Premier League och så ger vi facit på vilka som hamnar topp fyra…något att se fram emot!

3 kommentarer
 1. Nu kanske jag fel men jag har fått för mig att varken Sakho eller Moreno var spelare som Rodgers ville ha, medan Lovren tycks ha varit det. Så jag undrar om att det är så att Rodgers väljer Lovren före Sakho för att det har blivit en prestigefråga för honom, eller är jag bara är överdrivet konspiratorisk. Kan någon svara på det????

  • Sakho eller Moreno var spelare som Rodgers INTE ville ha skall det vara ovan.

 2. En kommentarskrönika, eller något liknande.

  Patrik Syk verkade inte 100% sugen att vara med på en intervju, haha…

  Jag kan hålla med föregående talare, Sin Nombre, i det att BR har gjort en prestigesak av Sakho och Moreno vilket jag tyvärr tycker verkar vara ett ganska ofta förekommande drag hos BR. Ska man se det från den ljusa sidan så är däremot Benteke helt klart BRs man och kommer därmed få betydligt fler chanser än andra spelare som har hamnat i frysboxen efter, enligt många inklusive mig, för få chanser.

  Sen tycker jag personligen att Moreno inte är fy skam som så många säger, han har blandat och gett denna säsongen men tycker han har visat potential i vissa stunder under den gångna säsongen, han är ung och glöm inte bort vilken talang han snackades upp till att vara under förra sommaren, skulle gärna ge honom fler chanser. Som det ser ut nu så tror jag också han kommer att få det i och med att det inte verkar komma in fler ytterrockar denna sommaren även om det ryktas löst om Digne. Kanske är han inte en spelare för ett topp fyra lag just nu, men jag har inte som helst problem i att se potentialen i honom som det. Om vi ska ha topp fyra spelarkvalité som krav för att vara godkänd som Poolspelare så är det fler än han som hänger löst.

  Gomez kommer antagligen att starta imorgon efter att ha imponerat på försäsongen, vilket jag tycker är härligt, jag gillar unga spelare MEN det är lätt att glömma bort vilket motstånd vi har haft under försäsongen. Han har sällan(inte alls, kanske) blivit testad mot en bra ytterspringare och dessutom är killen 18 år, det kommer komma formdippar, naturligtvis. Därför tycker jag inte Gomez, trots hyllningarna och att han har överraskat mig och många med mig, är en spelare som startar 30+ matcher på en säsong. Jag tycker han och vi ska vara mer än nöjda om han lyckas starta 12-17 matcher, om ens det. Resten av matcherna kommer då tillfalla Moreno som också får en chans att visa att han är talangen han för ett år sen sades vara. Tilläggas bör att elddopet kommer redan idag om fyra timmar med en GJ mot sig på sin vänsterkant, efter det kommer det bli lättare att göra en ordentlig analys var det är för yngling vi har på vår VB. Det är lätt att glömma att han debuterade i Charlton för endast ett år sedan och har 20(?) matcher under bältet där som mittback dessutom, han och vi får inte bli för nedslagna om han inte visar sig tillräckligt bra denna säsongen.

  Lovren som mittback i säsongspremiären. Vad ska man säga? BRs prestige… Det positiva med detta kan vara en klok tanke jag läste någonstans; antingen visar han att han är tillräckligt bra och spelar stabilt eller så kommer det inte ta många matcher innan hans skepp har seglat. Då kommer även BR tvingas inse att han inte är den spelare han har fått för sig att han är.

  Det nya anfallet tror jag inte kommer ha några problem att spela ihop sig, Benteke är en spelare som har levererat regelbundet i PL och dessutom är en spelare som inte behöver överdrivet mycket synergi med övriga spelare för att fungera. Han står i och runt boxen och är stark. Alla vet detta, medspelare som motspelare. Coutinho och Firmino känner varandra bra sedan innan kan man förutsätta och tror de kommer hitta en fin koppling med varandra relativt fort. Även Ibe och Markovic är spelare som jag tror passar bra in med Brasseduon.

  Mina förhoppningar inför säsongen är att man ska kunna slåss om en fjärdeplats och att City gör som sina kollegor i Manchester och spelar riktigt dåligt 38 matcher rakt igenom. Mina förväntningar är att vi slåss med Tottenham om femteplatsen och att topp fyra kommer vara utom räckhåll från och med omgång åtta och framåt.

  Angående Hendo gör jag helt enkelt en Patrik Syk och säger: Hendo kommer leverera.

  G

Kommentarer är stängda.