TL-panelen snackar Corona, potentiella följder för resten av säsongen, känslor hos oss supportrar och utvärderar prestationen mot Atletico Madrid.

* * *

1) FA gick under fredagen ut med att alla matcher i engelska högstaligorna ställs in till och med den 3:e april. Hur var din första reaktion till beskedet?

Tomas: Att allt annat hade varit både korkat och oansvarigt. Med tanke på hur det ser ut i världen nu hade det inte varit möjligt att fortsätta som vanligt, blev väldigt överraskad när beskedet först kom att de skulle köra helgens omgång som om ingenting hänt. När sedan Arteta var smittad, några spelare visade sig vara smittade, då fanns det inte längre någon rimlighet i att spela. Det känns såklart både tråkigt och bittert att den här säsongen inte kan slutföras som vanligt, men jag tror att alla är överens om att beslutet från FA var det enda rätta. Vi får nog förbereda oss på att vänta längre än 3:e april på att få se Premier League.

Coffe: Var bara en tidsfråga om när. Tror dock inte att ligan kommer återupptas 3e april, då det mesta tyder på att det här kan hålla på flertalet månader, svårt att sia om framtiden och det gör det extremt svårt för arrangörer i dessa tider.

Pelle: Det var ju omöjligt att bli överraskad, med tanke på att flera ligor redan hade tagit ett likadant beslut. Förstås tråkigt, men jag har stor förståelse till varför man tog beslutet.

* * *
2) Runt om i världen ställs sportevenemang in på löpande band. Hur är känslorna just nu kring Corona-utbrottet, och hur länge klarar vi oss egentligen utan fotboll?

Tomas: Jag tror vi får räkna med att klara oss utan fotboll ganska länge och det känns i sammanhanget som något man helt enkelt får acceptera. Det finns mängder av gamla matcher, dokumentärer och liknande som vi får fylla vår fotbollsabstinens med. Corona-utbrottet gör att jag känner osäkerhet kring vilken fotbollsverklighet vi kommer att återgå till, när kommer allt att vara som vanligt igen? På några timmar blev jag av med slutspelet i bandy och en given ligatitel för Liverpool, även om vi till slut kommer att få den här titeln finns det en risk att det kommer att bli utan att de sista matcherna spelas. Jag sitter dessutom på flygbiljett och boende i Liverpool mellan 17-19 maj, då paraden med all sannolikhet skulle varit. Bittert absolut, men det här är ju småsaker i sammanhanget. Det kan kännas som en klyscha när man svarar att det viktigaste är att alla i ens närhet är friska, men jag tror att det är det som är de flestas huvuden nu. Så länge vi kommer ur det här på ett bra sätt får det i ärlighetens namn sluta hur det vill med fotbollen den närmaste tiden.

Coffe: Sport har givetvis extremt låg prioritet när det värderas i förhållande till hälsa. Vi är i utbrottets linda på många vis då jag förväntar mig att bilder kablas ut om hur det förvärras i England och USA de närmsta veckorna, den medierapporteringen kommer vara massiv. Så de som är trötta på ”alarmism” får nog vänja sig.

Pelle: Jag tycker framförallt synd om alla de människor som tillhör någon av riskgrupperna. Vi andra kommer att klara oss även om vi skulle råka ut för corona, det säger all vetenskap. Har fortfarande en backlog i gamla matcher som jag ska se för ”scouting reports” på sidan, så för egen del kommer jag nog att fortsätta se matcher, även om det blir ”gamla” matcher. Har cirka 30 spelare som jag följer nära.

* * *
3) Finns det några orosmoln att ligan inte spelas klart i vår? Eller spelas klart inför tomma läktare? Och vad innebär det i så fall för Liverpool och oss supportrar?

Tomas: Det här innebär antagligen att vi inte kommer att få fira den titel som vi egentligen bara räknat ner tiden till de senaste månaderna, även om vi får den till slut kommer det inte bli samma sak som om säsongen spelats vidare på ett normalt sätt. Jag hoppas man inte väljer att spela färdigt säsongen utan publik, jag hoppas man inte väljer att avbryta den. Det mest rimliga vore att man spelar färdigt säsongen när det går att spela fotboll igen, oavsett hur länge vi tvingas vänta. Vad som bestäms känns väldigt oklart och det kommer, som vanligt, att vara de ekonomiska bitarna som väger tyngst, inte vad vi fans önskar. Det är dock stora beslut FA har framför sig.

Coffe: Jag tror inte ligan kommer spelas klart i vår. Det här är en väldigt komplicerad situation. Om man ska flytta fram ligan, hur länge, vad händer med nästa säsong, hur påverkar det här upp-/nedflyttning, europa-platser etc. Det kommer inledningsvis påverka de invånare i Liverpool som lever på turismen.

Pelle: I dagsläget är det omöjligt att säga hur det blir, men min gissning är att man kommer spela klart säsongen inför tomma läktare. Även om ligatiteln är ”klar” så är det desto mer oklart vilka som tar CL-platserna och kanske framförallt vilka som ska degraderas till Championship. Det som är bra med Liverpools oerhört stora försprång är att alla rimliga resonemang – om ligan inte kommer spelas färdigt – är att göra LFC till mästare oavsett vilket.

* * *
4) Mitt i allt detta spelades det också ett returmöte i CL mot Atletico Madrid. Hur tyckte du Liverpool presterade?

Tomas: Jag tycker vi gjorde en av våra bästa matcher under 2020, vi körde över Atletico totalt, men lyckades inte göra målet som hade tagit oss vidare. Vi skapade mängder av chanser mot ett av de skickligaste försvaren i Europa. Det kändes lite som att laget hade laddat för den här matchen länge, för det var en helt annan energi än man visade i ligan omgångarna innan. Det påminde lite om när vi gick in och körde över Leicester, som att vi hade bestämt oss för att visa hur bra vi är. Uttåget var bittert, men det kändes redan på förhand som att nästa omgång ändå inte skulle spelas.

Coffe: Jag tycker att Liverpool stod för en prestation som var riktigt bra. Märks tydligt hur viktig Henderson är för oss och vad vi saknat när han inte varit med sista tiden. Borde varit avgjort till vår fördel efter fulltid.

Pelle: Liverpool var det bättre laget, men vi vet sedan tidigare att det bättre laget inte alltid vinner i dessa dubbelmöten, det fick vi inte minst trevliga erfarenheter av när vi vann turneringen under Rafa Benitez. Min bedömning är att vi vinner 4 av 5 dubbelmöten mot Atletico, men detta var undantaget där det mesta gick deras väg. Det går inte att klaga på Liverpool prestation i returmötet, men i första mötet borde man ha åstadkommit mer offensivt. I den senaste podden luftade Andreas tanken att vissa spelare i LFC kanske har blivit slitna under säsongens gång, då höll jag inte med, men nu är det bara att erkänna att han kanske hade rätt trots allt. Det ser lite slitet ut på sina håll och kanter.

* * *
5) Klopp var starkt kritisk till Diego Simeones taktik efter matchen. Var kritiken befogad?

Tomas: Simeone och Atletico gjorde vad som krävdes för att gå vidare, det finns ingenting att kritisera där. Jag tror det var Klopps vinnarskalle som pratade, innerst inne tror jag att han har en stor respekt för den insats som motståndarna gjorde. Det här med rätt och fel taktik är bara trams, fotboll handlar om att vinna, Atletico vann, bra så.

Coffe: Nej, hur frustrerande det än är så ska man dra sig för att kritisera motståndares taktik efter en förlust. Atletico spelar ingen fotboll jag själv uppskattar att titta på och skulle välja bort att se dem i framtida matcher. Kändes som vi mötte Burnley, hade förväntat mig mer stjärnglans av CL slutspelet men nu slutade det här. Vi kommer igen.

Pelle: Klopp är en vinnarskalle och en skitdålig förlorare. Man ska komma ihåg att Atletico har en betydligt mindre ekonomisk kostym än exempelvis Liverpool och det är rimligt att de inte lyckas bygga en lika bra trupp och därmed är mer eller mindre tvungna att ha den här typen av taktiska upplägg för att kunna vinna mot LFC. Det finns ingen skam i detta, det är en del av spelet och den här gången vann Atletico, det är bara att acceptera och gå vidare.

* * *
6) Adrian stod för några missar i matchen och fick utstå massiv kritik. Förtjänade han det?

Tomas: Han stod för en tavla, det är det inget snack om, men jag kan bli så trött på den enorma förmåga som finns hos många fans att leta syndabockar, någon att hänga för förlusten. Är det inte Adrian är det Lovren, eller Matip, eller Henderson, eller Karius, eller vem som nu gjort ett misstag. Många slänger sig med uttrycket YNWA, för att sedan vilja sparka spelare ur klubben när de gör misstag. Adrian gjorde en miss, han vet om det, det behöver inte få för stora proportioner.

Coffe: Rätt givet att det kan ha varit skillnad om vi hade haft Becker tillgänglig. Förstår om man var kritisk till Karius ingripanden i CL, den här gången känns det dock bara onödigt att lasta Adrian. Han har hjälpt oss extremt bra som reserv den här säsongen. Jag väljer att glädjas åt det han hjälpt oss med.

Pelle: Han var den stora syndabocken på Anfield, men LFC borde ha avgjort detta under ordinarie matchtid. Då hade Adrian inte gjort tavlan eftersom förlängningen inte hade spelats. Men visst, så som matchen utvecklade sig blev hans misstag väldigt avgörande, det går inte att bortse ifrån. Sen gillar jag ändå inte när man kastar skit på enskilda spelare, man vinner och förlorar som ett lag. Sammantaget är ändå Adrian en klart godkänd andrakeeper.

* * *
7) Några sista kloka ord?

Tomas: Tänk er känslan när vi återigen får fulla läktare, pulserande matcher och viktiga poäng som delas ut. Kanske kan det här avbrottet få oss att uppskatta fotbollen ännu mer, jag kan själv ibland känna att jag nästan blivit lite trött av alla matcher. Jag har tittat på Liverpool, men varit rätt ointresserad av övrig fotboll, eftersom utbudet varit för stort. När det här drar igång igen tror jag att känslan kommer att vara annorlunda. Vi kommer tillsammans kunna njuta av att det äntligen är dags igen. Det kommer kännas som en seger när det drar igång, en stor seger.

Coffe: Oviss tid. Tror man behöver ha förståelse för hur komplex situationen är och att lösningar inte kommer att bli perfekta. Krävs inget geni för att förstå att det här får massiva konsekvenser för världsekonomin en bra tid framöver, många ringar på vattnet som är svåra att förutse i dagsläget. En fotbollsrelaterad skulle kunna vara de förväntade förstärkningarna på spelarmarknaden i sommar.

Pelle: Stay safe and wash your hands.