Den här gången behandlar TL-panelen upp ämnen som hur Sadio Manés skada påverkar laget, Emre Cans kontraktssituation och en hel del annat!

Mané blir borta upp till 6 veckor. Hur kommer det att påverka Liverpool? Vem kan få chansen i hans frånvaro?

Tomas: – Det kommer såklart att påverka oss mycket, även om Mané inte såg lika vass ut som innan avstängningen när han spelade sist så är han en av våra viktigaste spelare och det är inget snack om att vår offensiv blir svagare utan honom. Väldigt frustrerande att det händer nu, när Coutinho börjar komma igång och anfallsspelet ska börja sätta sig på allvar. Jag ser egentligen två möjliga scenarier här, jag skulle helst se att man flyttade upp Coutinho i Manés position och sedan spelade Wijnaldum-Henderson-Can på mitten. Vår brasse behöver vara så nära målet som möjligt och jag känner främst att vår defensiv blir lidande av att ha honom som en av tre på mitten. Men, om det är så att Klopp tänkt sig att ha Coutinho på mittfältet kan vi inte flytta upp honom så fort som om det är en skada eller avstängning på den ordinarie trion, då kommer vi aldrig att sätta det systemet. Om Klopp tror att Coutinho gör sig bäst på mitten bör han ha honom kvar där även nu och i sådana fall bör det ges en chans till Oxlade-Chamberlain på Manés kant, jag ser hellre den lösningen än att ta in Sturridge och flytta ut Firmino till vänster.

Pelle: – Det är frestande att säga Oxlade-Chamberlain, eftersom vi ju alla vet att han kan bättre än vad han har visat hittills, men Klopps mest troliga lösning är att justera innermittfältet genom att spela Hendo-Wijnaldum-Can där och placera Coutinho i en friare roll på vänsterkanten. Det skulle innebära en stabilisering av innermittfältet. Man tappar dock Manés fart och hans defensiva arbete är dessutom bättre än Coutinhos dito, brassen är offensivare och hans friare roll gör att han ofta opererar på helt andra ytor än Mané, som håller sig lite mer på kanten.

Robin: – Det är klart att hans frånvaro kommer bli kännbar, Mané har under en tid varit vår mest inflytelserika spelare. Många kallar honom den bästa spelaren, speciellt efter Coutinho’s transferbråk, men det tror jag många gör i rent vredesmod. Jag har påpekat några gånger att Mané kanske egentligen vore rätt spelare för Barcelona att ersätta Neymar med, men det är inte samma sak som att han är bättre. Det Mané ger oss i form av djupledsspel är dock väldigt svårt att ersätta med nuvarande trupp, den rollen faller helt på Salah nu då jag utgår ifrån att Coutinho tar platsen till vänster i anfallet när Mané är skadad. Skadan kommer öppna upp för spel för Oxlade-Chamberlain, han behöver ta chansen nu när fler chanser till inhopp dyker upp. Även spelare som Milner och Grujic kan komma att få mer speltid nu när mittfältet blir en spelare fattigare då Coutinho kommer flyttas fram.

* * *

Emre Can har fortfarande inte förlängt kontraktet med klubben. Finns det en brytpunkt där Klopp borde sluta matcha honom om han inte vill förlänga, eller ska han konkurrera som alla andra tills kontraktet har gått ut?

Tomas: – En svår fråga, men i slutänden handlar det om vad som är bäst för Liverpool på kort och på lång sikt. Om vi är i en position där vi behöver honom på planen för att konkurrera om nästa års CL-platser vore det dåligt för oss att inte spela honom. Om han inte förlänger ska han såklart inte matchas mer än absolut nödvändigt, men så länge det är så att matcherna betyder mycket ska vi spela bästa möjliga elva. Skulle det visa sig att Can inte presterar lika bra senare under säsongen, något som inte vore omöjligt om han bestämmer sig för att lämna, då ska han genast petas.

Pelle: – Det beror delvis på vilken nivå spelaren klarar av att hålla under de allt mer beklämmande omständigheterna. Så småningom kan oroligheterna och spekulationerna påverka hans prestationer på planen och då måste han förstås petas. Jag är allmänt kluven i frågan, men det är klart att Klopp – förr eller senare – måste sätta ner foten och prioritera spelare som vill vara kvar i klubben. Liverpool är ett spännande projekt och om Emre inte vill vara med på resan finns det många andra som vill det.

Robin: – Nej det finns det inte, vi är inte i en sits där vi har råd att börja matcha in spelare för nästa säsong. Så länge Can håller en nivå som motiverar att han startar så är det inget att diskutera. Jag ser inte Can som en spelare som inte kommer att göra sitt bästa bara för att han ser framtiden i någon annan klubb. Sen hoppas jag på att Naby Keita ansluter i januari och att vi får en naturlig anledning att spela in en ny spelare, som förhoppningsvis är bättre.

* * *

Liverpools lagbygge skiljer sig mycket med Manchester United dito, men finns det några likheter mellan de olika lagbyggena?

Tomas: – Jag har svårt att se några tydliga likheter mellan de här lagbyggena. United har värvat mycket och dyrt de senaste åren, de har en enorm trupp och balans på många positioner. Om man ska se nån likhet så kanske det kan vara att ytterbacksfrågan inte prioriterats när det kommit till investeringarna, för om vi haft problem med vänsterbacksplatsen så har de varit i samma sits ganska länge.

Pelle: – Utländska, namnkunniga, karismatiska managers som dock rent taktiskt är varandras motpoler. Två klubbar som lägger stora pengar på unga spelare. En och annan brittisk startspelare men utländska importspelare som står för spetskompetensen.

Robin: – Klurig fråga, jag ser väldigt lite av de andra klubbarna förutom när de spelare mot oss, så lite fel blir det att försöka analysera ett lagbygge baserat på någon stormatch eller någon match i Champions League. Men grunderna i respektive managers filosofier skiljer ju sig åt, även om det finns analyser som visar att Liverpool inte pressar lika högt och hårt längre så brukar ju det känneteckna Klopp’s lag. Mourinho generellt har ju en mer pragmatisk inställning till fotbollen, ofta beskylld för att vara tråkig och rent av feg. Handen på hjärtat hade jag gärna sett mer av den varan hos Liverpool, är den defensiva uppställningen i Utd verkligen så mycket bättre på pappret än Liverpools? Är skillnaden De Gea eller rent av taktisk? Jag vet inte, men med den solida grund Utd visar ger också ro att jobba på anfallet som ser bättre ut än på länge tyvärr.

* * *

Vilka blir nycklarna till att kunna besegra Man United?

Tomas: – Vi måste först och främst sätta våra målchanser, för det kommer inte att ges speciellt många och när de väl kommer måste vi vara kliniska. Får vi första målet kan inte Mourinho parkera bussen på samma sätt som sist, utan behöver komma upp i planen, det skulle öppna för våra omställningar. Vi måste dock vara extremt noggranna med att inte dra på oss onödiga hörnor eller frisparkar, då de känns mycket starka i luften och vi brukar kunna ha problem med den biten.

Pelle: – ’Det gamla vanliga’, dvs effektivare framåt, undvika misstag bakåt. Ytterst viktigt att Matip & Lovren kan spela, eftersom Klavan inte håller mot toppmotstånd. En potentiell nyckel är att lyckas göra matchens första mål, då måste Man Utd flytta upp sina (troligtvis) låga utgångspositioner, vilket skulle kunna öppna upp ytor som Liverpool kan vända spelet på.

Robin: – Som senaste säsongen, vi måste blåsa de av banan med hög press och effektiva spelvändningar. Kapaciteten finns, men då gäller det att vi tar chanserna och inte bjuder på en massa utrymme.

* * *

Tottenham slutade före Liverpool 16/17 och ligger även före i skrivande stund. Har Pochettino lyckats bättre än Klopp? Om ja, varför?

Tomas: – Pochettinos jobb i Spurs är imponerande, de har inte spenderat alls lika mycket som övriga topplag, men har trots det en trupp som känns balanserad och konkurrenskraftig. Det är såklart så att Pochettino haft lite flyt med att spelare som Harry Kane och Delle Alli utvecklas enormt de senaste åren, samtidigt kan man ju inte bortse från att han till stor del kan ligga bakom deras utveckling. I dagsläget kan man inte säga annat än att hans insats är bättre än Klopps, men han har också haft mer tid och ärvde också en trupp med lite mer potential. Sen har han rekryterat skickligt och visat stort förtroende för spelarna som finns i truppen. Han har hittat en bättre balans i sitt lag än Klopp gjort hittills, det går det inte att förneka.

Pelle: – Spurs var ju lite upp och ner pre-Pochettino, lite som dagens Liverpool. Pochettino har ’satt’ försvarsspelet, vilket är grundbulten till deras framgång. Offensivt har de förstås individuellt skickliga spelare som Kane, Alli och Eriksen men utan försvarsspelet hade de inte varit i närheten av lika framgångsrika. I och med att Klopp, hittills, inte har lyckats med Liverpools försvarsspel får man säga att Pochettino har lyckats bättre än så länge.

Robin: – Det korta svaret är ja. Tottenham placerade sig bättre förra säsongen och ser ut att upprepa det denna säsong också. Man kan ha åsikter om trupperna, men faktum är att Liverpool är en rikare klubb och har större lönebudget, i de allra flesta fall är ekonomin direkt kopplad till slutplacering i ligan. Liverpool är i en långvarig fas att bygga upp en grund. Den grunden hade Tottenham redan innan Pochettino anslöt. Det han gjort är ju adderat spets, mycket tack vare att Kane och Dele Alli utvecklats till två av ligans bästa spelare.

* * *

Slutligen, finns det någon spelare i dagens trupp som inte har fått mycket speltid hittills under säsongen men som du tror på i framtiden? En doldis, alltså.

Tomas: – Jag väntar fortfarande på att Marko Grujic ska ges en riktig chans i elvan. Han har den fysiska närvaron som många av våra ordinarie mittfältare saknar, han är lite småful i sitt spel och drar sig inte för att sätta in en tackling. Möjligtvis är han aningen opolerad än, men jag tror att han skulle kunna växa med förtroendet och vara en tillgång med tiden. När spelschemat hårdnar hoppas jag få se mer av honom, annars är risken att han blir ytterligare en i raden av alla lovande spelare som står och stampar, för att sedan lämna klubben och glömmas bort.

Pelle: – Danny Ings tid i Liverpool har ju i princip bestått av skadehelvete efter skadehelvete. Jag är förväntansfull inför att få se en topptrimmad Ings i Klopps spelsystem. Han är ju en oöm arbetsmyra som kan göra såväl mål som assist, borde passa perfekt. Men vi vet förstås inte hur mycket skadorna har påverkat hans kapacitet, eller för den delen om han någonsin kommer att komma tillbaka i topptrim. Just nu är Ings lite bortglömd.

Robin: – Jag tror både Robertson och Grujic har mer att hämta hos oss, Moreno har fått viss upprättelse, men jag ser fortfarande många brister. Jag får fortfarande känslan av att han spelar för att öka sitt marknadsvärde, Robertson har inte vart sämre när han spelat men Klopp och staben rider på vågen och fortsätter med Moreno. Grujic känns som ett powerhouse som kan explodera om han ges chansen, men det är baserat på ren magkänsla enbart!

1 kommentar
  1. Jag vill se Can som mittback bredvid Matip så kan Milner gå in på mitten och agera städgumma. Då har vi 2 bollsäkra mittbackar och en smart hårdjobbande mittfältare som skyddar backlinjen. Kan ju knappast bli sämre än det varit.

Kommentarer är stängda.