TL-panelen är tillbaka! Den här gången snackar vi Diaz, Kelleher, bottenstrid, toppstrid och nyförvärv!

* * *

1. Luiz Diaz har gjort omedelbar succé i Liverpool, samtidigt som de gamla rävarna och Jota också har visat fina takter under säsongen. Om Liverpool skulle spela CL-final nästa vecka med samtliga spelare tillgängliga, vilka tre hade du velat se starta längst fram?

Pelle: Jag hade tryckt in Salah och Jota i startelvan, Firmino på bänken, men valet mellan Mané och Diaz är väldigt svårt. Det är hugget som stucket mellan Mané och Diaz, och ytterst avgör dagsformen. Just nu är colombianens dagsform aningen bättre, så mitt val hade blivit honom. Det är förstås väldigt tillfredställande att ha två så skickliga yngre spelare som Jota och Diaz på plats, särskilt då vi är på väg att genomföra en på förhand knepig generationsväxling.

Jesper: Känns som det i dagsläget hade landat på de rutinerade rävarna Salah, Firmino och Mané om jag fick välja. Luis Diaz har visserligen kommit in i laget bra och är en fartfylld klasspelare av rang. Däremot lämnar samspelet med övriga lagkamrater mer att önska, framförallt defensivt. Jota sprutar förvisso in mål fortfarande, men tyvärr är den spelmässiga formen inte densamma under våren som vi fick se tidigare under säsongen. Känns som att skadan som höll honom borta ett tag hämmar hans insatser fortfarande. Rutin går dessutom före ungdomlig entusiasm i en CL-final och man ska inte underskatta att få in denna entusiasm från bänken istället.

Tomas: Svår fråga, beror lite på motstånd, men det är inget snack om att vi har gott om alternativ i offensiven. För mig är två spelare givna, det är Mané och Salah. Salah behöver knappast någon motivering, han är en matchvinnare även de dagar han inte är i form och har dessutom ett oerhört bra samarbete med Alexander-Arnold på sin kant. Jag vill ha in Mané också, men var han ska spela beror lite på vem som ska ha den tredje positionen. Någonstans landar jag nog i att jag vill ha in Jota centralt, med Mané på kanten, men det är samtidigt svårt att sätta Firmino på bänken, med allt vad han kan erbjuda. Luis Diaz har varit en succé hittills och är kanske en av de mest formstarka där framme, förtjänar han att bänkas till en final? Kanske inte. Det hade varit angenäma problem för Klopp att hamna i den här sitsen.

* * *

2) Kelleher har gjort succé under säsongen. Hur ska Klopp matcha honom framöver?

Pelle: Från och med nästa säsong bör nog Klopp matcha Kelleher i samtliga inhemska trupper, om han fortfarande är med oss då. Kelleher kan mycket väl få attraktiva erbjudanden redan i sommar från klubbar där han, till skillnad från i dagens Liverpool, är given etta mellan stolparna. Samtidigt ska man inte glömma bort att Alisson är klassen bättre, även om Kelleher också är bra, och lagets chanser att vinna matcher ökar med Alisson. Därför är det svårt att rättfärdiga något annat än att Alisson ska stå i PL & CL när han är skadefri.

Jesper: Ser egentligen ingen anledning att ändra det nuvarande konceptet med tätt matchande i cupspelet. Om det är regelbunden speltid som Kelleher räknar med och är ute efter så är det enda naturliga alternativet att få det i någon annan klubb. Det inser han själv nog också.

Tomas: Jag tycker att Klopps enda alternativ är att fortsätta att matcha honom som nu och hoppas att den unge målvakten känner sig nöjd med det. Alisson är en av världens bästa målvakter och ska såklart stå så mycket hans kropp tillåter, om det innebär att Kelleher bra får spela i ligacupen så måste det vara på det sättet. Visst, Kelleher kan få några tidiga matcher i FA-cupen och eventuella betydelselösa matcher i CL:s gruppspel, men annars är det Alisson som ska vara mellan stolparna. Jag hoppas att Kelleher kommer vara nöjd med att fortsätta sin utveckling bakom vår brasse i målet, men jag skulle samtidigt ha full förståelse för om han börjar se sig om efter ett nytt lag.

* * *

3) Bottenstriden i PL är som vanligt väldigt spännande. Vilka tror du åker ur?

Pelle: Norwich har åter igen inte satsat tillräckligt för att klara sig kvar, vilket samtidigt betyder att de inte har tagit några större ekonomiska risker och står därmed starkt rustade i Championship nästa säsong. Burnley gör för lite mål, inte ens 1 mål/match, och ser därför också ut att åka ur. Den tredje klubben som degraderas tror jag faktiskt blir Everton, som har en ruggigt dålig trend, men Watford måste förstås höja sig för att gå förbi våra blåa grannar. Men ju längre säsongen pågår, ju mer kommer pressen åka på Everton. De andra bottenlagen har inte alls samma förväntningar och press på sig som Everton.

Jesper: Har hoppats i flera år att Burnley ska åka ur, dock har dom ju haft en olustig tendens att hålla sig kvar likt en kackerlacka i ligan. Det står enligt mig egentligen mellan en total genomklappning av Everton och Burnleys rutin och förmåga att hålla sig kvar mot alla odds. Hur underhållande det än vore att se Everton åka ur så tror jag ändå att dom grejar det till slut med några matcher i handen. Övriga två lag som får lämna är Watford och Norwich. Deras kvalité håller inte tillräckligt jämn och hög nivå för stanna kvar i högstaligan.

Tomas: Jag tror att vi redan nu kan ta farväl av Norwich och Watford, de kommer säkert tillbaka igen snart, så det behöver inte vara några tårfyllda avsked. Den sista platsen kommer nog stå mellan Leeds och Burnley, där håller jag alla tummar för att det blir Sean Dyches benknäckargäng som får lämna. En anledning till det är att min far är Leeds-supporter och att jag för hans skulle vill ha dem kvar, men de är dessutom ett mycket mer klassiskt lag och spelar en underhållande, om än något naiv, fotboll. Och, nog är man rätt trött på Burnley nu?

* * *

4) Liverpool har redan tagit en titel den här säsongen. Hur många har man tagit när den är färdigspelad?

Pelle: Laget har goda chanser i FA-cupen, PL och CL, men det är såklart snudd på omöjligt att vinna allt. Inte minst eftersom Manchester City utgör hård konkurrens på alla fronter. Kanske kommer inbördes möten mot City att avgöra två – eller i slutändan alla tre(!) – av dessa tävlingar. Liverpoolspelarna behöver slå personliga resultat i dessa matcher och kanske en gnutta tur också.

Jesper: Som evig pessimist så tror jag inte på några fler titlar den här säsongen. Det var kul så länge det varade, hehe. Jag tippade däremot att man skulle förlora mot Leeds (vinst 6-0) för inte så länge sen och trodde inte heller man skulle ta hem Ligacupen-finalen mot Chelsea (ni vet hur det gick). Därför bör man kanske ta mina ord med en liten nypa salt.

Tomas: Jag vågar inte riktigt chansa på någon titelmängd, men som vi spelar nu har vi utan tvekan chansen att fylla på troféskåpet mer innan det är dags att göra bokslut för den här gången. Vi har ett bra läge i ligan, men ett tufft spelschema. Vi har ett bra läge i FA-cupen, men ett enkelmöte med City kan sluta hur som helst, sedan en eventuell final mot Chelsea. Vi har en bra lottning i CL, men får inte underskatta Benfica och tar vi oss vidare väntar Bayern München. Bara det att varenda match som är kvar är en match som kan leda till en titel känns enormt häftigt, vi är trots allt snart inne i april. Det vore trist om en säsong där vi har den kanske bästa trupp vi någonsin haft slutar med enbart en ligacuptitel, så jag hoppas verkligen att vi tar chansen att vinna mer.

* * *

5) Slutligen. Sommarens transferfönster är några månader bort. Finns det någon särskild spelare som du skulle vilja se i Liverpool? (endast realistiska namn)

Pelle: Christopher Nkunku till anfallet om vi tappar Firmino och/eller Mané. 24 år gammal är han i perfekt ålder, och han har rätt egenskaper för att kliva in i Liverpool. Dessutom levererar han både mål och assist, vilket man inte ska underskatta om producerande offensiva spelare lämnar. På mittfältet är nog Jude Bellingham bara realistisk om Salah säljs för en stor summa, så där vore Youri Tielemans – med bara 1 år kvar på kontraktet i Leicester – en bra och prisvärd rekrytering.

Jesper: Tchouameni i AS Monaco hade varit ett gediget alternativ till mittfältet som imponerar i Ligue 1, Champions League och numera även i Les Bleus. Däremot är det tuff konkurrens för hans signatur. Utöver det så kan vi väl kallt räkna med att Fabio Carvalho kommer dyka upp som offensivt alternativ på samma mittfält vilket jag gillar. Sen måste en anfallare in i truppen nu när Origi verkar lämna och där hade jag satsat på Jonathan David och helt enkelt utnyttjat faktumet att Lille behöver pengarna. Det är dock lite svårt att avgöra just nu vilka spelare som kan tänkas lämna klubben. Det är nånstans det som kommer avgöra hur mycket nytt som Liverpool behöver få in, och vilken dignitet det behöver vara.

Tomas: Nuvarande trupp har egentligen inga brister och det känns lite trist att sitta och önska en högerbacksbackup, men vi behöver bygga om successivt, som vi redan börjat göra med Jota, Diaz, Konate osv. Personligen skulle jag gärna se något nytt namn på mittfältet och där landar jag i namn som Bellingham eller Tielemans. Nu kommer såklart Bellingham att bli enormt dyr, men att få in en ung, lovande engelsman till de mer rutinerade spelarna där på mitten tror jag skulle vara väldigt bra för oss. Jag gillar Tielemans också och tror att han skulle kunna höja sig en nivå om han skrev på för oss, men det har inte varit så speciellt många rykten kring honom på sistone, så kanske har han annat i tankarna? För mig som mest ser Premier League är det svårt att nämna några guldkorn från andra ligor, men jag litar blint på att mina kollegor kommer med sådana förslag.

3 kommentarer
  1. Hoppas på Bellingham och Adeyemi men det är nog 1,5miljard men båda väldigt unga och faller det ut som man hoppas så fyller vi upp två positioner för lång tid framöver. Sen hoppas jag nu att Carvalho också kommer in på ett positivt sätt.

    Tchouameni har jag inte sett men i sillypodden pratar de ofta om honom. men han är ett komplement till Fabinho om jag fattat det rätt.

    • Ja en tronarvinge till Fabinho kan man säga. Real Madrid ser honom som ersättare till Casemiro. Så en spelare som många tror på, och med hög potential.

    • Men värvade inte Real Camavinga som ersättare till Casemiro?

Kommentarer är stängda.