TL-panelen är tillbaka! Den här gången handlar frågorna om Liverpools ojämna form, Lucas imponerande insats som mittback, talangernas framfart, Benteke och förstås Sturridges vara eller icke vara i klubben. Enjoy!

KloppLFC

1) Liverpool har varit ojämna under Klopp. Ser du tendenser på förbättring eller är vi inte bättre än under Rodgers?

Jesper: Det raka svaret är tyvärr nej, jag ser ingen tendens på förbättring. Men till Klopps försvar ska man säga att det här inte är hans trupp. Rodgers var den som ville ha in de här spelarna i sitt lagbygge och det är väl en underdrift att hävda att truppen består av en hel del spelare som helt enkelt inte håller måttet. Ska vi se i backspegeln så var ju många oroliga för att Rodgers tränarnamn inte var tillräckligt stort för att locka till sig de bästa spelarna. Med facit i hand så kan man ju säga att de kritikerna fick rätt. Men ska vi gå tillbaka till ursprungsfrågan tycker jag ändå det finns vissa enskilda spelare som höjt sig under Klopp – min stora hackkyckling Dejan Lovren har lyft sig några snäpp bland annat och jag tycker även att Joe Allen fått ett lyft.

Tomas: Jag hade hoppats få se en tydligare positiv utveckling, men det har inte varit en enkel första tid för Klopp. Alla skador har inneburit ett väldigt hattande i startelvan och då är det svårt för vår nye tränare att sätta sin prägel på laget. En del nytt har vi sett, som att laget springer mer och pressar hårdare, men många gamla synder hänger kvar, som svårigheten att bryta igenom ett lågt försvarsspel eller problematiken vid fasta situationer. En sak som jag känt som en stor positiv utveckling är att vi aldrig ger upp, vi har kommit igen och tagit poäng i slutet av flera matcher under Klopp och det tyckte jag vi saknade under slutet av Rodgers tid. Jag räknar med att se betydligt mer utveckling hos laget vid den här tiden nästa år.

Robin: Jag tycker att jämförelsen haltar en aning. Klopp har tagit över en trupp från Rodgers, har inte adderat en enda spelare och har dessutom dragits med ett koppel skadade spelare. Visst har vi stundtals visat tendenser till bättre spel, samtidigt ska vi inte glömma att vi hade perioder av höga toppar även under Rodgers. Det jag framförallt tycker mig se en tydlig skillnad i är vår inställning. Många spelare är kanske talangmässiga passagerare, men de allra flesta ser ut att vilja vinna matcherna. Det kunde man inte alltid se under sista halvåret med Rodgers.

Pelle: Jag ser positiva tendenser. Känslan är att Liverpool kan vinna mot vilket PL-lag som helst, och även vända matcher på ett sätt som verkade helt omöjligt under Rodgers sista 1,5 år i klubben. Klopp är på väg att bygga en vinnarmentalitet. Skadorna har försvårat Klopps möjligheter att implementera sitt spel och få till ett samspelt lag, men på en individuell basis har flera spelare höjt sig under tysken.

Lucas

2) Lucas imponerade som mittback mot West Ham. Bör han få fler matcher på positionen?

Jesper: Han stod onekligen för en imponerande insats mot West Ham. Jag är dock lite osäker på om han bör få fler matcher från start som mittback. Det kan onekligen vara bra att ha Lucas som ett alternativ att luta sig tillbaka mot när det är skador i truppen och ifall det skulle behövas förändras matchbild i slutskedet av någon match. Då skulle han kunna agera mittback för att ge plats för ett mer offensivt byte. Men att göra honom till mittback på permanent basis tror jag inte riktigt på i det långa loppet. Bättre att få ordning på våra ordinarie mittbackar, och ge dom resten av våren på sig att visa varför de inte ska säljas till första bästa kinesiska klubb i sommar.

Tomas: Lucas har imponerat, han är en klok spelare och läser spelet bra. Han är dessutom en klart bättre huvudspelare än han ser ut att vara, vår trotjänare är ingen reslig spelare direkt. På sikt ser jag inte Lucas som något att satsa på som mittback, vi behöver få in ett lite mer komplett alternativ, och frågan är hur väl han skulle klara sig över tid mot bättre motstånd. Samtidigt känns det ganska tryggt med Lucas, våra ordinarie mittbackar har alla sviktat i perioder och begått grova misstag, så helt utanför diskussionerna tycker jag inte att han ska vara. Om inte annat borde Lucas plats i truppen kunna innebära att vi inte behöver ha lika många mittbackar i truppen som vi har i dagsläget, med tanke på det jobb han kan gå in och göra känns många av våra backupspelare överflödiga.

Robin: Varför inte? Vi har ju uppenbarligen svårt att få till ett gediget försvarsspel. Han är ju såklart inte lösningen på våra största brister, de fasta situationerna, speciellt inte med tanke på att han har en förkärlek till att orsaka desamma, men försvaret skriker efter en lugn ledare. Det är möjligt att Lucas kan axla den manteln.

Pelle: Jag gillade Lucas sätt att styra backlinjen, det är någonting som Liverpool har saknat väldigt länge. Han gjorde inte alltid de bästa avvägningarna och Iloris snabbhet var till hjälp vid flera situationer, men å andra sidan har jag förståelse för att Lucas inte gjorde en helt perfekt insats som mittback. Sammantaget ser jag Lucas – Ilori som ett minst lika bra backpar som något annat Liverpool kan mönstra.

3) Många talanger spelade i FA-cupmötena mot West Ham. Imponerade någon särskilt på dig?

Jesper: Svårt att inte nämna Kevin Stewart som var den spelaren som stack ut mest och som gjort det i alla sina cupinsatser tycker jag. Det osar kanske inte klass runt Stewart men han är en spelare man kan lita på gör sitt jobb, ger allt i varje situation, står upp i det fysiska spelet på mittfältet och framförallt spelar e-n-k-e-l-t. Vad befriande det är att se en mittfältare i Liverpool som kan spela enkelt. Man skulle kunna säga att Stewart är den perfekta squad playern att ha i sitt lag. Det kryllar ju inte av spelare som håller en jämn nivå från match till match i det ordinarie mittfältet, men i den kategorin tillhör verkligen Stewart. Annars har jag imponerats av Brad Smith, när han driver nedför vänsterkanten och svingar in sina svepande vänsterinlägg så kan man inte annat än imponeras. Tyvärr så har Smith uppenbara defensiva brister (vilket vi fick se prov på senast) och hade han inte haft det så hade nog Moreno fått agera bänkspelare resten av säsongen. Spanjoren bör se sig bakom axeln åtminstone.

Tomas: Jag har alltid varit svag för smarta mittfältare, som är bra på att värdera situationer och klarar av att ta ett defensivt ansvar, utan att för den delen vara svag i passningsspelet. Kevin Stewart har visat sig behärska dessa saker på ett klart bättre sätt än jag förväntat mig. Han har blivit bättre och bättre för varje match och även om man kan se vissa tekniska brister känns han som ett intressant namn. Jag gillade verkligen hans närkampsspel mot West Ham, där han kunde gå in med kroppen och vinna boll utan att dra på sig frispark, och kanske främst gillade jag hans effektiva passningsspel, han sprang inte med bollen i onödan utan lät i stället bollen göra jobbet. Jag hoppas att Emre Can tittade och drog lärdom… Ett annat namn som bör nämnas är Brad Smith, även om han visade mot West Ham att han har brister i defensiven, men i vår försvarslinje brukar inte det vara ett hinder för speltid. Offensivt har han hittills haft en bättre passningsfot än Moreno, vars passningar ofta fastnar på vägen fram.

Robin: Kevin Stewart har gjort ett bestående intryck på mig. Han är smart i sitt sätt att spela, har bra bollbehandling och stark i duellspelet. Han har dessutom visat en fin arbetskapacitet. Jag skulle kunna tänka mig att gå så långt att jag lät honom starta istället för en formsvag Can.

Pelle: Stewart och Smith har ju fått mycket beröm, men jag skulle vilja framhäva Chirivella, Ilori och Brannagan. Chirivella är betydligt yngre än de övriga och hans ”fotbolls-IQ” är enorm, han är väldigt smart och är oerhört bra på att erbjuda sina lagkamrater ett spelalternativ när motståndarna sätter in press. Ilori duellerade en del mot Carroll och visade att han inte är för snäll, som Sherwood tyckte att han var. Portugisen är egentligen den klart mest komplettera mittbacken i truppen, tycker jag, men han måste givetvis spela matcher för att kunna visa sig från sin bästa sida. Brannagan var bra när han spelade i den första matchen, initiativrik och delikat på fasta situationer. Teixeira är ju en spelare som jag är svag för, gillar att han är så finurlig och finessrik, med en smart djupledslöpande anfallare skulle det nog kunna bli många assists från Teixeiras fötter.

4) Benteke har inte blivit den målgöraren som Liverpool hoppades på. Bör klubben rent av dumpa honom i sommar?

Jesper: Han måste dumpas utan tvekan. Känslan är att Benteke inte alls passar in i Klopps sätt att spela fotboll. Han står mer eller mindre alltid offside, är lat i presspelet och är förvånansvärt osmart på att hitta rätt positioner i straffområdet för att ha varit en erkänd målskytt i sina tidigare klubbar. Visst försvarar vår tyske demontränare ’Big Ben’ varje gång en journalist tar upp frågan men i ärlighetens namn känns det inte som att Klopp litar på Benteke, och det är därför han endast får göra gästinhopp i cupspelet samt får några korta inhopp i ligaspelet – med all rätt skall sägas. Förhoppningsvis finns det fortfarande en klubb i PL som är tillräckligt sugna på att hosta upp en rejäl peng för belgaren som ger Klopp möjlighet att hitta sin egen typ av anfallsprofil istället. Det är min förhoppning.

Tomas: En väldigt svår fråga. Om något lag skulle komma in med en rejäl summa pengar, ungefär i samma nivå som den vi betalade, är det bara att tacka och ta emot, men det kommer inte att hända. Vi betalade ett överpris för Benteke och den säsong han gjort hittills har inte direkt gjort att hans aktier i fotbollsvärlden stigit. Det finns en väldigt bra anfallsspelare i honom, de missar han gjorde mot West Ham tyder främst på ett otroligt svagt självförtroende. Vi har haft en väldig omsättning på anfallare de senaste åren, det är något som måste få ett slut, men samtidigt är det en annorlunda situation nu när Klopp kommit in och det känns verkligen inte som att han håller vår belgiske anfallare speciellt högt. Antagligen kommer vi att plocka in åtminstone en offensiv kraft i sommar och med spelare som Firmino, Sturridge, Coutinho, Origi, Lallana och Ings redan på plats kanske det ändå är läge att släppa Benteke och acceptera en viss ekonomisk förlust.

Robin: Om priset är det rätta så tycker jag absolut det. Kanske är han sugen på en flytt till Kina? Det råder inget tvivel om vilket lag på Merseyside som hade den bästa belgiske anfallaren och det är givetvis helt uppåt väggarna, inte minst med tanke på prislapparna. Benteke är ingen dålig spelare, men jag kan inte tänka mig att han är den som Klopp vill bygga sitt lag kring.

Pelle: Benteke är ett schysst alternativ att ha på bänken, men precis som i fallet Carroll är han antagligen på en lönenivå som innebär att en bänkroll är oacceptabel i relation till kostnaden. Och Liverpool kommer antagligen att värva in en ny anfallare i sommar… Hans enda chans att få stanna i Liverpool är nog om klubben beslutar sig för att dumpa Sturridge. Tror förresten att Liverpool har goda möjligheter att få en ganska stor summa för Benteke, många PL-lag på undre halvan har stålar och de kommer att betrakta honom som en spelare som kan utgöra skillnaden mellan att stanna i PL och åka ner i the Championship. Fråga bara Aston Villa.

daniel-sturridge

5) Sturridge gjorde comeback i tisdags. Vad ska vi egentligen tro om honom? I sommar kommer två år att återstå av hans kontrakt, hur ska Liverpool göra?

Jesper: Liverpool har ju en historia av så kallade glaslirare. Det var inte alltför många år sen som man satt och slet sitt hår över hur många skador Fabio Aurelio åkte på, eller den forna stjärnvärvningen Harry Kewell från Leeds för guds skull. Just Kewell kanske är den spelaren som påminner allra mest om Sturridge. Skadehelvetet verkar ju aldrig ta slut oavsett hur många behandlingar han än går igenom. Tyvärr har Liverpool trots alla skador inte råd att förlora Sturridge. De matcher han väl spelar gör han trots allt en markant skillnad, och vad händer om man säljer vidare till en annan Premier League-klubb och de helt plötsligt får bukt med alla skador? Nej det får inte hända helt enkelt. Dock så bör nog Daniel räkna med en lönesänkning i sitt nästa kontrakt. £110 000 i veckan för att sitta på rehab i 7 månader är inte särskilt ’Money ball’ om man säger så.

Tomas: Sturridge må vara skadad väldigt mycket och det är ett stort problem, men när han väl spelar håller han en nivå som det är tveksamt att vi kan köpa oss till. När han är frisk är det få, om någon, spelare i PL som är skickligare avslutare, han är en naturlig målskytt och det hittar man inte utan vidare. Om vi kan hitta en lösning där vi inte är beroende av honom, vilket vi varit sedan Suarez sorti, kan matcha honom smart och inte skynda honom tillbaka vid skador kan vi kanske få skadeveckorna att minska och antalet spelade matcher att öka, då har vi en världsspelare i anfallet. Min personliga åsikt är att Sturridge lön är en lyx vi måste kunna unna oss, för som sagt, när han väl är frisk håller han en nivå som är svår att hitta och om han väl skulle hålla sig frisk under en längre period är han ett mycket farligt vapen. Jag säger förläng och håll tummarna!

Robin: De stunder han spelar är han magisk och de längre stunder han inte spelar så blir man frustrerad. Jag vill tro någonstans att det ligger viss sanning i ryktena om hans mentala spärrar kring smärtan. Vill han inte vara kvar så ska vi givetvis ta bra betalt för honom, men han är tillsammans med Aguero ligans bästa anfallare, och en sådan spelare gör man sig inte av med hur som helst.

Pelle: Det är väldigt svårt. Gissningsvis kommer ingen klubb att ge Liverpool ett stort bud på Sturridge, så kanske kommer aldrig frågeställningen att uppstå på allvar i sommar? Jag tror med andra ord att han blir kvar. Möjligtvis förlänger Liverpool i slutet av försäsongen om han har lyckats varit skadefri tills dess.