Det är ett faktum att Christian Benteke numera är Liverpools näst dyraste värvning genom tiderna. Brendan Rodgers tror naturligtvis stenhårt på Benteke, men åsikterna går isär.

I denna extrainsatta TL-panel diskuterar skribenterna Robin, Tomas och Jesper den spektakulära värvningen.

Frågorna som besvaras av panelen är:
1) Hur skulle du beskriva Benteke som spelare?
2) Rodgers är övertygad om att Benteke kommer att passa in bra i Liverpools spelsätt. Vad tror du?
3) Är Benteke värd £32,5 miljoner i övergångssumma och omkring £140 000 i veckan?
4) Behöver Liverpool värva fler spelare i sommar?

* * *

Benteke2

1) Hur skulle du beskriva Benteke som spelare?

Robin: Jag tycker att Brendan Rodgers beskriver Benteke rätt bra i de uttalanden han har gjort efter att övergången blev klar. Han är stor och stark men besitter även en snabbhet och ett rörelsemönster som är annorlunda/bättre än Balotelli och Lamberts dito. Han har upp plats i offensivt straffområde och det ger utrymme åt våra andra luriga spelare att avsluta eller vägga och så vidare. Han har visat på rätt låg passningsprocent tidigare, men jag undrar om inte det mer berott på miljön än på honom själv.

Tomas: Jag har alltid beskrivit Benteke som en spelare som gör mål mot oss, oavsett vilken form han är i. Han är den starka anfallstyp som vi alltid haft svårt att försvara oss mot, dessutom känns det som att han kan avsluta på flera olika sätt. Han verkar vara en obekväm motståndare och förhoppningsvis kan han bli den fysiska närvaron vi saknat i offensivt straffområde under de senaste åren, visst var även Balotelli en sådan, men med tanke på hur stillastående han var utgjorde han inga större hos under förra säsongen.

Jesper: En stark fysisk anfallare med grymt huvudspel och som är bra på att utnyttja ytor vid kontringar, så skulle jag beskriva Benteke. Han har även en helt godkänd speed och teknik men måste jobba på sin förstatouch + passningsspel.

* * *

2) Rodgers är övertygad om att Benteke kommer att passa in bra i Liverpools spelsätt. Vad tror du?

Robin: Benteke har visat att han klarat av att spela på kontring och han kan spela som target. Det han har misslyckats med att visa är ett fungerande spel i ett bollhållande lag som inte spelar med stor bredd och krossade inspel. Han är fortfarande ung och jag är rätt säker på att han kan utveckla det spelet och han kommer få chanser till ’tap ins’. Jag tror dock även att Liverpool kommer att variera anfallspelet mer med en fyrbackslinje där framförallt Clyne har en rätt bra fot att prickskjuta på Benteke. Man ska inte glömma att Balotelli faktiskt bränt både flertalet nickförsök och låga krossbollar/inspel under den gångna säsongen. Det är inte en dålig spelare vi köpt, men han blev dyr, och jag hade hellre sätt en annan typ. Men Brendan vet vad han får så jag räknar med att han har en plan för att nyttja Bentekes styrkor.

Tomas: Jag tror det egentligen är två skilda saker att ta hänsyn till här, han har säkert kapaciteten att passa bra in i vårt lag. Den stora frågan tror jag är hur han kommer klara att lämna ett lag på den nedre halvan av tabellen, där han varit den givna stjärnan, och gå till ett lag i toppen, där han inte är en given startspelare när alla är skadefria. Det finns många exempel på spelare som gjort mål på regelbunden basis i ett sämre lag, för att sedan inte alls lyckas i ett bättre lag. Bentekes mentala styrka kommer att sättas på prov, att gå mållös hos oss i tio matcher innebär bänken, i Aston Villa innebar det tio till matcher med chans att göra mål. Spelmässigt har han attributen för att lyckas, han är så pass rörlig att han kommer att få chanser. Huruvida han och Sturridge kan spela tillsammans och om det i sådana fall innebär att antingen Firmino eller Coutinho inte för plats får ses som relativt angenäma problem.

Jesper: Likt Jamie Carragher så känner jag mig tveksam till om Benteke verkligen kommer att passa in i dagens Liverpool. Visst är Benteke en spelare som är betydligt bredare i sitt spel än exempelvis vår förra superflopp Andy Carroll. Men likt Carroll så känns det som att belgarens största styrka är att vara i boxen och vänta på det rätta inlägget att sätta pannan på, snarare än en superrörlig forward som kan poppa upp lite här och vara en gubbe i lådan i ett 4-3-3 (hej Luis Suarez). Nej jag har inget riktigt bra svar på hur Rodgers tänkte när han sa åt Ayre och co i juni att gå all in på Benteke, men jag hoppas givetvis han har en plan som kommer få mig att tappa hakan om ett par månader.

* * *

3) Är Benteke värd £32,5 miljoner i övergångssumma och omkring £140 000 i veckan?

Robin: Både ja och nej, med de nya avtalen för tv-rättigheter, samt valutaförändringar och inflation så är det så priserna ser ut idag. Jag har sett en lista för hur priserna för övergångar sett ut med inflationen medräknad och Benteke är betydligt längre ned på listan över dyraste övergångarna när man väger in de aspekterna och inte bara tittar på kronor och ören. Bony gick för nästan samma pengar för ett år sedan och han är inte en lika bra spelare i mina ögon. Lönen däremot förvånar mig, det sägs att han dubblerar sin lön. Det tycker jag var att ta i, Benteke borde velat genomföra flytten ändå med en löneökning på säg 50%, vilket även det känns som en kraftig lön med tanke på vad typ Coutinho har och Benteke’s ganska anonyma meritlista (ja han har gjort mål, men det har varit utan press som AVFC’s försteanfallare).

Tomas: Det här med övergångssummor är svårt att diskutera idag, men vi behöver en anfallare, vi har precis fått en stor hög med pengar och utbudet av spelare som är tillgängliga för oss är skralt, så det kommer inte som någon överraskning att det blev en dyr övergång. Det är så enormt mycket pengar i PL nu, så vi får nog vänja oss vid att det är dyrt att plocka spelare från de andra lagen. Med de nya tv-pengarna kommer få lag känna ett ekonomiskt behov av att sälja. Lönen är även den hög, men när vi inte kan locka spelare med CL blir det tyvärr lätt så att lönen drar iväg.

Jesper: Är någon spelare det egentligen kan man ju fråga sig? Nej givetvis är han inte det, men om han nu skulle kliva fram och visa att jag har fel och stänker dit 20+ mål nästa säsong så finns det ingen tvekan att han kommer vara värd vartenda litet öre av sin transfersumma och lön. Så allt hänger nog på att han får en bra start i den röda tröjan, och att det första målet inte dröjer lika länge som typ Borini, Lambert och Balotelli’s. Annars finns risken att han hamnar i samma djupa floppträsk som Voronin, Aspas & David f*cking Ngog. Nej jösses vilka usla anfallare vi haft genom åren..

* * *

4) Behöver Liverpool värva fler spelare i sommar?

Robin: Känns märkligt att säga ja när vi plockat in 7 spelare i år, men faktum är att vi skulle behöva 1-2 spelare till. Det kräver dock att vi rör på ett gäng spelare först! Kan vi flytta på Enrique, Lambert, Borini, Balotelli samt eventuellt låna ut Origi, Illori och Gomez så skulle truppen må bra av att ha en DM och en VB för att höja konkurrensen och komplettera truppen. Nu tror jag inte att varken Origi eller Golez går på lån, och Balotelli/Enrique kan bli svåra att bli av med. Rodgers har tidigare inte visat några tecken på att värva en DM så tror inte det sker heller. Som det är nu är det dessutom svårt att se exakt hur våra uppställning ser ut med alla friska. vi har för många spelare som inte passar in i samma spelsystem.

Sen tror jag att Liverpool skulle må bra av att börja jobba lite mer som Arsenal gjort senaste åren från och med nästa sommarfönster. Fokusera på att plocka in 1-2 spelare som markant förbättrar truppen och startelvan. Det är dags att sätta stommen nu och börja titta på nyckelvärvningar, vi kan inte renovera hacka truppen varje sommar.

Tomas: Förra sommaren värvade vi nio spelare, den här sommaren har vi plockat in sju stycken och dessutom bytt ut tre tränare, med den ruljansen är det svårt att bygga en fungerande grupp. Förutsatt att vi ska spela 4-4-2 behöver truppen egentligen både en defensiv mittfältare och en reserv på vänsterbacksplatsen, men om vi värvar en defensiv mittfältare finns det ingen plats för Emre Can och jag antar att vi värvade honom förra året för att vi trodde på honom på sikt och kanske är det bättre att satsa på honom och Lucas under den här säsongen för att verkligen få veta hur bra de är. Om Moreno blir skadad finns det ingen given ersättare bakom honom och det är lite oroande, men samtidigt har vi nyss plockat in Gomez och på sikt kan det vara bättre för laget att spela in honom än att göra en utfyllnadsvärvning. Vi värvar mycket, men det känns som att vi ibland ger upp spelare för tidigt eller inte ger dem chansen att visa vad de går för. Jag återkommer ofta till januarifönstret där vi misslyckades med att värva Konoplyanka, resultatet av det blev att Sterling fick en rejäl chans att slå sig in och med facit(och bankboken) i hand var det en bättre lösning. Jag ser gärna att vi nöjer oss med att värva mer nu, spelar med den här truppen en säsong och sedan spetsar med 2-3 spelare nästa sommar. Försäljningar förväntar jag mig dock, Lambert, Balotelli, Borini, Enrique är några namn som vi med stor säkerhet försöker sälja och att två av dem är spelare vi haft i bara en säsong tycker jag är bevis nog för att vi ska försöka lugna oss med köpandet.

Jesper: Det beror nog mycket på hur mycket man litar på Joe Gomez. Skulle man inte göra det så vore en Lucas Digne som jag är väldigt bekant med sedan han slog sig fram i Lille vara ett bra lån till vänsterbackspositionen på kort sikt. I övrigt skulle jag säga att det får vara färdigvärvat för den här sommaren. Känns som att det behövs lite stabilitet och att man ger spelare som man värvade förra sommaren en ordentlig chans, exempelvis Lazar Markovic och Emre Can förtroende på mittfältet.

11 kommentarer
 1. Håller med om att om det ska värvas nytt så bör det göras enbart om vi säljer någon spelare (om vi inte av någon anledning får chansen att värva någon som t.ex. Marco Reus). Ser helst att Emre Can är förstaval som DM denna säsong, är övertygad om att han skulle göra det bättre än Lucas! Sen Ilori borde gå före Lovren alla dagar i veckan?
  Svårt att dra några slutsatser från försäsongsturnén men Gomez hade nog klarat av att vikariera på vänsterbacken och konkurrera med Moreno.
  Ser gärna att både Markovic och Ibe får chansen att blomma ut i år, hellre än att man tar in någon ytterliggare som lirar på samma position. En högerflank med Clyne och Ibe låter skrämmande bra.

  • Vänsterflanken med Moreno och Firmino är inte så illa pinkat heller….:)

 2. Varför får inte Markovic chansen, har han inte bags of potential och förutsättningarna för att bli a top player?

  • Det blir spännande att se om Markovic får chansen nu när Sterling är borta, eller om det kommer bli Ibe och Firmino som tar över hans roll.

   Tror det kommer finnas många chanser för Lazar att visa upp sig med alla cuper som Liverpool är med i. Jag hoppas liksom du att han kommer att ges stort förtroende när säsongen drar igång.

 3. Som sagts : kvantitet el kvalité ? …. 7 nya spelare ( alla går ju så klart inte rakt in i 11:an ) men nästan ett helt nytt lag , kommer ta ett tag innan alla spelat ihop sig …. …

  • Jo, det var det Rodgers ursäktade sig med hela förra säsongen, att det tar tid för spelare att finna sig till rätta. Värvar man åtta nya varje sommar så kan man som misslyckad tränare skylla på det varje år.

  • och ändå gör ”han” sig av med ( antagligen flera ) spelare efter bara en säsong …. känns lite motsägelsefullt av honom då … ??

 4. Håller med i kommentarerna av de tre i panelen. Spela ihop detta lag denna säsong, och satsa sedan på max 2-3 kvalitévärvningar i nästa sommarfönster. Visst, åker vi på tunga skador på viktiga positioner så måste vi agera…t.ex. i januari. Nu hoppas jag förstås att vi klarar oss från skador, och kan ge förra säsongens Topp-4 lag en rejäl match denna säsong.

 5. Rodgers värvade Benteke för dyra pengar så hoppas han vet precis hur han ska använda han.

 6. Kul att läsa alla kommentarer här! Roligt att det blir diskussion kring ämnena ovan, vi är ju inte facit på något sätt, utan simpla tyckare som skriver för att skapa diskussion! 🙂

  • ”Simpla tyckare” känns lite väl blygsamt jesperess 😉

Kommentarer är stängda.