Jag gissar att ingen missat att Roberto Firmino gjorde Premier League-mål nummer 50 i helgens möte med Burnley, med det blev han den första brasilianare att uppnå siffran. Att göra så pass många mål är såklart imponerande, men när det gäller spelaren Roberto Firmino är målskyttet bara en liten del av paketet. För mig börjar det mer och mer framstå som att värvningen av honom är en av de viktigaste vi gjort på länge. Salah och Mané är båda fantastiska spelare, men frågan är om inte Firmino är den som skulle vara svårast att ersätta i vår anfallstrio?

Jag hade inte sett speciellt mycket av Roberto Firmino när han kom till oss från Hoffenheim, men utifrån det som gick att läsa om honom förstod jag att det var en spännande värvning. Det tog ett tag för honom att spela sig in i mitt hjärta, men de senaste säsongerna har han verkligen visat vilken komplett spelare han är. Det händer fortfarande att man kan höra diskussioner kring huruvida Liverpool skulle behöva ha in en central anfallare som gör fler mål, men inget kunde vara längre ifrån sanningen, för en annan anfallare i mitten av vårt anfall hade inte givit fler mål, det hade i stället gjort att kantspelarnas siffror sjunkit ordentligt. Det jobb som Firmino lägger ner både offensivt och defensivt är på en nivå som få, om någon, anfallare i världen behärskar och den spelförståelse han besitter ger vårt lag en extra dimension. Jag har länge hållit vår brasilianske anfallare högt, men känslan är att han den här säsongen tagit ytterligare ett kliv i sin utveckling.

Tidigare har Firmino kunnat se lite seg ut under de första omgångarna av säsongen, i år har han varit snudd på elektrisk på planen. När han har bollen gör han lite som han vill med motståndarna, ibland håller han bort dem med kroppen, ibland tar han sig fram med en chippning, en vrickning eller bara en enkel riktningsförändring. Det ser inte ut att gå fort, men på något sätt tar han sig alltid loss. Han skapar sig tid, det känns nästan som att han får spelet runt sig att gå som i slow motion, så att han själv kan agera i ett utrymme som inte existerar. Till och från visar han samma enkelhet i sin förmåga att ta sig fram, som man kan se när Virgil van Dijk försvarar, det ser liksom inte ut som att han anstränger sig, det blir bra ändå. Det finns alltid en tanke bakom det han gör och känslan är att han alltid tar rätt beslut när han närmar sig straffområdet, om någon är i en bra position söker han dem, hittar han ingen tar han avslut. Han kommer aldrig att göra lika många mål som sina två anfallskollegor, men att han redan nu står på två kassar i ligaspelet gör att vi nog kan räkna med honom någonstans kring femton mål om han får fortsätta vara frisk.

Som jag skrev tidigare så är målskyttet bara en liten del av det som är spelaren Roberto Firmino, offensivt är han spelaren som knyter ihop anfallet. Han är en länk till mittfältet och han är den som ser till att Mané och Salah hamnar i så pass många lägen. Defensivt är han vår skickligaste presspelare, inga lag ges tid i uppspelsfasen och hans förmåga att läsa spelet gör honom otroligt viktig. Att snappa upp felpassningen senast mot Burnley såg visserligen enkelt ut, men det är ingen slump att det är just Firmino som är där och hugger. Han är född till att spela i ett Klopp-lett lag och tillsammans med Alisson och van Dijk är nog de första namnen som tysken skriver ner i sin startelva. Han är en del i lagets ryggrad, en grundbult som man inte kan flytta på utan att det märks, och det rejält.

Salah och Mané är spelare på den absoluta världsnivån och deras målskytte gör att de båda nämns som några av de bästa på sin position, men det erkännandet tycker jag aldrig att Firmino får. Många skulle säkert sätta spelare som Harry Kane och Sergio Aguero före honom i en drömelva, och visst, ser man bara till målskyttet kommer han antagligen att vara en bit bakom dem, men ingen anfallare i Premier League är lika komplett som Roberto Firmino och jag är helt säker på att Klopp inte skulle byta ut honom mot någon spelare i världen. Frågan är om det finns någon smartare anfallsspelare där ute? 50 mål är en imponerande siffra, då han bara är 27 år gammal kan det mycket väl vara så att han hinner upp i 100 mål innan han lämnar oss. De 34 assist han är uppe i kommer säkerligen också att bli många fler. Leendet, målgesterna, titta bort-målen, det är omöjligt att inte älska Roberto Firmino.

1 kommentar

Kommentarer är stängda.