I sin strävan efter att bygga en trupp som kan konkurrera om såväl ligatiteln som Champions League håller Liverpool på att fasa ut ett antal spelare som av olika orsaker inte riktigt håller måttet. En gemensam nämnare för många som lämnat eller är på väg att lämna är att de är engelska homegrown-spelare.

Clyne bedömdes vara överflödig, förvisso utkonkurrerad av andra HG-spelare, Solanke lyckades aldrig etablera sig i Liverpool, Ings är mer eller mindre redan borta på permanent basis, Ward såldes till Leicester, medan spelare som Lallana och Sturridge förväntas lämna i sommar… Och Milner, 33, har förstås ett begränsat antal år kvar på elitnivå. Ja, den sammanlagda bilden är att Liverpool kan få problem med HG-kvoten framöver, i synnerhet om Brexit innebär att ännu fler måste finnas i truppen.

Lyckligtvis innebär Harry Wilsons succé att han rimligtvis bör ingå i Liverpools trupp nästa säsong. 21-åringen kommer ju inte att konkurrera ut Salah eller Mané, men bör kunna bli en så kallad truppspelare av relativt hög klass. Vi ska vara glada över att klubben har Wilson kontrakterad.

* * *

Här är några brittiska spelare som skulle kunna vara alternativ för Liverpool i sommar:

Max Aarons, 19 år, Norwich City
Kommentar: Snabb, löpstark ytterback med offensiva egenskaper som har gjort stor succé i Norwich den här säsongen. Väldigt troligt att han köps av en PL-klubb senast i sommar. Varför inte Liverpool?

Lloyd Kelly, 20 år, Bristol City
Kommentar: Intressant spelare som spelar vänsterback eller mittback, är lite av en vänsterfotad Gomez. Spelar stabilt och har visat oväntat stora offensiva egenskaper under säsongen. Ryktas scoutas intensivt av bland andra Liverpool.

Ezri Konsa, 21 år, Brentford
Kommentar: Gjorde det bra i Charlton under ett par år innan han gjorde ett oväntat klubbval när flyttlasset gick till Championship-klubben Brentford för att få speltid en serie högre. ”Bara” 183 centimeter, men snabb och har bra spänst i luftrummet. Har trots sin ringa ålder redan etablerat sig som en av de bästa mittbackarna under Premier League.

Eberechi Eze, 20 år, QPR
Kommentar: Oerhört teknisk offensiv mittfältare som dumpades av såväl Arsenal som Fulham under tonåren. Besitter en ovanligt spektakulär teknik som för tankarna tillbaka till Jay-Jay Okocha. Den här säsongen har Eze fått ut fler mål och assists av sin positiva och publikfriande spelstil. Kanske ingen spelare som går in i PL redan nu, men ett intressant råämne som förtjänar att vara med på listan.

R
yan Sessegnon, 18 år, Fulham
Kommentar: Stod för en alldeles makalös fjolårssäsong i Championship, men har liksom resten av Fulham haft en desto tyngre säsong i Premier League. Potentialen är trots allt enorm och vi vet att Liverpool har varit intresserade tidigare – och vi älskar ju att värva från klubbar som åker ur PL, eller hur?