Vi tar en titt på hur åldersstrukturen ser ut i Liverpool trupp.

Det råder inga tvivel om att Liverpool har många spelare som är i sina allra bäst år. Spelare som briljerar på världsscenen och klarar av att göra det vecka efter vecka. Här försöker vi kolla lite på hur välbalanserad åldersstrukturen egentligen är och spekulera lite i hur den kan komma att förändras i sommar.

* * *

Målvakter:
36 – Lonergan
33 – Adrian
27 – Alisson
26 – Karius
21 – Kelleher

Kommentar: Efter en längre tid av delad målvaktssyssla och tveksamma ingripanden bestämde sig Liverpool för att köpa en färdig världsmålvakt i form av Alisson Becker. Brassen är fortfarande ung och klubben hoppas förstås behålla honom i många år till, kanske rent av 10 år till. Bakom honom finns en veteran med mycket PL-erfarenhet, alltså Adrian. Lonergan är räv som av allt att döma fungerar som tredjemålvakt/assisterande målvaktstränare. Kelleher kommer lånas ut nästa säsong, han är en framtidsman, men samtidigt väldigt svårt för någon ung målvakt att ha en framtid i Liverpool så länge Alisson är där. I och med att Alisson bara är 27 år är åldersstrukturen bra på denna position, det spelar trots allt inte så stor roll hur gammal andrakeepern är.

* * *

Högerbackar:
29 – Clyne
21 – Alexander-Arnold
19 – Williams
18 – Hoever

Kommentar: Det är redan klart att Clyne inte får förlängt kontrakt och därmed lämnar i slutet av den här månaden. Liverpool planerar att ersätta honom med Williams. Egentligen blir Trent och Williams väldig ungt, men det är inget problem, eftersom Trent håller världsklass och Milner trots allt skulle kunna backa upp här om Williams inte skulle kunna hantera stormatcher i Trents frånvaro.

* * *

Mittbackar:
30 – Lovren
28 – van Dijk, Matip
23 – Gomez, Phillips
18 – van den Berg

Kommentar: Lovren sitter med 1 år kvar och kan lämna i sommar. van Dijk och Matip är i sina bästa år, Gomez är ung, men redan bra. Klopp har berömt van den Bergs prestationer på träning, dock tveksamt om han skulle lita på att holländaren kan ersätta Lovren om den sistnämnda lämnar. Gissningsvis vill Liverpool ogärna ersätta Lovren med någon som är äldre än 25-26 år, typ Koulibaly som fyller 29 år om några dagar är nog utesluten ur den diskussionen, tror jag.

* * *

Vänsterbackar:
26 – Robertson
20 – Lewis
19 – Larouci

Kommentar: Robo är egentligen den enda vänsterbacken i truppen, då varken Lewis eller Larouci har etablerat sig på allvar. Mycket talar för att Liverpool är ute efter förstärkning här, det ryktas om Sportings 17-åring Nuno Mendes och om han är avsevärt bättre än Lewis & Larouci, så är det en väldigt rimlig förstärkning.

* * *

Mittfältare:
34 – Milner
32 – Lallana
29 – Wijnaldum, Henderson
26 – Fabinho, Oxlade-Chamberlain
25 – Keita
24 – Grujic
19 – Jones

Kommentar: Lallana har varit en värdefull truppmedlem i ganska många år nu, men att hans kontrakt går ut kommer lägligt. Han har redan fasats ut rent sportsligt och idealiskt sett skulle nog LFC vilja ersätta honom med en 22-24-årig spelare som redan har några års erfarenhet från toppnivå, men kanske gör covid-19 att Jones får chansen ett par år innan vad man förmodligen har planerat. Återstår att se om han är mogen för de uppgifterna, om det blir så. Det går också att se på Minamino som en tidig ersättare till Lallana, även om jag har listat japanen som anfallsspelare.

* * *

Anfallsspelare:
28 – Firmino, Mané, Salah, Shaqiri
25 – Origi, Minamino
23 – Wilson
22 – Awoniyi
20 – Brewster
17 – Elliott

Kommentar: Det är både bra och dåligt att alla 3 stjärnspelarna är i samma ålder. De är ju i sina bästa år, och alla är som bäst samtidigt, man alla kommer också åldras samtidigt. Idealiskt sett kommer Liverpool att ersätta åtminstone någon av dem nästa sommar, t.ex sälja Salah eller Mané och ersätta med typ Sancho (20). Det kommer inte ske denna sommar, men kanske nästa. Vad som kan ske i sommar är att Shaqiri, Origi och Wilson kan lämna. Wilson har ju varit utlånad, men min gissning är att Shaqiri och Origi kommer att ersättas av Elliott och en mer etablerad spelare. Förmodligen ville Klopp ha in Werner som ersättare till Origi, det gör oss en fingervisning om vad som kan ske i sommar.

5 kommentarer
  1. Vad har vi kvar på mittfältet om säg tre år? Jag har en känsla av att det är Fabinho, Ox och kanske Hendo av dom som är på din lista, möjligtvis Jones också. Där kommer nog den största rotationen att ske.

    • Jag tror att Keita skulle kunna vara tongivande om han får hålla sig skadefri. Dock är det väl inte så mycket som talar för det i dagsläget.

    • Möjligt att Hendo och Wijnaldum fortfarande är kvar om 3 år men de kommer vara åldrande, som Milner nu, och kanske inte kunna ha samma framträdande roller som nu. Milner, Hendo och Wijnaldum kan Klopps presspel utan och innan, det blir viktigt att få in någon intensiv mittfältare med samma motor de kommande åren.

  2. Om Houssem Aouar är tillgänglig för en rimlig peng (både transfersumma och lönemässigt) i sommar så tror jag vi kommer gå för honom som ersättare till Lallana. Sett till hur Liverpools trupp ser ut vore det rimligt att prioritera Aouar över Werner.

    • MacGyver: Det är fullt realistiskt, men otroligt svårt att veta vad som händer i Lyon just nu.

Kommentarer är stängda.