Totaal Liverpool tar tempen på Liverpools nya stjärnspelare.

Mohamed Salah. Så heter Liverpools dyraste nyförvärv genom tiderna. Eller kanske inte, beroende på vilken källa man väljer att tro på. Växlingskurser och varierande uppgifter gör nämligen att vissa oklarheter råder kring hurvida Salah är den dyraste eller inte. Oavsett vilket kan vi förmoda att han kommer att lyckas bättre än panikvärvningarnas panikvärvning Andy Carroll.

Jag trodde ärligt talat inte att Salah skulle hamna i Liverpool den här sommaren. Den otroligt fina säsongen i AS Roma innebär att hans marknadsvärde är högre än någonsin, och jag trodde inte att klubben var beredd att betala mer än £20-25 miljoner för honom (och Roma skulle aldrig sälja för den summan). Jag hade uppenbarligen fel; LFC var beredda att matcha Salahs prislapp.

Missförstå mig inte, Salah är en klasspelare. 15 mål och 13 assists på 31 Serie A-matcher 16/17 är ett fantastiskt facit, och en av huvudanledningarna till att Dzeko tog hem skytteligan. 14 mål och 8 assist ligasäsongen dessförinnan visar också att den senaste säsongen inte var en engångsföreteelse. Tidigare kritiserades Salah ofta för att sakna ’end product’ (slutprodukt) men han har uppenbarligen förbättrat detta avsevärt under de senaste åren, hans poängfacit är ett kvitto på detta.

Eftersom slutprodukten numera finns där är Salah en otroligt vass offensiv spelare. Hans enorma snabbhet och skicklighet i 1mot1-situationer är väldokumenterad sedan länge. Liverpool har mycket offensiva skills i truppen, men den snabbheten som Salah besitter kan endast Mané matcha. Spelare som Coutinho och Lallana är naturligtvis inte långsamma, men de är tekniska spelgenier snarare än rivjärn a la Mané. I Salah får alltså LFC in ytterligare en otroligt snabb spelare som minskar beroendet av Mané. Dessutom får Klopp in en vänsterfotad spelare, vilket han ju inte heller har överflöd av i offensiva vägar; Sturridge finns där, men är oftast skadad, medan Lallana är tvåfotad.

Trots att Salah har visat sig vara en skicklig producerande spelare finns ändå vissa oklarheter hos honom. Han är fortfarande ojämn och har en låg lägstanivå. Det fanns å andra sidan precis likadana farhågor kring Mané när han värvades för dyra pengar.

Värvningen av Salah kanske inte är ett enormt statement som ger eko i hela fotbollsvärlden, att engelska toppklubbar kan erbjuda högre löner än italienska dito och betala schyssta övergångssummor visste redan alla, men för oss LFC-supportrar är det skönt att kunna konstatera att klubben värvar spelare som omedelbart ska förstärka truppen. Salah är förstås fortfarande ung, men han är ingen påläggskalv som ’kanske blir bra om några år’, likt typ Solanke. Tvärtom; Salah är en spelare som Klopp kan ställa höga krav på från dag ett. Salah ska tillföra direkt.

Av allt att döma kommer Liverpool att värva åtminstone två klasspelare som kanske rent av blir ännu dyrare än Salah. Det handlar om en mittback och en central mittfältare. Vi vet att van Dijk och Keita står högst upp på önskelistan, men deras nuvarande klubbar håller hårt i sina stjärnor och Klopp kommer antagligen att behöva rikta blickarna mot annat håll. En vänsterback behövs förstås också, men där förväntar jag mig en billigare spelare, kanske en påläggskalv som ju Sessegnon initialt var tänkt att vara innan LFC la ner sitt intresse för Fulham-spelaren.