Med mer än tio säsonger i rad i allsvensken har Gefle IF blivit en respekterad klubb i fotbollssverige. För två säsonger sedan bytte man tränare, Pelle Olsson lämnade för Djurgården och in kom Roger Sandberg. Under sin tid vid rodret har han utvecklat laget och under fjolåret gjorde man en av sina starkaste säsonger i högsta serien. Roger Sandberg är inte bara allsvensk tränare, han är dessutom en trogen Liverpool-supporter. Här gör han ett avbrott i försäsongsförberedelserna för att ge sin syn på dagens Liverpool och delar med sig av sina tankar kring det vi har att jobba med för att närma oss toppen:
1.     Hur länge har du supportrat Liverpool? Minns du varför du började följa laget?
Jag har följt laget sedan jag var 7-8 år gammal. I slutet av 70-talet och början av 80-talet hade man ett fantastiskt lag med härliga profiler och det var väl främst av de anledningarna som jag började följa laget. Naturligtvis bidrog stämningen på Anfield som gick rakt genom tipsextrarutan. Jag kan också med glädje konstatera att mina söner (15 och 10 år) har utvecklats till hardcore Liverpoolsupportrar. Jag var med äldste sonen tillsammans med min bror och pappa över för att se Liverpool-United för två veckor sedan. Sonen var fullständigt knäckt efter matchen och stod och slog huvudet mot en husvägg och upprepade ”hela resan är förstörd”.
 
2.     Hur reagerade du när Brendan Rodgers fick sparken? Tyckte du att det var rätt val eller ser man på det annorlunda när man själv är tränare på högsta nivå?
Det var väl inte helt oväntat. Jag tror att Rodgers är en väldigt kompetent tränare men fick inte riktigt till det. Rodgers stora misslyckande handlar främst om ett antal floppande nyförvärv anser jag. Det är klart att man lider med tränare som får sparken men jag tror att det var rätt beslut. Med facit i hand kanske det skulle ha gjorts redan i somras. I det här fallet tror jag att man valde att sparka Rodgers i just det läget eftersom man hade riktat in sig på Klopp till nästa säsong och var rädd för att Chelsea och United skulle göra av sig med sina tränare och då var man rädd att Klopp skulle riskera att hamna där.
 
3.     Vad är din syn på Jurgen Klopp? Vilka för- och nackdelar kan du se med det sätt han vill att ett lag ska spela?
Jag tycker att han är väldigt spännande. Både rent fotbollsmässigt men även för sitt ledarskap. Just nu har Liverpool inte ett spelarmaterial som gör att man kan ha allt för höga krav på topplaceringar men på lång sikt är jag övertygad om att Klopp är rätt man på rätt plats. Med ett bättre spelarmaterial tror jag att hans filosofi kommer att få större genomslagskraft.
 
4.     Liverpool har den senaste tiden haft väldigt svårt att försvara vid fasta situationer, vad tror du är den största anledningen? Svag backlinje, svag målvakt eller är det taktiska problem?
Förmodligen handlar det främst om en kombination av två och tre. Mignolet har ett dåligt självförtroende på fasta situationer just nu och den osäkerheten sprids på övriga laget. Kanske skulle han må bra av att veta att det finns spelare åtminstone vid någon stolpe. Förutom den mentala biten tror jag också att det handlar om att Liverpool saknar en riktigt bra försvarsnickare. De har en hel del spelare som är helt okey huvudspelare men ingen riktigt bra. (Benteke är en offensivt skicklig huvudspelare)
 
5.     Vilken spelartyp skulle du säga saknas mest i dagens Liverpool?
Just nu saknas ganska många spelartyper men om jag ska nämna någon så skulle jag VERKLIGEN vilja se Suarez tillbaka i laget. Sturridge är skadad alldeles för mycket, Firminio är inte en utpräglad forwardstyp och Benteke blir jag inte klok på. Han är ytterst sällan där han borde vara.
 
6.     Vad tror du som tränare är anledningen till alla skador som varit den här säsongen? Är det en slump eller tror du det finns förklaringar till skadorna?
Här måste nog Klopp rannsaka sig själv. Naturligtvis inte vad gäller alla skador men onekligen har han ett ansvar i att det varit så många muskelskador sedan han kom in. Antagligen har kraven och belastningen ökat för snabbt på spelarna och därför uppstår ofta den typen av skador.
 
7.     Om du fick plocka en spelare från dagens Liverpool till ditt Gefle, vilken spelare skulle du ta och varför?
Utan att lägga några värderingar i vad vi eventuellt saknar för spelartyper skulle jag inte tacka nej till Coutinho. Kvick, teknisk och en grym högerfot som gör att han hela tiden är ett hot för motståndaren.
 
8.     Är det någon av tränarna i PL du tittar extra på? Vem och varför?
Jag är väldigt nöjd med att vi har Klopp och ska jag välja någon som inspirerar mig mest är det han. Jag tycker även att Pochettino i Tottenham ger ett väldigt gott intryck. Han verkar väldigt kompetent och Tottenham spelar en fin fotboll som iaf än så länge också är effektiv.
Håll ett öga på Gefle IF när säsongen drar igång och följ @roggasandberg på twitter.