För första gången på 28 är Egypten klara för ett världsmästerskap i fotboll och den spelare som säkrade avancemanget var vår skyttekung Mohamed Salah. En som vet vad det här betyder för Egypten är Sveriges gamle landslagsmålvakt Rami Shaaban(@shaabanrami) och för att få en bild av hur mycket Salahs mål betydde för landet och hur spelarens status är i hemlandet kontaktade vi honom, det här är vad han hade att berätta:


1. Egypten är klara för VM för första gången på många år, vad betyder det här för Egypten som land?

Det betyder enormt mycket med tanke på allt som skett i landet med tanke på revolutionen, det ostabila läget i den regionen. Människorna har väntat i 28 år på detta och nu äntligen är en VM-biljett säkrad. Det paradoxala är att under dessa år har Egypten varit enormt framgångsrika när det kommer till Afrikanska Mästerskapen som dom är mesta mästare i men på något vis missat varje gång det är VM-kval.

2. Vårt nyförvärv Mohamed Salah satte den avgörande straffen, vilken roll och position har han i landslaget?

Han är nyckeln till denna VM-biljett, han avgjorde inte bara denna match utan många fler under kvalet. Han gjorde även det första målet i matchen. Han har en snarlik roll som i Liverpool. Skillnaden är väl att han bär ett större ansvar i Landslaget, lite som Zlatan gjorde i Sverige.

3. Hur stor är Salah i Egypten?

Salah har vuxit enormt mycket. Ska komma ihåg att när han gick till Chelsea så var det ett enormt steg och Egypten har inte varit bortskämda med utländska proffs i dom större ligorna i Europa. Salah skulle jag säga är mycket större än vad Zlatan är för Sverige för att ge lite perspektiv. I Egypten har du 80 milj pers som är tokiga i fotboll så efter denna match så är han gudaförklarad.4. Finns det några andra spelare i Egypten som storlagen i Europa bör rikta sina blickar mot?

Egyptiska spelare har kommit fram mer och mer med åren vilket är ganska konstigt med tanke på att det politiska läget har blivit sämre med åren. När det begav sig för mig hade Egypten i stort sett bara Mido och Egyptierna såg mig som deras när jag spelade för Arsenal så trycket på så få spelare blir enormt om man jämför med Svenska spelare i de stora ligorna. Nu är har det vänt om man jämför Sverige och Egypten. Egypten har fyra spelare i PL medan vi i Sverige har en som sitter på bänken i Swansea. Jag har inte så bra koll på de inhemska spelarna i Egypten men framgång föder framgång och upptagningsområdet är enormt i Egypten så det skulle förvåna mig om inte fler spelare kom fram.

5. Vad är din bild av Salah och vad tycker du om hans första tid i Liverpool?

Jag gillar Salah. Hade gärna sett han bära Arsenals tröja men nu blev det Liverpool och jag gläds med honom. Han har varit enormt duktig i Liverpool och skapar enormt mycket men för att ta nästa steg måste han bli mer effektiv i sina avslut för blir han det är han bland dom bästa i Världen. I Chelsea fick han inte riktigt en ärlig chans och med den konkurrens som dom hade då var det svårt. Han blommade ut i Roma men jag har sett att han har alla nycklar för att bli en legend i Liverpool.

1 kommentar
  1. han behövs mer nu när Mane är skadad ….

Kommentarer är stängda.