Två dagar kvar, på tisdag är det Liverpool-Bayern München. Två klassiska storheter som gör upp en plats i kvartsfinalen i Champions League. Våra motståndare har för ovanlighetens skull inte greppet om den inhemska ligan, utan ligger några poäng bakom Klopps gamla klubb, Borussia Dortmund. Är det ett svaghetstecken för Bayern eller ett styrkebesked av Dortmund? Och hur bra är egentligen Bundesliga nuförtiden? Det och mer får ni svar på i dagens inlägg, där twitterkontot @tyskfotboll återigen ger oss en inblick i vad som sker i Bundesliga:

1. Vilken nivå skulle du säga att Bundesliga hållit den här säsongen jämfört med tidigare år?
Kort och gott har Bundesliga hållit en bra nivå under säsongen 2018/2019. Sedan säsongen 2012/2013, som på flera sätt var en fantastisk säsong för tysk fotboll, så har trenden varit nedåtgående i mina ögon. Jag tycker inte att något skikt i tabellen har presterat på den nivå jag förväntat mig sett till resurser under de senaste åren. Fjolårssäsongen, 2017/2018, var underhållande och intressant på många sätt, men sett till kvalitet var det, för att vara krass, inget vidare. Till den här säsongen har vi dock sett flera klubbar nyttja sina resurser på ett bättre sätt och på nytt släppa fram spelare från sina fina akademier. Enligt mig är kvalitet hos lagen som huserar i botten av tabellen minst lika viktig som kvalitet hos topplagen för att utgöra en riktigt bra liga. Under den här säsongen tycker jag att flera av klubbarna som huserar längre ner i tabellen presterar som om de snarare vore klubbar för ett mittenskikt, vilket också är en av Bundesligas allra största styrkor i dagsläget. Till nästkommande säsong ser det i dagsläget ut som att Hamburg SV och FC Köln tar klivet upp direkt från Zweite Bundesliga (båda klubbarna åkte ur ifjol), vilket bör leda till att det nedre skiktet av tabellen blir än mer oförutsägbart och kvalitativt. Toppskiktet, tabellplacering 1-6, ser mer kvalitativt ut än tidigare i mina ögon, men saknar den där riktiga spetsen och jämnheten för att kunna mäta sig med topplagen i t.ex. Spanien och England.

2. Bayern München brukar nästan ha avgjort ligan vid det här laget, men ligger den här säsongen fem poäng bakom Klopps gamla klubb Dortmund. Hur överraskad är du att Bayern ser ut att missa ligatiteln? Är det främst pga bra säsong av Dortmund eller svag säsong av Bayern?
Jag är inte särskilt överraskad över att Bayern München presterar sämre än ifjol. Ny tränare, en mindre och skör trupp samt en och annan spelare som har något för hög truppstatus sett till kvalitet. Spetskvaliteter finns det dock fortfarande gott om i Bayern München, men i och med bristerna som finns i truppen och att mer ansvar överlämnats åt individerna så har vi fått se ovanligt ojämna prestationer och resultat från Bayern München.
Borussia Dortmunds höstsäsong är något av det bättre jag har skådat från klubbens sida. Flödande, tempostark och kreativ fotboll med fokus på kollektivet samt en lagkapten i Marco Reus som aldrig har varit bättre. Sedan vårsäsongen drog igång har vi dock fått se ett mer sårbart Borussia Dortmund – inte minst mot Tottenham där vi fick se ett tafatt, lamslaget och paralyserat lag. Sammanfattningsvis är det ett sämre, men framförallt mer ojämnt, Bayern München vi fått se denna säsong och ett kraftigt förbättrat Borussia Dortmund. Med det sagt skiljer det ”endast” fem poäng lagen emellan och det är fortfarande 39 poäng kvar att spela om.

3. Vad är din bild av Bayerns lagbygge? Styrkor/svagheter?
Först och främst tycker jag att Bayern München har en något för tunn trupp. Därutöver är den på flera sätt felbalanserad, vilket gör laget än mer sårbart vid skador och avstängningar. Som exempel agerar en 33-årig Rafinha reserv till både Joshua Kimmich och David Alaba på ytterbacksplatserna, Thiago anses i stor utsträckning hantera den så kallade balansrollen på det centrala mittfältet och bakom Robert Lewandowski finns det egentligen ingen alls sedan Sandro Wagner såldes i januari. Styrkan ligger i att de flexibla och löpstarka ytterbackarna, Kimmich och Alaba, får utrymme att röra sig högt upp på motståndarnas planhalva. De varvar väggspel med instick och inlägg. En annan spelare som varit viktig, och det i en så kallad tvåvägsroll på centralt mittfält, är Leon Goretzka. Även han är löpstark, men också otroligt bra på att fylla på i offensiv riktning. Svagheten ligger främst i att balansen på laget är något för offensivt riktat. Det leder aningen för ofta och alldeles för enkelt till omställningar för motståndarna och det mot ett försvar utan något vidare skydd från det centrala mittfältet. Bayern München står ofta brett med sina mittbackar för att täppa till ytan bakom högt stående ytterbackar vilket ställer oerhört stora krav på mittbackarna. Jag tycker det centrala mittfältets prestation ofta har speglat lagets prestation, vilket i sin tur kan ses både som en styrka och svaghet.

4. Vilket av de tyska lagen tror du tar sig längst i CL och varför?
Sett till hur Borussia Dortmund presterade i London under onsdagen, så är det ingen högoddsare att Bayern München har störst möjligheter att ta sig vidare till en kvartsfinal. Med det sagt så trodde jag på förhand, när lottningen avgjordes, att Borussia Dortmund skulle ha större möjligheter att ta sig vidare till en kvartsfinal. Nu tror jag dock inte att vi får se något tyskt lag avancera till kvartsfinal.

5. Liverpool eller Bayern, vilka går vidare och varför?
Jag håller Liverpool som favoriter till att ta sig vidare och jag tror att de lyckas. Bayern München har en hel del kvalitet, men står samtidigt för en ovanlig situation där favoritskapet ligger på motståndarna. Det bör passa detta Bayern München väl, men jag tror att Liverpools styrkor och spetsegenskaper i anfallsspelet passar Bayern München illa. Mot Liverpool kommer Bayern München behöva spela med större marginaler, täta till det centralt och satsa på ett effektivt kantspel med inlägg/inspel. Jag tror dock inte att Bayern München kommer att förändra särskilt mycket mot tidigare, då hade detta gjorts sedan flera månader tillbaka, utan jag tror det lurar ett och annat individuellt misstag runt hörnet och det lär inte Bayern München ha råd med mot ett lag som Liverpool.

1 kommentar
  1. Vet inte vad jag tror om denna match, Liverpool har haft en nedgående form medan BM har haft en något uppgående form. Tror att denna nöt blir svårare att knäcka än vad många tror, även om de har ett ålderstiget lag med brister lite här och där så är de fortfarande ett väldigt bra lag. Är ju i stort samma lag som stundtals spelade ut Real, men åkte på skitmål efter målvaktstabbe förra säsongen.

    Hade varit så skönt att få tillbaka Lovren så att Fabinho och Wijnaldum kunde få spela ihop på mitten, annars tappar vi förmodligen Fabinho till mittbacksplatsen och står där med ett val av att spela Gini, Milner, Henderson eller Keita.

    Känns som en bra genomkörare inför helgens match, som jag rankar mycket högre i viktighet, kul så klart om vi kan gå långt i CL igen. Men inte på kostnad av att vi tappar i PL. Helst vinner vi så klart båda 🙂

Kommentarer är stängda.