Ett avbrott i ligaspelet väntar under tisdagen, det är nämligen dags för kvartsfinal i ligacupen. För motståndet står en klubb som i början av 2000-talet var med långt framme i Champions League och hade profiler som Rio Ferdinand, Lee Bowyer, Mark Viduka och Alan Smith i laget. Leeds United har haft det tungt sedan dess, men har den här säsongen börjat närma sig de åtråvärda kvalplatserna till Premier League. Olof Lundh(@oloflundh) behöver antagligen ingen närmare beskrivning, men att han är ett stort fan av Leeds United är kanske inte lika känt. Vi på Totaal Liverpool är väldigt glada över att ha honom med som gäst i veckans Q&A, där han berättar om hur Leeds United mår 2016. Har ni inte läst Olofs bok Det jag pratar om när jag pratar om fotboll bör ni göra det snarast och om ni läst den vet ni att det är ett bra julklappstips till alla fotbollsintresserade. Olofs podcast finns överallt där poddar finns, alltid intressant lyssning. Men nu, Olof Lundh om Leeds United:

Leeds Logo

1. Det har varit turbulent kring Leeds United de senaste åren, hur mår klubben idag?
Klart bättre efter en bra höst sportsligt även om det finns ett underliggande missnöje kring ägaren Massimo Cellino. De flesta vill att han säljer och om resultaten skulle svaja då kommer missnöjet att växa igen.

2. Hur har säsongen varit hittills, finns det en chans att vi får se er i PL nästa säsong?

Chansen finns men det blir via playoff i så fall. Leeds rår knappast på lagen som kommer etta eller tvåa om man inte får resurser att förstärka laget ytterligare inför våren. Behöver en ännu bättre offensiv. Just nu är det mycket positivt kring klubben men det väntar oerhört tuffa motståndare de närmaste matcherna och så ska man till Anfield också.

3. Garry Monk kom in som tränare inför säsongen, hur har han skött sig?

Måste ge honom beröm för att han lyckades med rekryteringarna, behöll lugnet trots en oerhört svag start och verkar ha hittat en spelmodell som fungerar.

4. Vilka nyckelspelare finns i dagens Leeds?

Samspelet mellan Kyle Bartley och Pontus Jansson som mittbackar har varit avgörande och gett laget en stadga. Sedan har Chris Wood trots allt levererat utifrån tuffa omständigheter och Pablo Hernandez har varit vass när han spelat. När nygamla nyförvärvet Liam Bridcutt blev skadad har Eunan O’Kane klivit fram. Även om Rob Green bjudit på tavlor han han också gjort en del avgörande parader.

5. Hur skulle du beskriva lagets sätt att spela? Styrkor/svagheter?

Jag saknar en kraftfull offensiv, kan känna att Chris Wood blir för ensam på topp och man har en tendens att inte kunna döda matcher mot sämre lag som mot Rotherham i helgen. Man gör för få mål. Klart att en del individuella misstag då blir kostsamma som när Rob Green bjöd Newcastle på ett mål. Defensiven har blivit mycket starkare än tidigare säsonger men emellanåt svajar den till och de sista tio minuterna mot Rotherham som då var en man mindre var som en skräckfilm men är också typisk för Leeds.

6. Leeds har fostrat mängder av spelare till Premier League och det engelska landslaget de senaste åren, finns det några nya löften att hålla ögonen på i laget?

Ronaldo Viera, Kalvin Philips och även inte helt okände Charlie Taylor som sitter på ett utgående kontrakt. Ännu så länge fungerar akademin.

7. Vad är dina tankar kring Liverpool under Klopp, tror du vi kan utmana de andra i toppen på allvar redan i år?

Det är uppenbart att Liverpool kan utmana, man är tvåa i Premier League och nära Chelsea som leder. Det klarar Klopps Liverpool en säsong när en del av de andra toppkonkurrenterna har rustat både i form av tränarrekryteringar och spektakulära nyförvärv. Om man klarar av att hänga med hela vägen till i maj och vinna ligan för första gången sedan 1990 och därmed bärga sin första Premier League-titel? Nja, jag är tveksam om man rår på de andra men på sikt tror jag Klopp lägger grunden för att ta titeln.

2 kommentarer
  1. Kul inslag! Har en kompis som är ett stenhårt Leeds-fan och han är också försiktigt hoppfull om en kvalplats till PL denna säsong. Man kommer ju ihåg vilket jäkla lag de hade innan kollapsen ekonomiskt, med spelare som Viduka, Smith, Harry, Milner etc.

    Jag har väl ungefär samma tankar som Lundh om Liverpools chanser i år, tror inte heller att det kommer att sluta med ett ligaguld men jag är övertygad om att vi kommer att ge de andra topplagen en jäkla fight om CL-platserna. Redan nu kan man ju se ett miniryck för topp 4 då det skiljer 4 poäng mellan 4:an och 5:an. Stannar vi kvar i denna kvartet så länge som möjligt så kan det bli en mycket intressant vår.

    Angående Milner, tror ni att han får spela på tisdag? Han var ju med på andra sidan när lagen möttes senast 2003 på Anfield.

  2. Inga mer skador nu tack ….. så jag hoppas på en lite mer orutinerad uppställning där våra ordinarie avbytare samt ungdomar får chansen mot Leeds ….

Kommentarer är stängda.