Efter uppvisningen i ligacupen ska Liverpool i helgen ta sig an Newcastle på bortaplan. Skatorna är i allra högsta grad indragna i bottenstriden och har åkt på några tunga förluster på sistone, senast mot sin gamle tränare Alan Pardews Crystal Palace. För att få en bild av årets Newcastle tog vi kontakt med Noa Bachner, från bland annat EuroTalk och podcasten Kick & Rush, som är ett hängivet fan av de svartvittrandiga från nordost. Det här är vad han hade att berätta:

 

1. Newcastles värvningar inför säsongen såg spännande ut, men det fortsätter att gå tungt, varför ligger Newcastle där de gör? 
– För att klubben inte vill någonting. Det är en lång, tjatig och komplex förklaring, men allt går tillbaka till Mike Ashley, hur gärna man än vill tala om försvarsspel, tränare och värvningar. Hans rekryteringar, med Lee Charnley som operativt ansvarig, Graham Carr som chefsscout  och tränarvalen – Alan Pardew/John Carver/Steve McClaren – handlar inte om att tillsätta bästa möjliga kompetens på alla poster inom klubben, utan hitta människor som kan jobba i hans förvandling av Newcastle från fotbollsklubb till reklamskylt – vilket är vad klubben är. Egentligen kan man säga att allt som är dåligt i Newcastle, och det vill inte säga lite, går att härleda till Ashleys sportsliga icke-ambition med ägandet. Klubben drivs till minimal kostnad, av personer helt utan intresse, avsikt eller förmåga att göra den bättre och med ett enda syfte: marknadsföra Sports Direct för miljardpublik på helgerna. Förvandlingen av St. James’ Park till en begravningsplats är en av nycklarna i detta. Snarare än Newcastle-fans vill han se Premier League-kunder. Klubben lockar ofta mer med sina motståndares glans än det egna laget. 
Den inställningen syns på planen också, där ingen slåss för Newcastles sak. Även tränarfrågan får uppenbara konsekvenser. Varför fiskades Alan Pardew upp efter att ha fått sparken i League One i december 2010? Av samma anledning som Steve McClaren fiskades upp efter att ha sparkats i The Championship i somras. En tränares främsta uppgift är att maskera och ta medialt ansvar för klubbens tvivelaktiga riktning. I utbyte mot den bördan ”får man chansen i Premier League” igen. Varken Pardew eller McClaren hade haft en suck någon annanstans. Med andra ord är tränarsysslan i Newcastle en mycket ohälsosam konstruktion.
2. Hur skulle du beskriva Newcastle den här säsongen? Styrkor/svagheter
– ”Styrkor”, haha. Tja, laget har haft ambitionen att spela lite mer iögonfallande fotboll än under föregående två och ett halvt år. Ofta försöker man spela bollen via mittfältet och längs marken. I perioder har det fungerat okej, det finns en del tekniska spelare i truppen. Svagheterna är dessvärre långt fler och mer påtagliga. Försvarsspelet är helt livlöst, utan hjärta och hjärna. Mittfältet viker ned sig vid blotta åsynen av motståndarna. Framåt saknas idéer och energi.
3. Vilka spelare har imponerat i laget under säsongen?
– Chancel Mbemba, mittback som kom från Anderlecht, har förslagsvis varit bäst i laget tillsammans med Ayoze Perez, som kan karva ut målchanser ur nästan ingenting. När spelet fungerat har även Georginio Wijnaldum varit bra, men han liksom stora delar av laget har tagit på sig en osynlighetsmantel när det blivit jobbigare.
4. Vilka tre spelare skulle du säga är nyckeln till ett bra resultat mot Liverpool?
– Troligtvis Rob Elliot och vem som nu spelar defensiv mittfältare. Att besegra eller värja sig mot Klopps lag brukar förutsätta att man är förberedd på kaos och kan mäta sig med hur väl förberedda Klopps lag brukar vara. Av det jag sett från Liverpool på sistone ser det ut som att flera av mittfältarna börjar finna sig i Klopps spel och hänsynslöst omvandlar bollvinst till målchanser på några sekunder. Då måste Wijnaldum, Anita, Tioté eller Colback eller vem det nu blir som spelar, vara beredda.
5. Med ett januarifönster som snart öppnar, var ser du helst förstärkningar i truppen?
– Efter åtta år med Ashley, varav fyra år har tillbringats under vetskapen att han inte har någon vilja att utveckla Newcastle idrottsligt, kan jag inte med någon trovärdighet spekulera i att nyförvärv skulle förändra saker och ting. Men vi behöver minst en mittback för att pensionera Fabricio Coloccini.
6. När säsongen summeras, vad krävs för att ni Newcastle-supportrar ska vara nöjda? Räcker det med nytt kontrakt? 
– Naturligtvis inte. Förvisso verkar det som att fler och fler som håller på Newcastle helt enkelt inte bryr sig om klubben hänger kvar. Men nöjd skulle nog kräva att hela föreningen byter skepnad och blir en fotbollsklubb igen, oavsett var den slutar.
7. Avslutningsvis, som PL-expert, vad är din bild av den här säsongens upplaga av Liverpool FC?
– Man kan väl vrida, vända och våndas i Brendan Rodgers arv hur mycket man vill – han var inte rätt tränare för Liverpool längre. Valet av Jürgen Klopp tycker jag känns sunt av många anledningar, främst för att han är den typen av entusiasmerande figur som Liverpool behövde möjligheten att enas runt. Spelarmaterialet har förmåga att slåss högt upp, beroende på hur snabbt det acklimatiserar sig till Klopp och hur snabbt Klopp acklimatiserar sig till en ny fotbollskultur. De första signalerna tyder på att den processen går finemang. Det skulle inte förvåna mig om Liverpool dels slåss om fjärdeplatsen när vi närmar oss maj, dels har en cupfinal att antingen blicka tillbaka på eller se fram emot.