Några platser bakom oss i tabellen, och strax ovanför Manchester United, hittar vi lite överraskande Watford. Med en ny tränare har londonlaget fått en bra start på säsongen och det mesta pekar på att vi kommer att få en tuff match när vi drabbar samman med dem på söndag. En med bra koll på Watford är Martin Klinteberg(@mklinteberg), skribent på Watfords svenskafanssida och en av deltagarna i podcasten @fotbollsindex. Här kan ni läsa om hans syn på laget och det som hänt hittills under säsongen:

Watford Logo

1.Berätta lite om säsongen hittills, är du nöjd med spelet och med poängantalet?

Väldigt positivt överraskad så här långt! Vi fick ett oerhört tuff inledningsprogram med matcher mot United, Chelsea, Arsenal osv. De flesta trodde nog att vi skulle behöva vänta ett bra tag på vår första seger men spelet verkade sitta från start och efter två, hyfsat jämna, fighter mot Chelsea och Arsenal så vann vi mot West Ham och Man United av bara farten.
Spelmässigt finns där självklart mer att önska och det är väl främsta anfallsspelet som fortfarande inte riktigt klickar. Senast vann vi ju mot Hull med 1-0 trots att vi inte hade ett enda skott på mål. Men bakåt ser vi stabila ut och kommer till Anfield med två raka nollor i bagaget!

2. Vad har varit de stora snackisarna kring klubben under säsongen?

Dels hur den nya managern Mazzarri skall hantera klubbens andra raka säsong i Premier League, Odion Ighalos uteblivna målform och, nu senast, ett förfalskat bankpapper. Tre helt vitt skilda historier där åtminstone den första frågan fått sitt svar med tanke på vår nuvarande sjunde plats.
Vad gäller Ighalo, som var Europas hetaste målskytt 2015, så har han fortfarande inte hittat tillbaka till sin hysteriska form. Men han tar en startplats då han är väldigt nyttig i vårt anfallsspel. Dock blir han ju bedömd på de uteblivna målen och ryktet säger att Watford kanske släpper honom till Napoli i januarifönstret. Dock inte för de hysteriska summor man tackade nej till i somras
Bankpappret verkar vara en märklig historia där en tredje part levererat ett förfalskat papper, till EFL, som ett underlag för att styrka att Gino Pozzo hade tillräckligt med kapital för att kunna ta full kontroll över klubben 2014/15 dvs två år efter att man redan köpt Watford. Det ännu märkligare är att pengar inte är något problem för familjen Pozzo och dessutom handlade köpet om de resterande 75% av klubben där säljaren lystrade till namnet Giampaolo Pozzo – dvs Ginos pappa! Hur historien slutar återstår att se…

3. Hur skulle du beskriva den är årgången av Watford? Hur har det förändrats under Mazzari?

En ökad konkurrens i spelartruppen dvs ingen är helig. Troy Deeney och Heurelho Gomes är väl de enda självskrivna spelarna i truppen men annars kan vem som ta plats på såväl planen som bänken. Odion Ighalo stod utanför elvan när vi mötte Middlesbrough och det är nog ett beslut som aldrig hade drivits igenom under förra säsongen. Numera gäller det att högprestera på träning annars finns där alltid någon som vill ta din plats. Mazzarri har erfarenheten som vi saknat på tränarsidan och fått bra stabilitet på de område som varit våra svagaste under de senaste säsongerna dvs försvar och mittfält.
Ekonomin, samt att vi nådde en fin 13:e plats förra säsongen, har också gjort att spelare och motståndare tar oss på allvar. Vi kunde behålla den stommen vi ville, trots monsterbud på Ighalo och Deeney, samt fylla på med rutin och stjärnstatus i form av Janmaat, Pereyra, Kaboul, Zuniga mfl. Numera vet fotbollsvärlden att Watford inte är en dagslända utan är i Premier League för att stanna.
Ska jag beskriva årgången med ett enda ord så får det bli STABILITET på alla plan!

4. Vilka nyckelspelare finns i laget den här säsongen?

Troy Deeney, Heurelho Gomes och Etienne Capoue är spontant de tre namnen som dyker upp. Deeney är redan en ikon som, kanske redan i helgen, noteras för sitt 100:ade mål för klubben. Gomes har äntligen fått visa vad han går för efter ett antal år i frysboxen på White Hart Lane. Sen har vi Etienne Capoue som aldrig riktigt fick chansen i Spurs men besitter grymma kvaliteter som blommat ut i samband med att han får förtroendet av sin manager.
Sen har jag en personlig favorit i Jose Holebas som även tillhör Mazzarris ”gäng” efter åren i Napoli. Den grekiske försvararen fick sporadiskt med speltid förra säsongen och kom inte alls överens med Quique Sanchez Flores och var, precis som Valon Behrami, på väg att lämna. Numera är båda spelarna tongivande och oerhört uppskattade för sina insatser.

5. Har ni några spännande, unga spelare på väg upp i leden?

Utan tvekan Isaac Success. Den nigerianske anfallaren som hämtades från Granada inför denna säsongen. Tyvärr är han skadad just nu men har redan visat prov på spelförståelse, snabbhet och näsa för mål. Troligtvis ett rejält sparkapital som redan slåss med Deeney & Ighalo om en startplats. Sen hade jag väl personligen hoppats på Jerome Sinclair, från Liverpool, men hittills får han mest speltid med vårt U23 lag.
Vi värvade även Adalberto Penaranda inför säsongen. En sydamerikansk anfallare som var hårt eftertraktad bland de europiska storklubbarna efter sin säsong i La Liga. Tyvärr fick han inte arbetstillstånd utan är utlånad till Udinese denna säsongen. Han lär vi dock få se mer av nästa år.
De nya ägarnas intåg har inneburit ett världsomfattande scoutingnätverk vilket gör att vi lär få se fler utländska spelare i klubben framöver. Annars har ju Watford varit väldigt kända för sin förmåga att slussa upp egna talanger i vårt A-lag. På den fronten ser det dock väldigt skralt ut numera…på gott och ont!

6. Vad är din syn på ägare Pozzo? Vad har han betytt för klubben?

Gino Pozzo är otroligt populär på Vicarage Road och har gett klubben en ekonomisk stabilitet som vi bara kunnat drömma om. Nyrenoverad arena, imponerande spelatrupp och en rejäl drös med pengar på banken. Även om klubben tagit sig upp i finrummet är familjen Pozzo måna om att man behåller den familjära känslan som alltid omgett Watford. Supportrar och media vittnar om bra tillgänglighet och närhet till spelarna trots att vi har med världsstjärnor att göra.
Efter att, under drygt två årtionde, levt under ett konkurshot kan man numera tacka nej till bud på flera 100 miljoner kronor. Dessutom har man sålt sitt huvudägarskap i Granada (äger dock fortfarande Udinese) för att kunna fokusera fullt ut på den, till Italienarnas stora förtret, viktigaste klubben i portföljen.
I tider när vi sett skräckexempel på utländska ägarskap så är Gino Pozzo verkligen drömmen för en engelsk fotbollsklubb. Nu hoppas vi bara att det håller i sig under många år framöver…

7. Hur ser du på Liverpool under Klopp? Tror du vi kan utmana i toppen på allvar den här säsongen?

Definitivt! Jag lyfte redan innan säsongen att Liverpool kunde utmana när nu Klopp får en hel säsong. Redan i premiären tycker jag att man fick en fingervisning om vad Liverpool är kapabla till när ni slog tillbaka Arsenal på bortaplan. Numera tillhör ni seriens formstarkaste lag och tredjeplatsen tror jag nog är Liverpools när serien är färdigspelad. Det känns som att Klopp fått tillbaka glädjen i klubben vilket , inte minst, er målfabrikation vittnar om. En bra mix i truppen med rutin i form av Milner, Lucas och Lovren blandat med artister och grovjobbar som Can, Henderson, Firmino, Coutinho osv. Den enda svaga lagdelen, som jag ser det, är målvaktsposten vilket vi hoppas kunna utnyttja i helgen. Tråkigt att ni lånat ut Adam Bogdan till Wigan för han var precis vad vi behövde förra säsongen J