Dags för den andra omgången av gruppspelet i Champions League och för Liverpools delar väntar en tuff bortamatch i den ryska huvudstaden, mot Spartak Moskva. Våra motståndare inledde gruppspelet med ett, något oväntat, kryss i Slovenien mot Maribor, det kommer således vara två lag som jagar sin första seger som ställs mot varandra under tisdagskvällen. Spartak är regerande mästare i den ryska ligan och för att ta tempen på både laget och ligan kontaktade vi Johan Nilsson, rysslandsexpert på svenskafans, och frågade ut honom om vad vi har att vänta:

1. Spartak Moskva tog hem den ryska ligan förra säsongen, hur såg toppstriden ut? Var det väntat att de skulle vinna?
Inte väntat, men inte heller någon jätteskräll. Zenit är, sett till spelarbudget, alltid befogad favorit med Spartak som klar tvåa av samma anledning. Men det var en sån där säsong där de fick allt att stämma, efter att knappt ha fått någonting att stämma på nästan 14 år. De vann 15 av 22 matcher med uddamålet, så givetvis hade de en del flyt. Det var också en sån där säsong där egentligen alla titelkandidater underpresterade, men om man som Spartak säkrar ligatiteln med tre omgångar kvar att spela är man givetvis förtjänt mästare.

2. Vilken kvalitet håller den ryska ligan(topp/bredd)? Hur har utvecklingen varit de senaste åren?

För c:a 10 år sedan var jag säker på att ligan skulle vara bättre idag än vad den är. Men det är en misskött produkt fylld med misskötta klubbar. Du har t.ex. Dinamo Moskva & Anzji som ena sommaren spenderar närmare en miljard på spelarköp för att nästa säsong tvingas sälja av allt och åka ner i Division 1. I Ryssland handlar det om snabba resultat – konsekvenserna får man ta senare. Spartak är inget undantag, skillnaden mellan dem och ovan nämnda klubbar är att deras president Leonid Fedun lever för sin klubb och aldrig skulle sluta ösa in pengar i den.

Topplagen i Ryssland; Zenit, Spartak & CSKA skulle inte göra bort sig i Premier League, jag tror alla tre skulle vara med och slåss om platserna bakom de sex givna topplagen. Men den bredd som fanns i Ryssland för några år sedan har tunnats ut rejält, nu är det bara de här tre som är realistiska guldkandidater.

3. Hur skulle du beskriva Spartaks sätt att spela?

Under Massimo Carrera spelar de lite av den gamla italienska fotbollen. Organiserade bakåt och litar på att någon av de offensiva spelarna (Quincy Promes) ska göra ett eller två mål på egen hand. I Champions League har jag svårt att tänka mig att det blir någon annan taktik.

4. Vad är dina intryck av lagets första match i CL? Hur ser du på lagets chanser att ta sig vidare?

Nu såg jag inte matchen mot Maribor, bara läst om den och det verkar som att oavgjort var ett ganska rättvist resultat. Det är naturligtvis en missräkning, för ska Spartak ha något med slutspelsplatserna att göra är sex poäng mot Maribor givetvis ett måste. Men ingenting i Spartaks insats under säsongen eller Maribor ska skrämma varken Liverpool eller Sevilla.

5. Vilka spelare i laget ska vi hålla ögonen på i matchen?

Quincy Promes, definitivt. Att han blev kvar i Spartak var en stor överraskning. I fjol var han ligans i särklass bästa spelare & han är en av få Spartakspelare som kommit upp i samma nivå den här säsongen. Denis Glusjakov har varit en besvikelse i fjol men var nog ryska ligans bästa innermittfältare i fjol. Mittbacken Giorgi Jikia är inte särskilt spektakulär, men en av Rysslands bättre mittbackar för stunden.

6. Hur tror du att laget kommer att ställa upp mot Liverpool och vilken matchbild tror du att vi får se?

Det lär bli en fembackslinje, med Kombarov och Jestjenko på ytterbacksplatserna. I ligan förvandlas det ofta till 3-1-4-2 men här blir jag förvånad om det inte är en ren fembackslinje. Liverpool bör, trots bortaplan, dominera matchen och ska vinna. Kvalitetsskillnaden är så pass stor.