Första inhoppet såg ringrostigt ut, första starten lovade gott och nu när Phillipe Coutinho var startman i Premier League för första gången den här säsongen visade han varför han i dagsläget är så viktig för oss.

Spelmässigt gjorde vår lille brasse ingen stormatch mot Leicester och det är inget snack om att han fortfarande har en väg att vandra innan han är redo att spela nittio minuter fotboll, men trots det var han i allra högsta grad avgörande när vi lyckades sätta stopp för vår negativa trend. Hans assist till Salahs mål var högklassig, det såg lätt ut när han smekte över bollen till den bortre stolpen och gav vår skyttekung ett läge som förvaltades väl. Samspelet mellan dem kunde man se exempel på redan under försäsongen och det är med spänd förväntan jag ser fram emot att se dem utveckla det här under säsongen. Frisparksmålet höll samma klass även det, han har visat det så många gånger de senaste åren att det nästan känns som 50/50 när han får chansen från liknande lägen. De två målen gav oss den start vi behövde för att kunna kämpa med tre poäng hem till Liverpool. Spelmässigt föll Coutinho ur matchen i perioder, men det är inte annat att vänta, med tanke på den turbulenta sits han själv satte sig i under sommarfönstret.

Det känns lite speciellt att se Coutinho spela i vår tröja, jag kan inte komma ifrån att jag tycker sämre om honom nu, efter allt som hänt sedan han senast startade i PL. Jag är lite för enögd som supporter för att inte tycka att hans agerande var ett svek, oavsett hur stor klubb Barcelona är. Fortsätter han att ha den här inverkan på matcherna kommer nog dock mina känslor för honom att tina igen, i alla fall fram till nästa sommar. Frågan är vad som händer de kommande matcherna, nu är Manés avstängning avklarad och det gör att platsen till vänster i trion där framme är given för honom. Nästa helg kan det således vara så att vi för första gången den här säsongen har Salah, Mané, Firmino och Coutinho startklara samtidigt, om ingen skada skulle dyka upp i CL under veckan såklart. Mycket talar för att vi snart kommer att få se gårdagens matchhjälte i en mer tillbakadragen roll, som en av de tre på mittfältet och det ska bli mycket spännande att se hur det går. De gånger han varit ner och hämtat boll den här säsongen tycker jag han har varit för omständlig, samtidigt som spelarna runt honom varit lite för sugna på att ge honom bollen, i stället för att ta egna initiativ, och det är något som måste jobbas bort om det offensiva spelet ska fungera.

Om det defensiva ska fungera i en sådan formation krävs det en hel del av den spelare som jag, över nittio minuter, höll som den bäste under gårdagen, nämligen Jordan Henderson. Han har haft en tung start på säsongen vår kapten, det har även jag, som oftast är snabb att försvara honom, märkt. Skadorna han haft de senaste säsongerna har satt sin prägel på honom och han har haft svårt att hitta sin position på planen, frustrationen har lyst om honom och kritiken har börjat komma mer och mer mot honom i takt med de svaga insatserna. Igår gjorde han dock precis en sådan insats som jag vill se från honom. Han vann närkamper, deltog i speluppbyggnaden och gjorde det vi haft så svårt med under stora delar av säsongen, nämligen rensade bort bollar från utkanten av straffområdet. Dessutom visade han prov på det som fick många fans att acceptera honom, efter en tuff första tid i klubben, nämligen en magnifik långlöpning, som avslutades med ett kyligt 3-1-mål. Henderson behövde verkligen det här och Liverpool behövde den här insatsen från honom. Just hans bollvinnande och städande kring eget område kommer att bli väldigt viktigt om vi nu ska kunna få en bra balans i laget, med Coutinho som en av tre på mittfältet. Vi har haft problem på mitten av planen tidigare i år och det har inte gjort vår hittills darriga backlinjes vardag lättare.

Man kunde lätt se att den här vinsten betydde mycket för spelarna, man kunde se att den betydde mycket för Klopp och jag kände hur jag själv pustade ut lite mer än vanligt när domaren blåste av matchen. Segern var viktig, den satt längre inne än vad den borde behövt göra, men det brukar ofta kunna vara så när man är inne i en negativ trend och inte får något gratis. Nu får laget gå in i ytterligare en vecka med två tuffa bortamatcher med lite vind i seglen och det behövdes.

1 kommentar
  1. Vilka fantastiska texter du skriver Tomas!
    Är ett nöje att läsa dina krönikor.
    Om du inte jobbar som journalist borde du göra det! 🙂

Kommentarer är stängda.