Vi är tillbaka i finrummet, på onsdagskvällen kliver vi in i gruppspelet i Champions League och äntligen är det dags för europakvällar på Anfield igen. Senast det begav sig blev det respass i en grupp bestående av Real Madrid, Basel och Ludogorets, målet den här gången måste såklart vara att ta oss minst ett steg längre. Motståndare i vår första match är ett bekant lag från Spanien, nämligen våra banemän i EL-finalen härom året, Sevilla. Det har hänt en del hos våra motståndare sedan vi sist ställdes mot varandra, om det berättar den skandinaviska supporterklubbens president Johannes Johnsson(@SevillaJohnsson) i den här omgången av Q&A:

1.Hur var Sevillas säsong 2016/2017?
Om man enbart ser till resultatet i slutändan så tror jag de flesta Sevillasupportrarna är förhållandevis nöjda. Blickar man istället tillbaka till läget vid årsskiftet så låg vi i januari i toppen och var någon enstaka poäng ifrån att leda ligan.

Detta bidrog givetvis till att våren kändes tyngre då vi halkade ned och tog till slut en fjärdeplats, men säkrade således en kvalplats till Champions League som var klubbens mål.

2.Senast vi möttes var i EL-finalen, vad har hänt i er klubb sedan dess?

I Sevilla händer det alltid mycket. Om vi ser till spelarmaterialet så är endast 7 spelare ur matchtruppen på 18 man kvar i klubben. Då skall även tilläggas att bland dessa 7 spelare är Ever Banega inräknad och han har varit iväg i Inter en säsong men återvände i somras.

Vidare har även tränare Unai Emery gått till PSG och däremellan har vi betat av Jorge Sampaoli. Utöver detta har även världens kanske bästa sportchef i Monchi lämnat klubben för att nu prova lyckan i Roma. Med andra ord är det ett helt annat lag som reser till Anfield kontra det vi fick se på St Jakobs Park i Basel.

3.Hur har inledningen på den här säsongen varit för er del?

Säsongsinledningen har inte varit så imponerande som man på förhand hoppats på. Nio spelare har plockats in under transferfönstret, där Luis Muriel, Ever Banega och Jesus Navas på pappret är mest intressanta. Sett till prestationerna ligger Sevilla på tredje plats i ligan med vinster mot Getafe och Eibar på kontot, medan premiären hemma mot Espanyol slutade oavgjord.

Utöver ligaspelet kvalade Sevilla även in till gruppfasen av Champions League som nu har premiär mot Liverpool på onsdag. Resultatmässigt får man vara väldigt nöjd, men prestationerna på planen har inte riktigt motsvarat mina förväntningar. Om vi lyckas höja nivån på anfallsspelet så tror jag att vi kan bli farliga i ligan och CL-gruppen.

4.Vilka är nyckelspelarna i dagens Sevilla?

Den absolut viktigaste spelaren i laget stavas Steven N’Zonzi. Fransmannen har varit en gigant på Sevillas mittfält de två senaste säsongerna och är ovärdelig för klubben. I somras försökte såväl Arsenal som Juventus köpa loss honom och han själv gick ut i media och berättade att det var dags för nästa steg. Trots flyttryktena blev han kvar i Sevilla och lär vara väldigt nyttig genom hela säsongen.

Utöver N’Zonzi ser jag spelfördelaren Ever Banega samt vänsterbacken Sergio Escudero som de viktigaste spelarna i laget. Vitaliteten beror inte enbart på att de är duktiga spelare utan för att de bidrar med egenskaper som är så otroligt effektiva för Sevillas spelstil. N’Zonzi dammsuger utanför eget straffområde medan Banega slår nyckelpassningarna som ofta leder till öppningar i anfallsspelet. Escudero bjuder på en enorm speed längs sin vänsterkant och ytterligare en dimension i anfallsspelet som få vänsterbackar kan erbjuda.

5.Vad är dina förväntningar på laget i CL?

Med risk att låta kaxig så förväntar jag mig ett avancemang från vår grupp. Jag ser Sevilla och Liverpool som de klara favoriterna, men vilka som kniper första- och andraplatsen är dock en annan historia. Förhoppningsvis blir resultatet likt matchen i Basel.

6.Hur har laget skött sin silly season? Är du nöjd med det man gjort?

På pappret har vi gjort väldigt bra värvningar sett till priserna. Sevilla är inget lag som lassar ut åtskilliga miljoner för överskattade spelare utan värvar alltid smart och säljer sina spelare dyrt. Luis Muriel blev Sevillas dyraste nyförvärv genom tiderna och han värvades in för drygt 20 miljoner euro. Det säger mycket när laget år efter år hänger kvar i La Liga-toppen.

Under de två månaderna som transferfönstret värvades nio spelare till a-truppen och jag tycker, utöver Muriel, att värvningarna av Simon Kjaer (12M eur), Ever Banega (9M euro) och Jesus Navas (gratis) är de mest intressanta.

7.Hur tror du att ert lag kommer att ställa upp mot Liverpool och vilken typ av match tror du vi kommer att få se?

Sevilla har en diger a-trupp med många jämnbra spelare och det kommer att bli väldigt svårt att gissa vilka spelare som får chansen. Hade jag var tränare Berizzo så hade följande lag startat:

Rico; Corchia, Pareja, Kjaer, Escudero; Banega, N’Zonzi, Ganso; Navas, Ben Yedder, Nolito

Genast känner jag att jag skulle vilja ha ytterligare 3-4 platser extra i startelvan då spelare som Correa, Sarabia och Muriel borde får chansen. Det återstår helt enkelt att se vilka som matchas på Anfield.

Väl mött och (o)lycka till!

1 kommentar
  1. Man kan säga att Sevilla faktiskt är ett sämre lag än det laget som vi mötte i finalen 2016, men de har ändå en väldigt bra trupp och borde vara det laget vi ska slå för att ha något med gruppsegern att göra. Vill hålla oss som ett bättre lag nu än vid tiden för finalen, vi har förstärkt laget med Mané, Salah och Matip och fått behålla alla viktiga spelare.

    Nyckeln imorgon är att inte släppa in billiga mål, som vi brukar ha en förmåga att göra. Positivt är att vi har hemmaplan och många spelare i fin form, negativt är att vi fick bonkestryk senast och gav upp alldeles för lätt. Vi måste studsa tillbaka med detsamma annars kan det bli jobbigt de kommande omgångarna.

Kommentarer är stängda.