Det första baklängesmålet kändes mycket onödigt, Moss friade i en tveksam närkamp och Klavan hamnade fel. Trots att vi hamnade efter kändes matchen helt öppen och Salah hade Otamendi under stor press. Ett rött kort på Otamendi kändes verkligen inte långt borta, då han ofta var steget efter. Sedan kom situationen som avgjorde matchen.

Åsikterna går isär huruvida utvisningen var rätt eller inte, i brittisk media var många på det klara med att det var en alldeles för hård dom, i den svenska sändningen var man lika säkra på det motsatta. Personligen tyckte jag först att det var en helt felaktig utvisning, för att sedan svänga när jag såg reprisen, för att sedan återigen vackla när jag läste åsikterna i brittisk media. Jag kan dock störa mig på att man på flera håll tar upp det faktum att Ederson blev skadad som argument för att det var utvisning, det är ett bevis på att smällen tog illa, inte ett bevis på att det var en vårdslös satsning. Huruvida det var rätt eller fel kommer när säsongen summeras att vara oväsentligt, det som kvarstår är ett resultat som inte alls är smickrande för oss. Kvarstår gör också att matchen dog när Moss visade upp det röda kortet för Mané, jag tror vi var många fans som kände att det var game over i det läget, tyvärr gjorde spelarna det också.

Det går att argumentera för båda sidor kring Manés utvisning, men det är dock inte svårt att argumentera för att utfallet i situationen blev helt matchavgörande. Innan den olyckliga kollisionen var det en helt öppen match, där City hade mest boll, men där vi ställde om på ett bra sätt. Min känsla var att Salah snart skulle komma loss på allvar, eller att Mané skulle ta sig in ännu mer i spelet. Efter utvisningen var det en helt annan match, luften gick ur oss totalt och målen duggade tätt när City, relativt ostörda, fick upp farten på sitt passningsspel. Även om det är förståeligt att man tappar fokus när matchen är avgjord är det inte acceptabelt att göra det som vi gjorde under matchen. Man är skyldiga fansen en bättre insats, vi måste vara mer professionella än att vi låter målen ramla in bakom Mignolet. Var fanns ledaregenskaperna i laget? Även om Klopp gjorde klart med sina byten att det var matchen i veckan som gällde efter 0-2 hade jag önskat se spelare på planen som gick in med 100% i det som hände på planen, åtminstone 90%, eller 75%. Jag ville inte se spelare som tittade på när Sané måttade in 5-0 med sin vänsterfot. Vi har i några säsonger visat att vi är svaga i motgång, det här var en påminnelse om det. Det är omöjligt att som supporter veta hur Henderson fungerar som kapten, vilka egenskaper som gör honom till det och hur de andra i laget lyssnar på honom. Han är dock inte en kapten som visar med sitt agerande på planen när lagets insats inte duger, jag vet inte om jag kan säga någon spelare som gör det.

På spelarnivå tycker jag det är svårt att gå in och hänga ut enskilda spelare, i en match av den här typen är det som lag man rasar igenom och det är svårt att se tillbaka på den här insatsen med annat än avsmak för vad det i slutändan landade i. Släpper man in fem mål är det dock ofrånkomligt att defensiven kommer upp till diskussion, att Klopp startade Klavan mötte viss irritation från många supportrar redan innan matchstart och det är klart att de känslorna inte blev svagare när siffrorna rann iväg som de nu gjorde. Har man en sårbar defensiv, som vi har, är fokus och inställning oerhört viktigt, när man släppte på det under den andra halvleken blev det smärtsamt att titta. Skuggan ska såklart inte bara falla på backlinjen, vårt mittfält slutade helt sätta press på Citys spelare och både distansskott och inspel fick, som sagt, slås helt ostörda. Möter man då klasspelare som De Bruyne och Aguero blir det till slut mål. Man får inte låta sig nedslås så av ett rött kort, det är aldrig okej att ge upp.

Nu går vi mot en bortamatch mot Burnley, precis som i fjol gör vi det utan Sadio Mané. Vi minns alla hur det gick i fjol, det är nu det är dags att visa att säsongens Liverpool är av ett annat virke. Poängmässigt är det givetvis ingen katastrof att förlora borta mot City, men om vi inte kan tända om för matchen mot Burnley har vi problem. Det är tur att vi har en CL-match i veckan, en snabb chans att visa vad vi egentligen går för och en möjlighet för oss alla att få hjälp med att glömma bort den här matchen på Etihad så fort som möjligt.

9 kommentarer
 1. Kollade första halvlek på jobbet och timade in min rast lagomt till 13:30.
  Man var så sjukt taggad men kände en direkt oro när Lovren hade byts ut mot Klavan. Speciellt till en match som denna.

  Matchen svängde oerhört i början både City och Liverpool skapade chanser men tycker ändå Liverpool hade bäst chanser där något av Salahs avslut skulle suttit och om dom hade gjort det hade säkert matchen sett anolunda ut.

  När det röda kortet kom skrek jag rätt ut först och tyckte båda gick in i duellen, men efter att ha sett repriserna så förstår man att han fick det röda, man förstår och lider med Mane han var helt enkelt övertaggad. Det som känns surt är ju att han blir borta tre matcher nu och nu får vi hoppas att dom andra levererar istället I ligaspelet.

  Stängde som sagt var efter att det andra målet kom och kollade slut resultatet i mobilen. Jag är inte förvånad för jag vet exakt hur Liverpool brukar reagera när en match går emot dom. Det jag saknar dom gångerna är nån som tar tag i matchen och visar att vi tänker inte förlora hela vår värdighet utan nu ska vi ta tag i det här och förlora värdigt.

  Vet inte om man kan ifrågasätta Henderson men ska man vara kapten borde man väl riva igång laget på något sätt? Men jag kanske är förblindad av att vi hade en av världens bästa kaptener i Gerrard och det är helt enkelt svårt att ersätta honom. Men man måste ju kunna spela gör fansen och för sin värdighet.

  Klavan borde vid detta laget bränt sina chanser som startspelare.
  Kanske kan Gomez komma in där som backup när någon av Lovren eller Matip är borta.
  Vet att han och Alexander Anorld antagligen kommer dela på högerbacken mem kan man inte spela Milner som högerback? Nu när vi har två riktiga vänsterbackar?

  Jag hoppas nu som Thomas att efter onsdagens CL match att den här hemska matchen är glömd och att vi slipper sitta här och grubbla vidare.

  Nu siktar vi in oss på nästa match!!

 2. Det var alltså VVD eller inget.. Klavan o Lovren framför alla andra mb i världen förutom VVD. Klopp kanske ska ha lite hjälp när han kör fast i fortsättningen..

  • det jag inte förstår är hur vi kunde göra oss av med 2 back alternativ ( Sakho samt Lucas ) …. vi försvagade alltså våran redan ömmaste punkt med dessa försäljningar pga Klopps dumdristighet …. att tro att jo vi kommer NOG köpa VvD samt att han inte kunde tänka sig att svälja sin stolthet å spela Sakho istället när Saints vägrade sälja VvD …. naivt beteende enligt mig …. dock hoppas jag bli motbevisad av hans fingertoppskänsla ….

 3. Det som gör mig orolig är att jag befarar att hattandet med backlinjen kommer fortsätta tack vare de många matcherna.
  Vår backlinje har aldrig fått chansen att spela ihop sig på allvar pga alla skador de senaste åren, och de lär inte bli mer samspelta om vi ska ändra om inför varje match även när de till synes är friska.

 4. Tomas, jag tycker att du är väldigt, väldigt bra på att skriva!
  Du svävar inte iväg för mycket i de känslor man lätt kan få av en Liverpool-insats.
  Du gör det istället analytiskt, nyktert och klart precist.
  Jag uppskattar dina texter väldigt mycket.
  Tack!

  Angående gårdagens insats då.
  Jag kan verkligen mest tycka att absolut mest kritik och diskussion borde riktas mot Klopp.
  Bytena han gör legitimerar ju för laget att bara ”spela av” matchen.
  Så jävla långt ifrån brittisk ’Never Say Die’ man kan komma och där tycker jag att det är något som är extremt fel!
  Det vill jag aldrig se igen från oss!

  • Visst kan det ta emot att bara ”spela av” matchen, men även om Liverpool hade kämpat livet av sig så hade det inte ändrat på något annat än hur många mål City gjorde. Ibland måsta man helt enkelt acceptera att en match är förlorad, speciellt när ännu en viktig match ska spelas om fyra dagar. Nu tror jag inte att Klopp gav upp utan jag tror han hade en tanke med sina byten.
   Salah byttes ut för att spara på krutet så att han kan spela mot Sevilla samt att ha kvar honom på plan gav laget en dålig balans och vänsterkanten blev en fri yta för City att spela på då Moreno va där ensam.
   Firmino fick inte ut mycket från sitt spel när han va ensam på topp då han inte kan pressa när laget inte har tillräckligt med folk högt upp i plan. Sätta in Solanke istället för att slå långa bollar på och kanske sätta in några bollar på hans huvud i boxen kunde resulterat i ett mål.
   In med Chambo i mittfältet va också vettigt då han har speeden för att kunna bryta loss. Nu blev det ju inte lätt när Can inte kunde slå en passning rätt i andra, men jag förstod tanken iaf.
   Kanske istället för att flytta ner Can i trebackslinjen så hade man bytt ut Gini mot Lovren istället och satt honom där men att Can skulle vara så bedrövlig i backlinjen som han va hade inte jag förväntat mig.

   Klopp va tvungen att göra något då City fick ett övertag på Liverpools mittfält och den höga pressen kunde inte sättas igång då man inte längre kunde trycka upp för många spelare högt.
   Mot ett så pass bra bollspelande lag som City så skulle det varit självmord att försöka hålla sig till sitt vanliga spel. Liverpool va tvungna att försöka få ett övertag med antalet spelare i mitten helt enkelt. Med en trebackslinje och 5-manna mittfält försökte han göra det trångt för City att spela igenom.

  • Tack för positiv respons! Roligt att höra att det uppskattas!

 5. Jag såg inte matchen live men efter att tittat på snabbgenomgången ser jag att Can har STORA bekymmer när han går ner som mittback…inte hans fel, men extremt fel i sin position i 2-3 av de sista målen.

Kommentarer är stängda.