Det börjar dra ihop sig nu. Liverpool ska spela semifinal i Champions League, vi är 180 minuter från finalen i Kiev. Mellan oss och finalen står AS Roma, som stod för en enorm vändning i kvartsfinalen mot Barcelona. Efter 1-4 på bortaplan slog man tillbaka Messi och de andra med 3-0 hemma och tog sig vidare till semifinal. Therese Strömberg(@stromberg23) från Expressen och Målklubben följer Serie A noga, här berättar hon om laget som ska försöka hindra oss från att nå finalen:1. Hur har Romas ligasäsong varit? Har man levt upp till de förväntningar som fanns på förhand?

Det finns alltid vissa förväntningar på Roma med tanke på klubbens storlek och dignitet, och sett till att de under säsongen har blandat och givit rent spelmässigt ligger de ändå bra till i tabellen. De kan gå från att spela tempofylld, dynamisk fotboll ena matchen till att i princip tappa all intensitet och passningsspel i nästa. Men de slåss med Inter och Lazio om de två återstående CL-platserna bakom Juventus och Napoli, och först om de löser en av dem skulle jag säga att ligasäsongen summeras positivt.

2. Hur skulle du beskriva Romas sätt att spela?
Som jag var inne på redan på första frågan spelar de under sina bästa stunder i högt tempo och en väldigt rörlig och initiativrik fotboll. Di Francesco är en tränare med höga offensiva ambitioner, men det blir stundtals tydligt att försvarsspelet brister när man bjuder på alldeles för mycket yta framför backlinjen – något som många motståndare så klart drar nytta av.

3. Precis som Liverpool är Roma något av en överraskning i seminalspelet i Champions League, hur har lagets resa hit sett ut?
Roma överraskade till viss del redan i gruppspelet där de tog sig vidare som etta(!) i en grupp med både Chelsea och Atletico Madrid. Enda förlusten kom borta mot Atletico Madrid, och den mest imponerande insatsen i gruppen var enligt mig när man vann hemma mot Chelsea med 3-0. Sedan har väl ingen missat hur man totalt raderade ut Barcelona i kvartsfinalreturen, och där tycker jag att Di Francesco imponerade genom att skruva lite på sin vanliga 4-3-3-uppställning och med små taktiska förändringar tog sitt lag vidare.

4. Romas målvakt Allisson har ryktats till Liverpool tidigare under året, vad är han för målvaktstyp och vilken nivå håller han?
Han håller väldigt hög klass. Otroligt lugn, trygg och närvarande. Dessutom står han för klassräddningar titt som tätt och gör sällan avgörande misstag. Inte konstigt att han är Brasiliens nye nummer ett, och jag skulle bli väldigt förvånad om Roma släppte honom i sommar.

5. Vilka spelare behöver Liverpool främst tygla för att ta sig förbi Roma?

Edin Dzeko är väl det givna svaret till att börja med, han kan nog vinna en och annan luftduell mot Liverpools försvarsspelare. Dessutom har Cengiz Under kommit in under den här säsongen och visat att han inte är helt enkel att försvara mot heller. Vill även nämna Radja Nainggolan här som både är enormt stark, har en fin passningsfot och ett riktigt giftigt distansskott.

6. Vår skyttekung Mohammed Salah kom från Roma i somras, hur tror du att han kommer tas emot i returen i Rom?

Det är svårt att säga på förhand. Jag tror att de allra flesta Romasupportrarna enbart har goda minnen från hans tid i Rom, men det är som det alltid är när en föredetting kommer på besök – särskilt i den här typen av match, att det kommer förmodligen buas en hel del. Särskilt med tanke på vilken skada han har förmåga att göra (och förmodligen kommer att göra) för Roma.

7. Avslutningsvis, vilket av lagen går vidare till finalen i Kiev och varför?

Det är knappt att man vågar sig på att tippa sådant med tanke på vad som hände och höll på att hända i kvartsfinalerna, men jag tror att Liverpool tar sig vidare till slut. Även om det är två lag som båda är väldigt bra framåt i sina bästa stunder tycker jag att Liverpool är snäppet vassare offensivt, och avgörs det under matchspel tror jag att det är det som kommer att göra skillnaden. Går det hela till straffar tar jag inget som helst ansvar för den här gissningen.

3 kommentarer
 1. OT: Mo Salah har blivit vald till PFA Player of the Year. KDB I all ära har varit fantastisk. Men när man krossar rekord på löpande band så som Salah har gjort så är det extremt svårt att hävda att någon skulle förtjäna priset mer.

 2. Vad tror ni om kvällens uppställning? Blir det några skrällar eller kommer vi spela med det förväntade laget?

  • Tror det blir en väldigt förväntad uppställning. De viktigaste matchen i matchen blir VVD mot Dzeko och De Rossi/Nangiolan mot Ox/Milner, vinner vi dessa två fighter har vi alla möjligheter att få med oss ett bra resultat.

   Så här tror jag vi startar:

   Karius
   TAA – VVD – Lovren – Robertson
   Milner – Henderson – Ox
   Salah – Firmino – Mané

Kommentarer är stängda.