Ikväll är det dags för kvartsfinal i Champions League och för Liverpools del väntar en chans att få revansch för finalförlusten i Kiev 2018, då det är Real Madrid som står för motståndet. Makoto Asahara(@AsaharaM) har full koll på La Liga och således även på Real.

Här ger han sin syn på lagets säsong och berättar vad han tror om utgången i CL-mötet:

1. Berätta lite om Real Madrids säsong hittills, är du nöjd med det laget visat upp?
Makoto: Ja, hur ska man egentligen sammanfatta Real Madrids säsong hittills? Det har ju i alla fall inte varit fläckfritt. Långt i från. Det har verkligen inte varit skadefritt. Väldigt långt i från. Men på något konstigt vis så är man nu här, i en Champions League-kvartsfinal med ganska bra möjligheter på förhand att faktiskt kravla sig hela vägen till finalen. Och dessutom i högsta grad med i kampen om ligaguldet efter att Atlético tappat allt vad momentum och avstånd heter under våren. Men det har inte direkt varit övertygande på vägen hit, rent lag- och insatsmässigt.

2. Vi möttes i finalen i Kiev för snart tre år sedan, hur skulle du säga att dagens Real står sig i jämförelse med laget som vann den gången?
Makoto: Det Real Madrid som vann mot Liverpool var på ett vis redan på väg ”nedåt” från den oförskämt bra upplaga som tog hem dubbeln året innan. 2018-årgången imponerade egentligen inte nämnvärt rent spelmässigt för att ta sig till den tredje raka CL-bucklan. Däremot fanns Cristiano Ronaldo som gjorde målen framåt. Det må låta som ett väldigt banalt och enkelt svar på frågan. Men Ronaldo eller inte Ronaldo är en väsentlig skillnad med tanke på att han inte direkt har ersatts.

3. Sergio Ramos kommer antagligen missa mötet med Liverpool, vad betyder det för Real?
Makoto: Enormt mycket. Sergio Ramos är fortfarande ledaren och jätten i Real Madrid-försvaret, som har en tendens att se väldigt svajigt ut så fort Ramos inte är tillgänglig. Just de tendenserna har dock Zidane försökt åtgärda med vissa formationsmässiga skiften. Bland annat har vi sett Real Madrid ställa upp med en trebackslinje från och till, med Mendy som en av tre mittbackar i stället för som ytterback. Jag tror inte det är omöjligt att vi får se en sådan konstellation under tisdagskvällen.

4. Vilka blir nyckelspelarna för Real i mötet med Liverpool?
Makoto: Casemiro, Luka Modric, Toni Kroos och Karim Benzema. Det är det gamla, rutinerade gardet som har levererat den här säsongen för Real Madrid. Och det lär inte vara någon skillnad nu. Benzema har varit i en helt makalös form på sistone där han gör mål i var och varannan match. Luka Modric ser yngre ut än någonsin. Toni Kroos ser passningssäkrare ut än någonsin. Och Casemiro är Casemiro och lite till. Det vill säga ovärderlig som ankare, pådrivare, bollvinnare, och även stundtals målskytt, på mittfältet.

5. Hur har Madrids väg fram till kvartsfinalen sett ut?
Makoto: Svajig. För att uttrycka det milt. Ni kanske minns att Real Madrid faktiskt löpte risk att åka ur i gruppspelet inför den sista omgången. Nu löste man det till slut och tog till och med förstaplatsen i gruppen (hur det ens är möjligt efter att ha förlorat två gånger om mot Shakhtar Donetsk). Atalanta blev en oväntat behaglig åttondelsfinalsdejt där Real Madrid mer eller mindre aldrig kändes hotade.

6. Vad tror du om Reals transfersommar, kommer vi få se någon storvärvning eller bygger man vidare på nuvarande lag?
Makoto: Allt silly season-logik tyder på att det kommer anlända en stjärna. Det är uppenbart att detta lag behöver någon form av offensiv förstärkning och att det behöver förnyelse. Och någon gång ska ju Kylian Mbappé ansluta. Eller Erling Braut Haaland. Eller båda två. Däremot så talar ju den ekonomiska logiken emot en miljardvärvning. Real Madrid har, precis som alla andra klubbar, haft det tufft med kassan i och med pandemin. Och lär behöva sälja för att köpa. Och det är nästan svårare att sälja än att köpa i dagens marknad.

7. Vilket av lagen går till semifinal? Varför?
Makoto: Real Madrid. För att Real Madrid på något vis alltid lyckas lösa denna typ av situationer och för att laget har fler spelare som kan ordna segrar i den här typen av stormatcher. Den auran har inte försvunnit från klubben, än. Liverpool har sina egna bekymmer, må så vara att det sett något bättre ut på sistone (riktigt bra ut om vi bara tänker på Arsenalmatchen i helgen). Sedan skulle det inte direkt vara någon skräll om Liverpool går vidare heller för den delen. Oerhört intressant drabbning, kort sammanfattat.