Liverpool-Manchester United, vi vet alla vad det innebär, en match mellan två rivaler som inget hellre vill än att sänka den andre. Efter några jobbiga decennier har styrkeförhållandena svängt och den här säsongen är det vi som kämpar om titeln och de som försöker jobba sig in i kampen om Champions League. Men, när matchen drar igång spelar inte tabellpositionen någon roll, då är det nittio minuters kamp. Lisa Larsson(@lisamanunited) är en av skribenterna hos den skandinaviska supporterklubben för Manchester United(muss.se), hon berättar här om hur inledningen av säsongen varit:

1. Utifrån sett har det känts som en turbulent säsong hittills för er, vad är dina intryck av säsongen hittills som supporter?
Mina intryck av säsongen hittills är att det känts väldigt tungt redan från början. Kanske beror det på att förra säsongen ändå får räknas som godkänd med tanke på att vi trots en dipp runt jul och en framåt vårkanten ändå lyckades ta oss till en andraplats i ligan, och därför trodde att vi var på väg framåt så sakteligen, men nu snarare gått bakåt och de sista veckorna varit sämre än jag någonsin sett United vara. Så hittills har säsongen varit som en lång, seg, jobbig uppförsbacke.

2. José Mourinho, som jag förstått det är ni fans delade kring honom, hur ser du på hans situation? Sitter han säsongen ut?
Angående Mourinho tror jag majoriteten av supportrarna nog ändå vill ha bort honom. Som Unitedsupporter hade man generellt inte direkt någon kärlek för Mourinho på förhand efter hans år i Chelsea, men där vi befann oss när han kom (med Moyes och Van Gaal som båda misslyckats) så kände i alla fall jag att jag hellre haft en annan manager, men att jag kunde stå ut med Mourinho, för man trodde ju litegrann att man visste vad man skulle få. Jag räknade med tråkig gåfotboll och en parkerad buss, men att resultaten åtminstone skulle komma. Lite ditåt det kändes som vi var på väg förra säsongen, men nu har det blivit så att vi varken spelar bra fotboll eller får med oss resultaten. Helt ärligt vill jag bara bli av med honom, helst igår, men tror att det bästa är att behålla honom säsongen ut, eller så långt in i säsongen som möjligt i alla fall. Mest för att inte skapa ännu mer turbulens än det redan varit, men jag tror det bara är en tidsfråga innan han får gå.

3. Vilka spelare har varit säsongens utropstecken resp. besvikelser?
Säsongens utropstecken har för mig varit Luke Shaw, Victor Lindelöf och Anthony Martial. Shaw har känts som ett nyförvärv nu när han fått ha en skadefri period, och innan Lindelöf blev skadad hade ju även han spelat sig till en ganska given plats i startelvan. Och Martial då, som haft en tung tid under Mourinho fram tills nu har verkligen fått blomma ut när han äntligen fått chansen och lite kontinuerlig speltid. Säsongens besvikelse måste jag säga varit Lukaku. Han känns helt ur form, både fysiskt och målmässigt. Nu gjorde han en bra match senast tycker jag, men sett till hela säsongen har han verkligen inte levererat.

4. 26 insläppta mål vid den här tiden på säsongen är väldigt mycket för att vara Manchester United, vad är, enligt dig, den stora orsaken till att defensiven inte klickat?
Det är verkligen vårt stora dilemma den här säsongen. Vi läcker som ett såll, och då har vi ändå en målvakt som jag rankar som topp tre i världen. Det finns många orsaker till våra bedrövliga siffror i insläpptkolumnen, men främst tror jag det beror på ett segt innermittfält (främst Matic som underpresterat å det grövsta i så gott som varje match och som erbjuder noll både när det kommer till följsamhet och passningspel) i kombination med för dåliga försvarsspelare, och för lite kontinuitet i backlinjen. Vi har i stort sett aldrig samma backlinje två/tre matcher på raken, och oftast beror inte detta på taktiska förändringar utan snarare en kombination av skador hos viktiga spelare, och spelare som på grund av kass relation till managern sitter i frysboxen.

5. Liverpool-Manchester United är en speciell match för oss supportrar, vad är ditt bästa minne från en match mellan lagen?
Det finns såklart hur mycket som helst, men det bästa måste nog ändå vara 3-2-segern när Berbatov gör cykelsparken. September 2010 tror jag det var. Underbar match, underbara mål. Men sen är det ju alltid otroligt skönt att vinna över Scousers, oavsett när och hur 😊

6. Förra säsongen fick vi sett ett väldigt defensivt United på Anfield, hur tror att man kommer ta sig an matchen den här gången? Trolig startelva?
Jag tror (tyvärr) vi kommer se ett extremt tråkigt och defensivt United. Av det jag sett av Liverpool i år tror jag matchen kommer vinnas på mittfältet, och det kommer bli en utmaning för Mourinho och laget att ta sig an ett Liverpool som förmodligen kommer spela väldigt tätt, och så Salah och Mané på det. De Gea kommer starta givetvis. Lite oklarheter kring skador i backlinjen gör den lite svår att försöka förutspå, men jag tror på en fembackslinje med Young till vänster, Jones, Smalling (om han är hel) och Rojo i mitten, sen Valencia till höger. Matic och Herrera kommer spela centralt på mittfältet skulle jag tro, och framåt blir det Rashford till vänster, Lukaku centralt längst fram och Lingard till höger. Förhoppningsvis ser Mourinho behovet att att spela kompakt och inte bjuda Liverpool på några onödiga ytor, och därför placera laget väldigt centralt

1 kommentar
  1. Känns tyvärr som det kommer bli en klassisk Mourinho-uppställning mot oss med ett 5-4-1 där vi inte bara möter en 5-backlinje utan även 2 defensiva innemittfältare. Står 0-0 skrivet i stjärnorna, men har en liten känsla på att vi kan få in en boll när vi nu känns mer flexibla i vår uppställning.

    Blir inte förvånad ifall vi kör en 4-3-1-2 med Mané och Salah på topp med en släpande Firmino. Det för att skapa ännu mer tryck mot ett defensivt United.

Kommentarer är stängda.