Ni vet vad som väntar på torsdag, kvartsfinal i Europa League, återkomst för Klopp i Dortmund. För att ta pulsen på vårt motstånd har vi kontaktat Andreas Holm, grundare av Dortmunds svenska supporterklubb, och frågat honom om säsongen hittills och förväntningarna på mötet med Liverpool.

1. Hur har Dortmunds säsong varit? Är du nöjd med lagets resultat?
Jämfört med förra säsongen när vi länge såg ut att åka ut så har den här säsongen varit rena rama succén. Vi är tidernas bästa ligatvåa, och ”bara” fem poäng efter Bayern München. Samtidigt är vi också i allra högsta grad med och slåss om Europa League-titeln, så det går inte att vara annat än nöjd.

2. Hur skulle du beskriva årets upplaga av Dortmund? Styrkor/Svagheter
Truppen skiljer sig inte allt för mycket mot förra säsongen och jag tycker forfarande vårt mittfält är den stora styrkan med spelare som Reus, Gündogan och Mkhitaryan samtidigt som Pierre-Emerick Aubameyang bär ett enormt tungt lass i offensiven. Ser vi till svagheter så är det väl just att bredden fattas både vad gäller försvarslinjen och bakom Aubameyang. Adrian Ramos är tyvärr inte en pålitlig ersättare, även om han i de senaste matcherna visat en bättre sida än någonsin under sin tid i BVB.

3. Hur skulle du säga att laget förändrats sedan Klopps avsked?
Den stora skillnaden är att Thomas Tuchel kräver mer av sitt lag. Med Klopp var det allt som oftast frid och fröjd, men Tuchel har flera gånger den här säsongen varit rätt tuff i sin kritik mot enskilda spelare som exempelvis Shinji Kagawa och Gonzao Castro. Annars är, som vi visste innan, Tuchel och Klopp ganska lika i sin filosofi och hur de uttrycker sig, och där båda har en del kvar att lära sig vad gäller coachning under matcherna.

4. Vilka blir era nyckelspelare i matchen mot Liverpool?
Mats Hummels, som visade sig stark i helgens landskamper, och Pierre-Emerick Aubameyang. Vi måste vinna den här hemmamatchen och undvika att släppa in mål och då är Hummels och ”Auba” nyckelspelarna.

5. Vilka av våra spelare har man störst respekt för i Tyskland?
Får jag svara Klopp? Annars är det väl kanske Roberto Firmino, som ofta var grym mot BVB under sin tid i Hoffenheim, även om snarare tror att det är Liverpool som lag och klubb som man har stor respekt för än enskilda spelare.

6. Dortmund har fått fram mängder av skickliga spelare de senaste åren, har ni några nya talanger på väg att etablera sig?
– Det är framför allt Erik Durm, som redan varit på den stora scenen, och Julian Weigl som hämtades från 1860 München inför den här säsongen och redan spelat till sig en ordinarie plats. Det var det ingen som trodde inför säsongen. Sedan är det också värt att hålla ett öga på Christian Pulisic – som debuterade i USA:s landslag häromdagen – och Felix Passlack som börjat få lite speltid.

7. Hur mycket har du sett av Liverpool under Klopp? Vad tycker du om laget? Vad tror du Klopp kommer att förändra under sommaren?
– Ytterst lite, tyvärr, men man hänger ju ändå med på hur det går. Jag anade redan när det var klart att Klopp skulle ta över att det skulle bli en något hackig första säsong, och menade då att om Liverpool bara har lite tålamod med Klopp så kommer det att bli riktigt bra till sist. Så tror jag fortfarande även om spelartruppen behöver förstärkas också.

8. Avslutningsvis, Joel Matip kommer till Liverpool till nästa säsong, vad kan du berätta om honom? Hur bra är han?
Det är en kanonvärvning, framför allt för att man värvar honom gratis. Det är ganska risigt av Schalke att släppa iväg en spelare som man utvecklat själv utan att få betalt för det. Matip är riktigt bra och platsar i ett topplag såväl i Bundesliga som i Liverpool. En pålitlig och stark mittback med lite mer finess än den klassiska Premier League-mittbacken skulle jag tro.

 

Vill ni läsa mer från Andreas Holm kan ni följa honom på twitter, där han heter @AndyHolm, vilket jag verkligen rekommenderar att ni gör.