Det är få spelare som varit så ifrågasatta i vårt lag som Dejan Lovren, han kom oerhört dyr efter att egentligen bara ha gjort en enda bra säsong. Hans första säsong var en katastrof, det var ingenting som lyckades för honom och situationer kunde uppstå ur intet. Även den här säsongen inleddes väldigt tveksamt, minns t.ex. en rejäl miss mot West Ham på Anfield, men sedan Klopp kommit in som tränare har det hänt något med vår kroat i försvarslinjen. Från att vara en säkerhetsrisk har han blivit en försvarsrese som man kan känna ett förtroende för. Tillsammans med Adam Lallana är han den spelare som tagit störst steg framåt under det nya, tyska ledarskapet.

Jag tycker att han är svår att ta till sig, Dejan Lovren, han gnällde sig bort från Southampton och under den senaste landslagssamlingen pratades det om att han strulat vid en uppvärmning, han verkar vara en spelare med ett stort ego. Utanför planen håller han en ganska låg profil. dyker sällan upp i videor från klubben eller i intervjuer. Men, hans insatser på planen den senaste tiden har fått mig att svänga i mina åsikter som honom som spelare. Han är den typ av försvarsspelare som jag gillar att se, han är inte spektakulär, fladdrig eller gör de där svåra brytningarna, i stället spelar han ett effektivt försvarsspel. Han står på rätt ställen, täcker av passningsvägar och kliver in i duellerna vid precis rätt tillfällen. Bredvid honom har vi en mittback i Mamadou Sakho, som antingen är bäst på planen eller en stor säkerhetsrisk, det finns inget mellanläge på honom och det gör i alla fall inte att jag känner mig speciellt säker. Som person är det lättare att ta till sig Sakho, han skämtar i olika vines, han poserar med pandor och dyker upp i bakgrunden av intervjuer och gör miner, men som försvarsspelare tycker jag att det blir mer och mer tydligt att han inte är en spelare för den absoluta toppnivån. Visst, topparna är väldigt höga, men dalarna är också oerhört djupa och spelar man med så små marginaler som han gör blir det lätt så. Sen slipper jag personligen se mittbackar som klackar sig ur situationer i eget straffområde, som siste man.

I matchen mot Spurs var det återigen Dejan Lovren som dominerade, han ställdes mot en glödhet Harry Kane under nittio minuter och gjorde det i stort sett felfritt. Ett litet misstag blev det, som tyvärr ledde till ett baklängesmål. Men ju mer man ser den situationen, desto tydligare blir det att det främst är bra aktioner av först Eriksen och sedan Kane, visst tappar Lovren distansen till Kane en aning, men det är ett klassavslut av ligans bästa anfallare. Spurs anfallare är där Sturridge var för två säsonger sedan, det krävs bara en millimeter för att det ska vara en het målchans, en obehaglig spelare att ställas mot. Bortser man från målet imponerar Lovren, han gör flera viktiga brytningar och städar flera gånger upp efter det att andra spelare slagit bort bollen enkelt på egen planhalva. Det är så här det sett ut när Lovren spelat de senaste månaderna, han har verkligen vuxit som spelare och man får en känsla av att han ändrat lite inställning till matcherna. När han kom till var det tydligt att han ville märkas, vilket han gjorde, men på helt fel sätt, nu spelar han i stället bara enkelt och effektivt försvarsspel och det har gjort honom till en annan spelare. Från att få alla situationer att se svåra ut, får han nu försvarsspel att se enkelt ut och det är en egenskap jag uppskattar väldigt mycket.

Vi har Joel Matip som kommer in till laget till nästa säsong och förutsatt att det inte blir några fler värvningar bland mittbackarna, en vänsterback känns t.ex. som klart högre prioritet, håller jag Dejan Lovren som given partner till Schalke-backen. Nästa säsongen krävs det en större trygghet i backlinjen och man kan inte räkna med att Matip kommer rätt in i ligan på en gång, han vore inte den första mittbacken i vår historia som behöver spelas in, men det är lättare att spela sig in om man har en trygg partner bredvid sig. Om vår kroat kan fortsätta hålla den här nivån kan han hjälpa Matip att bli den snabba succé som han själv misslyckades med att bli.

11 kommentarer
 1. Den enkla förklaringen till hans form är enligt mig att han slipper spela med Skrtel.
  Finns väl ingen mittback som är kan prestera bredvid den säkerhetsrisken?

  • Nu ska vi inte hacka ner på Skrtel för mycket. Jo, han va helt jävla bedrövlig mot Saints för ett par veckor sedan, men att han skulle vara en stor anledning till att Lovren haft det svårt köper jag inte för fem jävla öre. Lovren strulade till det helt för sig själv väldigt ofta. Visst funkade inte partnerskapet perfekt någonsin mellan dom två men det är bara att kolla på gårdagens match och se att det har ingen inverkan på hans individuella prestation. Sakho va en större säkerhetsrisk igår än Skrtel någonsin varit om man bortser från Saints matchen men ändå spelade Lovren som en jävla boss.

   Lovrens svårigheter tidigare har varit individuella genom dålig positionsspel, fel beslut och simpla missar.
   Att skylla på Skrtel som enledningen till hans problem är ärligt talat korkat. Lovren har gjort dåliga insatser brevid en Skrtel som spelat som ett monster. Sluta hacka ner på Skrtel bara för att han är ett enkelt offer för tillfället. Han är fortfarande en Liverpoolspelare och har gjort allt för klubben i flera års tid. Han förtjänar bättre och jag förväntar mig bättre från supportrar till Liverpool Football Club.

  • Nu tänker jag inte på Saints matchen utan hans prestationer dom senaste åren generellt.
   Så man får inte säga att en spelare är en säkerhetsrisk? Är ok att hacka på Sakho men inte Skrtel?
   Sakho ser mycket ostabilare ut än vad han är, ja han kan blanda topp matcher med rejäla bottennapp men han vinner iaf luftduellerna han ger sig in, kan spela upp en boll och sliter inte i tröjan hela tiden.
   Är ju just det som är problemet med Skrtel, hans mittbackskollegor vet inte vart dom ska vara då han alltid kör med sin ”attityd” och går konstant bort sig. Inte så lätt då.
   Syns på Lovren att han trivs mycket bättre med Sakho, ja han fumlar med bollen då och då samt snubblar men han befinner sig för det mesta på sin plats och när han går in i en duell så vinner han den till skillnad mot Skrtel. Har motståndarna en forward med lite storlek så flyger han som en vante. Alla matcher mot bottenlag som haft en stor stark forward har ju varit hemska att se när han varit på planen. Bara för att han ser arg ut så betyder det inte att han är stark. Tror att han är den enda mittbacken i hela PL som har haft problem med Cameron Jerome, förstår inte hur man kan vara ett rundningsmärke mot den långsamma anfallaren.

  • Skrtl gjorde en skitdålig halvlek mot Southampton och han har blandat och gett i flera år, men det är klart att det inte beror på skrtl att lovren nu spelar bättre. Han har helt enkelt fått självförtroende och vågar spela ett annat spel. Sen om det betyder att han blir en försvarsklippa för oss eller om han ”bara” visar sig vara mycket bättre än under sin första säsong hos oss får framtiden utvisa, och inte heller där kommer skrtls prestationer att vara avgörande.

  • Det jag stör mig på är att du anklagar Skrtel som anledningen till att Lovren har spelat dåligt fram tills Klopp kom in. Man får kritisera spelare men att hacka ner på någon och skylla dom för saker utan någon grund är något jag stör mig på. Men om du inte förstår skillnaden så orkar jag inte stå här och förklara det för dig.

   Skrtel har varit en trogen och bra spelare under flera år för Liverpool. Han har haft det tufft liksom många andra dom senaste åren när hela laget har hackat. Han förtjänar respekt från oss fans och att vi inte stupa till en så låg nivå att man börjar lägga mer skuld på hans axlar än vad han förtjänar.

 2. Jag var också en av dem som har totalsågat Lovren och med rätta, första säsongen var bedrövlig. Nu ser vi i en helt ny mittback som inger trygghet därbak. Sahko har jag alltid hållt högre än Lovren men känner nu att Lovren har gått om och ser gärna att det är mittbacken vi satsar på. Sahko går bort sig alldeles för ofta samt spelar på för små marginaler.
  Detta är gärna min backlinje nästa år: Clyne-Matip-Lovren-Hector.

  Off pitch: någon som vet hur ofta dopningskontroller görs? Tänkte på Kante i Leicester, så mkt max löpningar han gör under en match är ju helt otroligt.

  • Det samma kan man väl ändå säga om Milner i så fall som i snitt springer mest i hela ligan. Jag tvivlar att dom som spelar ute i Europa skulle komma undan med dopning då det är kontroller efter varje match på en handfull spelare. Sen om jag kommer ihåg rätt från Ferdinands dopnings avstängning när han inte kom till en kontroll i tid va att dom har kontroller med jämna mellanrum. Sen har nog dom bättre spelarna i Ligan fler kontroller än dom sämre.

  • Milner springer också en del, dock så är det skillnad i klippet i steget hos kante. Hans max löpningar är ju brutala medans Milners maxlöpningar är ju typ snabb lunk för kante.

  • Jo, Kanté har ju bra explosivitet men utan att vara en expert så skulle jag säga att uthållighet är något som fotbollsspelare skulle dopa sig för. Kenté är som sagt en mer explosiv löpare vilket är typiskt då han är en defensiv mittfältare. Milner o andra sidan är ju i rörelse hela tiden och springer upp och ner på planen i stort sett 90min. Så om någon av dom skulle vara dopad så skulle jag säga att Milner är mitt pick för det. Han är ju både äldre och har en mer krävande arbetsuppgift på kanten än Kanté har i mitten. Kanté är i en bra ålder för att ha en hög uthållighet naturligt.

   Nu tror jag ju inte att någon av dom är dopad då jag är säker på att dom båda har regelbundna dopinkontroller, pga deras respektive spelstil som är mycket krävande för kroppen.

 3. Bra krönika. Man börjar alltid fundera under säsonger då vi inte har så mycket att spela för i ligan.

  Håller helt med. Varit vansinnig på Lovren fram tills senaste månaderna då han under Klopp verkligen har lyft sitt spel och jag tar av mig hatten och gratulerar!

  Angående Sakho så håller jag med att han blandar otroligt mycket och behövet höja sin lägsta nivå om han ska ha en startplats i klubben. Tycker dock det skulle vara intressant att se honom med en riktigt skicklig mittback bredvid sig som är duktig på att styra spelet. Jag tycker mer och mer det dessutom ser ut som att våra försvarare har otroligt svårt med Mignolet bakom sig. Det var några tillfällen igår igen där det är fruktansvärt dålig kommunikation mellan försvar/målvakt som jag anser vara Migs fel. Jag tror helt tydligt att de bästa målvakterna i ligan hade räddat Kanes skott där. Det är otroligt bra gjort men det är sådana typiska avslut en riktigt duktig målvakt läser och räddar.

  Tycker Moreno blandar betydligt mer just nu än Sakho och vi har tur att vi inte åker på mer bakåt där heller än vi gör. Skulle vara skönt med ett bra tvåvägsspel på en ny försvarare där i toppmatcher. Moreno är underbar att ha mot lag på undre halvan men i Europa etc där man vill ha 0-0 borta ger Moreno mig högt blodtryck..

  Mvh Christopher

 4. Tycker att dom flesta glömmer att Rodgers filosofi var possession based. Tror att Lovren inte är en mittback som känner sig bekväm att spela sig ur situationerna därav av dom bedrövliga besluten han tog. Tyvärr lider många i liverpool av samma sjukdom fortfarande att det alltid ska spela sig ur istället för att bara ibland tjonga iväg en boll upp mot sturridge och sedan pressa högt.

  Lovren har mått mycket bra av att klopp kommit in och mest troligt sagt åt mittbackarna att spela enkelt, behöver ni rensa så rensa. Nu spelar Lovren enkelt och gör det mycket bra. sedan att hacka på Skrtel vettefan, visst mot southampton var han sämre än vad jag skulle varit men tror att Skrtel och Lovren kan lyckas ok som mittbackspar dock är båda för klena på huvudet för att vara mittbackar. Behöver en Matip i LIverpool som kan stångas med fysiska spelare och vinna dueller och kanske även göra ett mål på nick via hörna.

Kommentarer är stängda.