Januari närmar sig sitt slut, något vi LFC-fans inte känner något större vemod för, det är dock en match kvar att spela innan vi lämnar den här månaden bakom oss och det är inte vilken match som helst, utan hemmamöte mot serieledarna Chelsea. Sedan vi slog dem på Stamford Bridge under inledningen av säsongen har de gått som tåget och skaffat sig ett grepp om titeln. Fredrik Temmes(@FredrikTemmes) följer klubben ingående och berättar nedan om hur säsongen sett ut hittills och vilken typ av match vi kan vänta oss på tisdag:

1. Antar att du är nöjd med säsongen hittills, vad är den största skillnaden i ert spel den här säsongen jämfört med i fjol?

– Framför allt har Contes systembyte till fallit oerhört väl ut, till min stora förvåning. När han kom pratades det väldigt mycket om huruvida han skulle tillämpa sin framgångsrika 3-4-3/3-5-2 eller ej, och personligen kunde jag inte se det. Jag tyckte inte att vi hade materialet för det. Men Conte såg något vi andra inte såg och har fått spelare som t.ex Moses och Azpilicueta att anpassa sig till helt nya roller på ett otroligt imponerande sätt. Det har dessutom tagit ett tag för de andra lagen att hitta motmedel mot ett system som man sällan ser i Premier League, så vi har helt enkelt fått en taktisk edge i och med Contes filosofi. En annan stor skillnad är att laget är mycket mer taktiskt flexibelt än tidigare. Systemet må vara detsamma i match efter match, men spelsättet varierar utefter motståndet vilket också har varit en bidragande orsak till vår starka form.

2. Ni har haft en hel del namnstarka tränare de senaste åren, vad är det som sticker ut med Conte som de tidigare inte haft?

– Egentligen tycker jag att han påminner ganska mycket om José Mourinho i sin prime. Conte har samma taktiska fingertoppskänsla och är en motivator och man-manager av högsta rang. Italienaren har redan hunnit ingjuta en vinnarmentalitet och en ”never say die-attityd” som gör att laget svårligen låter sig ruckas av motgångar, oavsett om det så rör sig om spelmässigt underläge, insläppta mål, skador eller avstängningar. Men det som sticker ut allra mest med är hans passion vid sidlinjen. Det sägs ofta att spelar inte påverkas särskilt mycket av sådant, men jag upplever ändå att Contes driv har gett laget extra energi och motivation när det behövts som mest.

3. Det var en del turbulens kring Diego Costa nyligen, vad är dina tankar kring händelserna?

– Han har ryktats bort ett par gånger nu och han själv erkände nyligen att han kom väldigt nära att återvända till Atlético redan i somras, så jag håller det absolut inte för omöjligt att han faktiskt var sugen att röra på sig. Nu ser det inte ut att bli någon flytt under det här fönstret (tack och lov!), men kommer det nya monsterbud i sommar så kan det mycket väl bli aktuellt med en transfer. Om det blir till Kina eller tillbaka till Madrid låter jag vara osagt.

4. Är det någon spelartyp du saknar i dagens Chelsea?

– Hade frågan ställts i somras hade jag nog svarat en höger wingback som kan bidra i båda riktningarna och en mittbacksgeneral, men med tanke på hur Victor Moses och David Luiz (minsann!) har utvecklats så finns inte de behoven på samma sätt längre. Däremot saknar vi den bredd som är nödvändig för att utmana på flera fronter. Möjligtvis saknas en komplett box-to-box-spelare i mitten. Arturo Vidal, som det har ryktats om, vore perfekt i en sådan roll.

5. Ni plockade tillbaka Nathan Aké från lån, tror du det är för att bredda truppen eller för att satsa på honom?

– Primärt för att bredda truppen. Men han har haft en kometutveckling de senaste säsongerna, inte minst i Bournemouth senast, och det sägs att Conte har höga förhoppningar på den mångsidige holländaren som kan spela såväl mittback som defensiv mittfältare och vänsterback. Så fortsätter han på den inslagna vägen så kan han nog utmana om en startplats. Det skulle i så fall handla främst om den vänstra wingback-positionen där lagets svaga länk, Marcos Alonso, huserar för närvarande. Aké testades i just spanjorens position i FA-cupen i lördags och stod för en imponerande insats, så vore jag Alonso så skulle jag känna mig lite orolig.

6. Vad tror du vi får se för matchbild i matchen på tisdag?

– Chelsea har visat vid ett flertal tillfällen den här säsongen att man i toppmatcherna gärna ligger lågt och spelar på kontring, och jag tror att så blir fallet även här, vilket då innebär att Liverpool lär bli spelförande i större delen av matchen.