Redan i den andra omgången väntar en av säsongens, på förhand, tuffaste matcher för Liverpool. Chelsea borta på Stamford Bridge är alltid svårt och efter den här sommaren, då londonlaget verkligen öppnat plånboken, är det ett riktigt namnstarkt motstånd. Fredrik Temmes(@FredrikTemmes) är skribent för @ChelseaSwe och han berättar här om hur han ser på läget i laget:

1. Det har gått några månader sedan förra säsongen avslutades, hur minns du den? 
Som en resultat- och spelmässig berg- och dalbana, men också som en av de roligaste jag har upplevt som Chelsea-supporter. Efter en säsong under en ganska färglös och surmulen Maurizio Sarri gav Frank Lampards ungdomsrevolution en feel good-känsla kring klubben som vi inte hade upplevt på väldigt länge. Att vi dessutom överträffade de flestas förväntningar med en fjärdeplats i ligan och en FA-cupfinal gjorde naturligtvis säsongen ännu mer minnesvärd. 

2. Chelsea har varit väldigt aktiva på transfermarknaden de senaste veckorna, hur ser du på de affärer man gjort? 
Så här exalterad över ett transferfönster har man inte varit som Chelseasupporter sedan somrarna 2003 och 2004 – Abramovichs två första år. Det som klubben har gjort den här sommaren kan inte belönas med ett annat betyg än fem plus och beskrivas som det bästa fönstret i Europa i min bok. Vi har inte bara värvat bra spelare, utan spelare som förhoppningsvis kan råda bot på de problem vi hade förra säsongen: Werner kommer göra laget mer kliniskt, Ziyech kommer dyrka upp låga försvar och Chilwell och Thiago Silva kommer (förhoppningvis) göra försvarsspelet mer solitt. Och som grädden på moset knep vi en av världens odiskutabelt hetaste talanger i Kai Havertz, som kommer bidra med både mål och assist i många år framöver. Och än är vi inte klara. I skrivande stund är Rennes målvakt Edouard Mendy visserligen inte officiellt presenterad än, men allt tyder på att han ansluter inom kort. Vilken kvalité han egentligen håller kan möjligtvis diskuteras, men man kan nog utgå från att han kommer göra ett bättre jobb än Kepa (vilket i och för sig inte säger särskilt mycket) som i mitt tycke är Europas absolut sämsta topplagsmålvakt. Den 198 centimeter långe Mendy sägs vara Petr Cechs och Christophe Lollichons (Chelseas mångårige Head of Goalkeeping Department) val, och det är två herrar vars omdöme jag har största förtroende för. Det snackas mycket om Rice också, men jag tror inte att den affären blir av, i alla fall inte den här sommaren med West Hams hiskeligt orealistiska prislapp på 80 miljoner pund. Men förr eller senare kommer den före detta akademispelaren Rice återvända till oss, det är jag tämligen säker på. 

3. Frank Lampard går in i sin andra säsong som tränare med en högre kravbild än under sin första, vilka styrkor och svagheter tycker du man kunde se hos honom under hans första säsong? 
Vältalig och intelligent som han är på sina presskonferenser verkar han vara en riktigt duktig man-manager. En annan tydlig styrka är hans förmåga att sätta offensiva spelmönster. När Chelseas spel verkligen klickar så är det både effektivt och ”attraktivt”. Han är också en skicklig matchcoach som inte är rädd för att göra tidiga förändringar både vad gäller formationer och spelare om han märker att spelet inte stämmer, och oftast faller det väl ut. 

Motargumentet för det sistnämnda har ofta varit att han haft svårt att välja rätt taktik och elva från början, så det kan väl ses som en svaghet också. Hans största akilleshäl är dock – vilket alla kan se – defensiva omställningar och defensiva fasta situationer. Att släppa in 54 mål (flest av alla lag på topp 10 i fjolårets tabell) är inte okej för ett titelaspirerande lag, så defensiven måste han jobba på. I vilken utsträckning det usla försvarsspelet berodde på bristande individuell kvalité i backlinjen respektive hans fel kommer vi kunna bedöma lite bättre nu när han har kunnat värva in två-tre pjäser som ska kunna förbättra vår defensiv avsevärt. 

4. Vad är en godkänd säsong för Chelsea den här gången? 
En del fans hoppas på att vi ska kunna utmana om titeln, och en del tror till och med att vi tar hem den. Visst, mer överraskande saker har hänt, men personligen tror jag att det är för optimistiskt den här säsongen. Lampard har pratat om ett treårsprojekt, och vi är inne på det andra året nu. Tar vi tredjeplatsen, med ett avsevärt minskat avstånd till Man City och Liverpool, fortsätter se en spelmässig utveckling, går lite längre i Champions League och tar oss till ytterligare en inhemsk cupfinal (och gärna vinner den) så är jag nöjd och ser säsongen som godkänd. Då tror jag att vi absolut kan vara med och slåss om titeln på allvar nästa år. 

5. Chelsea hade flera yngre spelare som tog för sig under förra säsongen, vilka av dem tror du vi kommer få se mest av i år? 
Den första jag kommer att tänka på är högerbacken Reece James. Hade Trent Alexander-Arnold inte varit så fenomenal så tror jag att det hade varit en större hype kring James än vad det är idag. Med bland annat sin fysik, teknik och utmärkta högerdoja besitter han alla egenskaper som man vill se hos en modern ytterback. Han tog stora kliv redan förra säsongen och jag tror att han tagit en helt ordinarie plats som högerback när säsongen är över. Lyckas han bara förbättra sin defensiv så har även han alla möjligheter att bli en ytterback i världsklass. Han kan dessutom, likt Trent, göra riktigt bra ifrån sig som innermittfältare. 

Jag hoppas också att vi får se mycket mer av den 19-årige yttern Callum Hudson-Odoi. Han hittade aldrig riktigt formen och rytmen i spelet förra säsongen efter den svåra skadan som han åkte på året dessförinnan, och fick därför inte så mycket speltid som de flesta hoppades på. Han är lite ojämn än, men det råder inga tvivel om att han har en otrolig höjd i sig. Det säger en del att vi tackade nej till ett bud på 50 miljoner euro från Bayern München häromåret. 

6. Vem skulle du på förhand säga är er viktigaste spelare den här säsongen? 
Det är svårt att peka ut en enskild spelare i det här ganska jämnbra laget, så jag måste nämna några stycken. Defensivt är vår enskilt viktigaste spelare N’Golo Kanté. Är han tillbaka i gammalt gott slag, vilket en del tydde på i till exempel matchen mot Sverige, och kan hålla skadorna borta, så har vi återigen världens bästa bollvinnare i truppen. 

Offensivt tror jag att Christian Pulisic kommer att bli en absolut nyckelspelare. De höjder som han nådde efter återstarten trodde jag inte han hade i sig. Fortsätter han sin utveckling på samma sätt så kan han bli precis hur bra som helst. Timo Werner kommer också bli oerhört viktig för målproduktionen. 

7. Vilken typ av match förväntar du dig mot Liverpool? Hur tror du Chelsea kommer ställa upp laget? 
Matcherna förra säsongen var ju riktigt högoktaniga, svängiga och underhållande historier, och jag tror på mer av samma vara här. Lampard meddelade idag (fredag) att Thiago Silva inte är redo för spel än, och att Pulisic, Ziyech och Chilwell inte är kvitt sina skador än. Billy Gilmour, som hade sin genombrottsmatch i ligacupmötet lagen emellan, är sedan tidigare långtidsskadad. Tack och lov för vår del kommer dock Timo Werner att vara disponibel. 

Med det frånvaroläget tror jag på följande elva: (4-3-3 från vänster) Kepa; Azpilicueta, Zouma, Christensen, James; Kanté; Kovacic, Havertz; Mount, Werner, Hudson-Odoi. 

Hade vi haft färre tunga avbräck, och om Mendy hade vaktat målet, tror jag att vi hade haft en bra chans till både en och tre poäng, men jag tror att Liverpool drar det längsta strået på söndags. Hjärtat hoppas på 2-1-vinst, men hjärnan säger 1-2-förlust.

1 kommentar
  1. Har ogillat chelsea sedan Roman tog över och pumpade in pengar. Ett okarismatiskt lag med nonchalanta tränare. Tycker dock med Lampard förra säsongen att de tog stora steg och för första gången var jag mer positiv till dem när de lät talangerna komma fram och visa framfötterna. Synd att de denna säsong kommer få stå tillbaka men man förstår det med de värvningar som de gjort. Får de ihop laget så kan det bli hur bra som helst och jag förstår Fredriks positiva syn på framtiden.

    Jag tror på en 2-1 förlust tyvärr och att Werner sänker oss.

Kommentarer är stängda.