Säsongen börjar utan tvekan komma in i en fas där varje match är oerhört viktig, när det dessutom är en av konkurrenterna om platserna i Champions League som står på den andra sidan blir det såklart än mer spänning kring kampen om poängen. På lördag är det Arsenal som kommer till Anfield och vikten av tre poäng i den matchen behöver inte betonas ytterligare, Wengers mannar innehar den åtråvärda fjärdeplatsen just nu och mycket talar för att de är ett lag som vi behöver vara före för att nå säsongens målsättning. Sebastian Mattsson(@SebMattsPL), skribent på Expressen och en av deltagarna i podcasten Kick and rush(@kick_andrush) var med i säsongens allra första Q&A och berättade då om sina förväntningar på Arsenal, nu gör han återbesök hos oss och berättar om hur det blivit. Är Wengers tid snart över? Vilka spelare har svikit? Läs svaren här under:1. Hur ser du på Arsenals säsong hittills? Vad har varit bra/dåligt?

Som helhet är säsongen helt klart en besvikelse. Topparna (med 3-0-segern mot Chelsea som ett självklart exempel) har som alltid funnits där, men återigen är det jämnheten som sviker. Arsenal har sitt mest stabila lagbygge (på pappret) på länge, ändå är poängskörden ungefär densamma som alla andra säsonger. Och framför allt har det varit mittfältet som svikit. Wenger har fortfarande inte hittat den rätta balansen, mycket på grund av att Granit Xhaka inte alls varit den där succévärvningen som man hade hoppats på.

2. Det spekuleras mycket i Wengers framtid i Arsenal, vad är din åsikt i frågan?

Jag avgudar Wenger. Han är en av mina viktigaste fadersfigurer i livet – no joke. Och jag vidhåller att han har gjort ett jättebra jobb med att bygga truppen som han har till sitt förfogande. Men faktum är att till och med jag börjar tröttna på att se samma scenario spelas upp år efter år: bra, men inte bra nog. Jag vet inte om han kan få ut det som krävs av spelarna för att nå nästa nivå. Patrick Vieira sa en gång en väldigt bra grej om Wenger. Hans största styrka är också hans största svaghet: han litar helhjärtat på sina spelare. Ibland behöver man en spark i röven, inte en massa styrkekramar.

3. Vem tror du är tränare i Arsenal när nästa säsong inleds?

Hade Wenger planerat att förlänga kontraktet hade han nog inte pratat om sin framtid i så pass vaga termer som han gör nu, bara månader innan det nuvarande avtalet går ut. Jag tror att jag lämnar. Min förhoppning är att Leonardo Jardim från Monaco kommer. Han känns spännande.

4. Om man tittar på planen, vilka spelare har gjort det bäst den här säsongen och vilka har svikit?

Det är tveklöst Alexis Sanchez. Några attitydproblem åsido så har han burit hela laget på egen hand. Produktiv och effektiv. Arbetshäst och finlirare. Vilka som har svikit? Sett till förväntningarna så tycker jag att man hade kunnat kräva mycket mer av både Xhaka och Mesut Özil. Som sagt: mittfältet har fallerat både defensivt och offensivt i år.

5. När du medverkade senast skrev du att du hoppades att Oxlade-Chamberlain skulle bli säsongens utropstecken, hur har hans säsong varit?

Ungefär som hans säsonger alltid varit: en blandad kompott. Och det var exakt det man fruktade, att han skulle stå kvar och stampa i sin ojämnhet. Jag har börjat tro att han framförallt är en fysisk produkt – att det är hans snabbhet och styrka, hans dynamik, som är hela paketet i hans fall. Och det funkar inte. Det känns typiskt för lovande engelska yttrar: vi förälskar oss i deras snabbhet och dynamik, och sedan upptäcker vi att det inte fanns så mycket mer bakom.

6. Hur tror du att matchen mellan Liverpool och Arsenal kommer att se ut?

Tack och lov (ja, tack och lov) så verkar inte Liverpool heller må allt för bra för tillfället. Jag tror att vi kan vänta oss två riktigt svajiga defensiver, som det brukar se ut när de här lagen möts. 2-2 eller 3-3 är lågoddsare om vi snackar resultat. Sedan finns alltid risken att underhållningsvärdet naggas av det är två ganska jagsvaga lag som möts, två lag som har en tendens att fastna i impotenta anfallsmönster där bollen passas runt och ingenting händer. Men jag känner nog på mig att det kommer att bli en ganska fartfylld match med många mål

3 kommentarer
  1. Blir väl en varannanmatch-pool som vi åter igen får se, gör en jättematch mot Arsenal för att sen åka på pumpen igen mot Burnley hemma… Blir som sagt inte klok på årets upplaga, hur kan ett lag som var så fantastiskt bra hela våren kan vara så fantastiskt dåligt när vårsäsongen börjar. Ansvaret ligger så klart på spelarna och på Klopp, han tar ut laget och taktiken varje match och som vi sett ett antal gånger nu på våren så har hans fingertoppskänsla varit allt annat än bra. Han fick svidande kritik efter förra matchen mot Leicester där många menade att Liverpool spelade som ett botten/mittenlag och jag kan inte annat än att hålla med. Vi gjorde bort oss totalt och fick Drinkwater och Ndidi att se ut som världens bästa mittfältare.

    CL-tåget har i stort sett redan lämnat perrongen, ska även EL-tåget börja närma sig avgång och vi står kvar och famlar med våra biljetter… Utd och Everton närmar sig med stormsteg bakom oss och är i fantastisk fin form. Börjar vi inte vinna matcher i rad så lär vi missa allt.

  2. Usch ….. varför känner jag mig inte ett dugg engagerad längre …. var länge sedan jag var så obrydd som jag är just nu, å då ä jag ”ändå” uppväxt på 70-talet …. men efter alla dessa år med hopp å förtvivlan, så börjar jag mer å mer tvivla på detta lag , visst det har funnits toppar men de har tyvärr varit få de senaste åren …. dock har kärleken alltid bestått ( gammal kärlek rostar aldrig ) men engagemanget blir tyvärr mindre för varje år som går, då framgångarna uteblir …. hjälp

    • Tråkigt att du känner så. Själv ser jag positivt på säsongen då man ser tydliga skillnader mellan Klopp och Rodgers. Det här laget är inte färdigt in, ett gäng spelare ska bort och nya ska in. Det är ett långsiktigt projekt. Jag tror vi kommer ligga bland de tre bästa om 2-3 år och kanske t.o.m. vinna ligan om några år förutsatt att Klopp får chansen att bygga laget under några år.

Kommentarer är stängda.