På måndag är det dags för Liverpool att ta sig an ytterligare ett av lagen från London, den här gången är det Arsenal som står som för motståndet. Mikel Artetas lag har inlett med två raka segrar och kommer säkerligen med gott självförtroende till Anfield. Sebastian Mattsson(@SebMattsPL) är aktuell med sin bok Balladen om Kalle Klick, men han har också nyligen varit med och startat upp podden Kolla Mustafi där han pratar om Arsenal. Här berättar han om hur han ser på läget i laget:

1. Förra säsongen avslutades för några månader sedan, hur minns du den?
Som en vandring genom ett kompakt mörker. Med en ljusning på slutet. Under långa stunder gick man ju bara och väntade på att Unai Emery skulle få sparken, vilket han tack och lov fick. Att Arteta kom in och fick nåt slags kvitto på gott arbete i och med FA-cuptiteln (och insatserna som ledde fram till den) var en injektion hopp som verkligen behövdes.

2. Det här blir Artetas första hela säsong som tränare i Arsenal, hur har han satt sin prägel på laget hittills och vad tror du han kommer prioritera att utveckla den här säsongen?
Han har skänkt ett känsla av framtidstro hos både spelare och supportrar. Jag tror på Aubameyang när han säger att Arteta spelade en stor roll i hans beslut att förlänga kontraktet. Det är inte bara snömos och fjäsk. Spelmässigt har han förvandlat oss till ett mycket mer stabilt lag. Problemet är kreativiteten eller snarare bristen därpå. Det finns fortfarande inget naturligt samarbete mellan mittfältet och forwardstrion.

3. Hur tycker du att man skött transferarbetet hittills? Har man förstärkt på rätt positioner? Vad skulle behövas göras mer?
Gabriel känns än så länge som en bra värvning, lagom ambitiös också. Runarsson har man självfallet inte sett en minut av innan han kom, men man kan inte ställa för höga krav på en reservmålvakt. Som jag nämnde tidigare är det kreativiteten som ofta fallerar, och då känns Houssem Aouar som ett väldigt logiskt köp. Jag hoppas bara att man är villig att möta Lyon i förhandlingarna och inte slösar bort en bra chans på grund av klassisk Arsenalsk snålhet.

4. Hur har spelet sett ut under inledningen av den här säsongen?
West Ham-matchen var ju något av en väckarklocka. Där var Emerys uddlöshet tillbaka. Det verkar som att denna inkarnation av Arsenal trivs bäst som ett reaktivt lag, som får spela på omställningar. Men det funkar ju inte om man vill vara en topp fyra-spelare. Då måste man kunna föra matcher och producera chanser på eget bevåg. Det är uppenbarligen där Arteta har mest jobb att göra.

5. Vilka är dina förväntningar på laget under den här säsongen?
Jag tycker ändå att man ska kunna slåss med United, Spurs och eventuellt några andra om topp fyra. Det finns hopp i det här laget. Det finns ett bättre spelarmaterial än vad ryktet förtäljer. Men jag kommer inte att gå under av uppgivenhet om det inte går, bara man se kan se att tydliga framsteg gjorts.

6. Hur tror du matchen mot Liverpool kommer se ut? Vilka spelare kommer vara viktigast för er i matchen?
Arsenals Arteta verkar spela bättre mot bättre lag. Där de just kan vara reaktiva. Men då måste stabiliteten sitta. Det funkar inte att ha klåpare som Holding och Kolasinac om man vill spela en riskminimerande fotboll. Tierney, Luiz och Gabriel ska spela, och Luiz får inte ha ”one of those days”. Han måste spela som han gjorde i slutet på FA-cupen, där han faktiskt vara mer eller mindre felfri.