Matcherna duggar tätt och under onsdagen ska Liverpool bege sig till London för att möta Arsenal. Motståndarna har en svajig säsong bakom sig och kommer från en förlust i North London Derby mot Tottenham. Sebastian Mattsson(SebMattPL), tidigare med i Expressens podcast Kick & Rush, nu en av rösterna i Kolla svenskan, ger här sin syn på säsongen hittills. Jag vill passa på att tipsa om att Sebastian har sin första bok på väg ut, Balladen om Kalle Klick, som ni absolut bör ha koll på när den släpps.

1. Premier League har nyligen dragit igång igen efter Corona-uppehållet, hur tycker du det varit att titta på de första matcherna och hur ser du på att man väljer att starta upp ligan igen?
I början tyckte jag att man märkte av en stor skillnad jämfört med de ”riktiga” matcherna. Det var ganska lojt tempo, man såg att spelarna inte var lika motiverade som vanligt. Men nu är den gamla intensiteten i princip tillbaka. Det kändes ofrånkomligt att starta igen. Uppehållet kunde inte vara hur länge som helst (även om det hade varit kul om Liverpool ALDRIG fått bli mästare, det ska erkännas). 

2. Hur har Arsenal skött sig efter uppehållet?
Det är en väldigt blandad kompott. Det finns bra tendenser där, speciellt jämfört med hur det såg ut under Emery. I stort kan man säga att laget är mer kompakt och svårforcerat – men individuella misstag i backlinjen ställer fortfarande till det. Framförallt har laget infernaliskt svårt att stänga matcher. Det har kostat dem flertalet gånger nu. Mot Spurs och Brighton är man så tydligt det bättre laget, ändå blir det förlust. Vi har bra forwards, men ineffektiviteten är inte hållbar om man vill börja klättra i tabellen. 

3. Mikel Arteta har varit i klubben några månader nu, hur ser du på han insats hittills? Tror du att han är rätt tränare för er?
Jag ville ha Arteta redan när Emery fick jobbet (googla, det finns bevis i en krönika jag skrev för Expressen). Emerys tak för hur bra det kunde bli kände vi redan till. Arteta kan ju, i teorin, bli hur bra som helst. Och han har redan hunnit ingjuta en helt annan stadga i laget. Tack och lov har han petat flängige Guendouzi (en Emery-favorit) på mitten och i stället fått till ett bra mittfältsamarbete med Xhaka och Ceballos. Sedan ska man komma ihåg att Arteta har långt ifrån optimala förutsättningar. Arsenals ledning har en hel del kvar att bevisa. 

4. Det är många unga spelare som fått chansen den här säsongen, vilka av dem tycker du känns mest lovande?
För att parafrasera Palmeåklagaren Petersson: det är omöjligt att komma runt Bukayo Saka. Alla som håller på ett lag vet att det produceras mängder av lovande, tekniska yttrar som sedan aldrig blir något. Dessa har alla gemensamt att de saknar slutprodukt. Well, Saka har tolv assist som 18-åring, så han är helt uppenbarligen något annat. Jag var inställd på att han skulle vägra skriva på nytt och dra till City, så det var högst välkommet med kontraktsförlängningen. 

5. Vad är det viktigaste för Arsenal under det kommande transferfönstret?
En mittback. William Saliba står och väntar i kulisserna och ser superlovande ut, men killen är 19. Och jag vill inte att han ska paras ihop med mediokra riskmoment som Luiz och Mustafi. Ge oss något annat. För Guds skull. 

6. Det är bara några matcher kvar av säsongen, vilket betyg skulle du ge Arsenals säsong?
Det blir självfallet underkänt. Folk kan snacka skit om lagbygget, och visst, den här truppen ska inte vara med och kämpa om titeln – men SÅ dålig är den inte. Det enda positiva med allt detta är allt folk som tog den enkla vägen ut och skyllde allt på Wenger har fått sig en tankeställare. Vi var bortskämda med alla tredje- och fjärdeplatser. Så här kan det se ut. 

7. Vad tror du om matchen mot Liverpool? Vilken matchbild kommer vi att få se?
Jag såg inte matchen mot Burnley, men har kunnat läsa mig till att Liverpool var rätt lama och energilösa under stora delar av matchen. Ganska förståeligt, för nu vill man såklart bara stöka av säsongen. Arsenal kommer att vara mer motiverade, för det här är ett lag som spelar för att hitta sin identitet inför nästa säsong. Därför tror jag att vi kan komma att äga matchen i lite större utsträckning än vad som hade varit möjligt om Liverpool hade något att spela för. Men med största sannolikhet kommer Liverpool att kunna straffa oss jättehårt på omställningarna. Vi har backarna vi har, dessvärre. Enda hoppet är att Aubameyang och Lacazette är extra sylvassa just den dagen, och kan kapitalisera på chanserna. Då finns det en liten chans till seger – och någon form av moralhöjare.

1 kommentar
  1. Det hetaste ryktet är väl Thiago Silva till Arsenal. Är det verkligen rätt spelare att stadga upp där bak? Då kan man väl lika gärna köra med Luiz? Jag tror Saliba kan bli en stor hit om de vågar ge honom förtroendet. Ska vi slå vad om att PSG köper honom från Arsenal för £80 miljoner nästa sommar?

Kommentarer är stängda.