Namn: Marko Grujic
Utlånad till: Hertha Berlin i Bundesliga
Statistik: 9 matcher, 2 mål

Expertåsikten: Twitterkontot @tyskfotboll berättar här lite om hur Grujic tid i Bundesliga varit:

1. Hur har säsongen varit för Hertha Berlin? Vilken nivå håller de?
Hertha Berlin är för mig något av en positiv överraskning under denna säsong. Nu är det oerhört tätt i tabellens mittenskikt, men spelmässigt har Hertha tagit kliv från ifjol och det med en ung trupp bortsett från några få undantag. Hertha spelar en flexibel och offensivt riktad fotboll. 3-5-2 och 4-2-3-1 är de formationer som Hertha främst har använt sig av. Jag tycker det är svårt att göra en rak jämförelse med klubbar från andra ligor, men är lite av ett typiskt mittenlag. Hertha har visat prov på höga toppar, som t.ex. vinsten hemma mot Bayern München med 2-0, men också på djupa dalar, som t.ex. förlusten borta mot Fortuna Düsseldorf med 4-1. Är för närvarande sjua, men med samma poäng som sexan Hoffenheim och åttan Wolfsburg.


2. I vilken roll har Marko Grujic använts?
Marko Grujic har använts i en central mittfältsroll. Antingen som en av två eller som en av tre centrala mittfältare. Tränaren Pál Dárdai har skiftat formation och rollfördelning, men rollen för Grujic har mer eller mindre varit densamma. Grujic har utifrån mitt perspektiv aldrig fått något huvudansvar sett till rollfördelning, utan hans roll har istället varit att avlasta andra spelare samt ”hjälpa till” vid behov. Grujic har rört sig över stora ytor, varit delaktig i uppspelsfasen men även varit involverad i omställningsspelet.

3. Hur har hans prestationer varit? Vilka styrkor och svagheter har han visat upp?
Prestationerna från Grujic sida har, på det stora hela, varit bra och bättre än vad jag trodde på förhand. Frågar du Dárdai så skulle han nog svara väldigt bra sett till hur han har använt honom – trots en del skadebekymmer. Grujic har haft vristproblem och har således missat tio matcher under hösten. När Grujic har varit skadefri så har han varit en startspelare och blivit använd på ett sätt där han fått möjlighet att visa upp sitt breda register. Grujic får ta del av både defensiva och offensiva arbetsuppgifter vilket stämmer bra överens med min syn på honom som spelare. Han är bra och inte minst användbar i flera delar av spelet och har på relativt kort tid visat upp en bredd i sitt spel som inte särskilt många 22-åringar kam stoltsera med. Grujic tar en del plats på planen vilket också är meningen i och med att är så pass användbar i flera olika delar av spelet. Jag personligen tycker att Grujic har fått en något för stor roll då det kan bli aningen spretigt under 90 minuter. Med spretigt menar jag att Grujic har för mycket eget ansvar att bestämma när, var och hur han ska agera. Den tydligaste svagheten är kopplad till hans styrkor – att han hanterar väldigt mycket men istället saknar utpräglade styrkor och att beslutsfattningen under press inte är av högsta kvalitet. Skulle Dárdai skala av och förminska Grujic roll så tror jag att vi skulle få se en mer noggrann och rent av bättre Grujic. Grujic har en bra bollkontroll och grundteknik, men jag skulle istället använda Grujic fysik och flytande rörelsemönster i större utsträckning.

4. Utifrån det du sett av honom, tror du att han har nivån i sig för att bli en Liverpool-spelare nästa säsong?
Får Grujic hålla sig skadefri och fortsätta på inslagen väg så tror jag att han kan bli en användbar truppspelare i Liverpool redan till kommande säsong. Är, av det jag har sett av Liverpool, en spelare som skulle kunna bidra med något som inte riktigt finns i Liverpools trupp. Besitter väl inte riktigt den intensitet som Klopp önskar och föredrar, men skulle kunna göra Liverpool tyngre i respektive straffområde – inte minst på fasta situationer.

5. Finns det några andra unga spelare i Bundesliga som vi bör hålla koll på de kommande åren? Vilka är de största löftena?
Här skulle jag vilja nämna oerhört många spelare, men jag håller mig kort. Den stora talangen här och nu, som är så mycket mer än enbart en talang, är Bayer Leverkusens Kai Havertz (född 1999). Klubben har underpresterat sett till material och satsning, men Havertz har lyckats ta fortsatta kliv i sin utveckling och har med största sannolikhet en stor framtid att se fram emot. RB Leipzigs mittbackspar, Dayot Upamecano (född 1998) och Ibrahima Konaté (född 1999), håller bra klass redan nu, men presterar något i skymundan. Jag tycker deras pondus, driv och självklarhet i så pass ung ålder imponerar. Har fortfarande ett och annat individuellt misstag i sig, men det tror jag att båda två kan slipa på med åren.

1 kommentar
  1. Inget inlägg om silly season?
    Markovic släpptes gratis till Fulham med 20 min kvar av fönstret.
    Han kommer göra stor succé där! Synd att han inte fick chansen och tog den hos oss. Tror det lossnar för honom i en mindre klubb med lägre ambitioner.

Kommentarer är stängda.