Nästa vecka kliver vi in i slutspelet av Champions League, men vi börjar uppladdningen redan nu. På vägen fram till mötet kommer vi att få ta del av några olika expertåsikter kring mötet och höra deras syn på hur lagen står sig i förhållande till varandra. Först ut är svenskafans Bundesligaexpert Filip Wollin(@w0llin), som här ger sin bild av våra motståndare och berättar lite om hur han ser på mötet:

Hur skulle du beskriva Bayern Munchen som lag? Vilka styrkor/svagheter har de?

– Bayern München är den överlägset största fotbollsföreningen i Tyskland och har en genuin vinnarkultur djupt inpräntad i klubbens genetiska kod. Således har man för vana att nå framgångar, och det om något är en styrka då spelarna är fullt medvetna om vad som förväntas av dem. När allt stämmer är det inte mycket som kan stoppa den tyska vinnarmaskinen, men så här långt in på säsongen har det varit sällan som kollektivet lyckats leva upp till de högt ställda förväntningarna, och det beror troligtvis delvis på en mättnad inom truppen som gör att spelarna har svårt för att motivera sig själva. Det går helt enkelt inte längre att förlita sig på att ålderstigna spelare som Arjen Robben och Franck Ribéry ska dominera mot motstånd av högra kvalitet. Bayern Münchens stora svaghet är med andra ord att spelarna varit med för länge och därmed är på tok för belåtna och tillfredsställda.

Vilka spelare skulle du säga är viktigast för att laget ska fungera?

– Om vi börjar bakåt i banan är Manuel Neuer en av grundpelarna. Hans namn nämns inte längre lika ofta i diskussionerna kring vem som är världens bästa målvakt, men nog är han fortfarande en av de absolut främsta burväktarna. Joshua Kimmich har för varje år som gått tagit allt större kliv, och troligtvis kommer han i framtiden få en mer central roll i banan. På mittfältet är Thiago och James Rodriguez oerhört viktiga, och i offensiven givetvis Robert Lewandowski. Sedan har även Serge Gnabry klivit fram och bevisat hur betydelsefull han är med både mål och framspelningar.

Hur har Bayerns säsong varit i stort?

– Långt ifrån så bra som klubben hade hoppats på. Nytillträdde tränaren Niko Kovac har ännu inte kommit till rätta, men det är inte heller rättvist att lägga all skuld på honom. Truppen är helt enkelt för ålderstigen och i behov av en rejäl renovering – vilket så också lär bli fallet till sommaren. Visst lever fortfarande hoppet om ligatiteln, men vid det här laget brukar Bayern mer eller mindre redan ha avgjort Bundesliga. En Champions League-titel hade givetvis till stor del vägt upp den svajiga säsongen, men det lär förbli en dröm.

Hur ser skadeläget ut för laget inför mötena med LFC?

– Mittfältaren Corentin Tolisso är helt avskriven med en korsbandsskada. Manuel Neuer, Arjen Robben och Renato Sanches är de övriga som just nu dras med skavanker, och än lever hoppet om att trion ska komma till spel. Troligtvis kommer Neuer kunna spela, och förmodligen är Robben aktuell för i alla fall ett inhopp till det första mötet.

Vad talar för respektive mot Liverpool i dubbelmötet med Bayern Munchen?

– I ärlighetens namn är det just nu inte mycket som talar för att Bayern München ska lyckas dra det längsta strået sett över två möten. Det Bayern kan hoppas på är att rutinen ska väga tyngst, och att spelare som Lewandowski, Gnabry och James ska få maximal utdelning i offensiven. Det som talar emot är att Liverpool har ett på tok mycket hungrigare manskap med flertalet formstarka spelare som bevisat att de vet hur man sänker bjässar i klass med Bayern. Jag är en smula rädd för att vi kommer få se Bayern München få byxorna rejält nerdragna – vilket i och för sig kanske är precis det man behöver för att få till en förändring.

Vad är dina intryck av den här säsongens Liverpool? Hur tror du vi står oss i konkurrensen med de andra lagen i slutspelet?

– Nu följer jag inte varken Liverpool eller engelsk fotboll något nämnvärt, men det har inte gått mig förbi vilken strålande säsong man just nu håller på att genomföra. Redan förra säsongen tog man sig till final i Champions League och bevisade då att man är ett av världens bästa lag. Jag kan inte direkt påstå att jag kan se några försvagningar inom laget sedan dess och skulle nog vilja hävda att den här säsongens Liverpool har vad som krävs för att besegra samtliga andra klubblag i världen.

Hur slutar dubbelmötet med Bayern Munchen?

– Magkänslan säger att det ena mötet kommer bli en jämn historia medan det andra blir stor lekstuga för Liverpool. Förslagsvis gör man slarvsylta av Bayern München hemma på Anfield för att sedan i returen dra ner på takten en smula. Med andra ord blir det Liverpool som relativt enkelt tar sig vidare till kvartsfinal i den finaste klubblagsturneringen av dem alla.

4 kommentarer
 1. Många verkar ha glömt/missat att VVD inte kommer lira första matchen… det är en rejäl fördel för Bayern.

  • Det är också hemma för Liverpool och i Champions League brukar inte bortalaget lägga någon större kraft på offensiven. Det är mer att man försöker sno ett mål här eller där.

   Och sen gör knappast van Dijk upp hela försvaret. Han är en del av förbättringen Liverpool har gått igenom, men det är så mycket mer som Liverpool har ändrat på sen knocken på Wembley. Det va trotts allt flera matcher mellan den och van Dijks intåg vart Liverpool gjorde enorma steg för att förbättra försvaret.

  • Ja det får vi väl se nästa vecka. Bayern är ett offensivt lag och jo, VVD gör försvaret… speciellt i läget att egentligen bara Robertson är 100% av vad vi har tillgängligt i backlinjen.

   VVD har spelat samtliga PL o CL-matcher (bortsett returen mot Porto) sedan han kom…

  • Matip, Fabbe, TAA, Milner, vi har alternativ för våra positioner bakåt men givetvis är det tryggare/stabilare med VVD MEN laget sett totalt/ihop är starkare tillsammans än på många år så även utan VVD kommer vi klara av att möte även de bästa

Kommentarer är stängda.