Dags för traditionsenlig säsongsavslutning där vi ska summera säsongen 22/23. Nedan kan ni läsa vilka betygskriterier vi gått efter, följt av en motivering av betyget. Betygen är högst personliga och kan givetvis diskuteras i kommentarsfältet!

* * *

Vi bedömer insatserna i Premier League, UEFA Champions League, FA-cupen samt EFL Cup (Ligacupen). Eventuella insatser i reserv- eller U21-lag inkluderas inte i bedömningarna.

* * *

Betygsförklaring:

5 – Världsklass.

4 – Hög PL-klass.

3 – Väl godkänd säsong.

2 – Godkänd säsong.

1 – Underkänd säsong.

* * *

MÅLVAKTER:

Alisson Becker
Betyg: 5
Kommentar: Stod för en säsong av absolut världsklass. Gjorde otroligt många kvalificerade räddningar, många rena frilägen, och räddade många poäng åt laget. Det är bara att lyfta på hatten!

* * *

BACKAR:

Trent-Alexander Arnold
Betyg: 2
Kommentar: Märklig säsong där han stundtals var isolerad i defensiva situationer, vilket han inte klarade av, och också kunde se ganska loj ut. Lyfte rejält i slutet av säsongen när han fick kliva upp på mittfältet i bollinnehavet. Ger honom godkänt, men det kanske är ett aningen generöst betyg.

Joe Gomez
Betyg: 1
Kommentar: Spelade visserligen inte överdrivet mycket, men var oftast en säkerhetsrisk när han väl spelade. Stod för en riktigt bra insats mot Manchester City, men stod för fler svaga insatser än bra.

Joel Matip
Betyg: 1
Kommentar: Vi älskar nog alla Matip, men den här säsongen hade han svårt att hitta den höga nivå som han annars hållt under sin tid i Liverpool. När klubben går mot en föryngring är det troligt att han blir den som ”offras”.

Ibrahima Konaté
Betyg: 4
Kommentar: Förmodligen den bästa mittbacken i spelet utan boll den här säsongen. Hans snabbhet och styrka gjorde att han kunde stora ytor när laget stod med en hög backlinje. Största problemet var ett antal småskador som störde rytmen.

Virgil van Dijk
Betyg: 2
Kommentar: Långt ifrån lika bra som för några år sedan, tyvärr. Numera sällan den dominanta klippan som han var tidigare. Fortfarande en bra mittback med en delikat uppspelsfot, men som sagt inte samma höjd som tidigare.

Kostas Tsimikas
Betyg: 1
Kommentar: Såg ringrostig ut nästan varenda gång han beträdde planen. Har spenderat mycket tid på bänken de senaste åren och kanske har detta tagit ut sin rätt nu.

Andy Robertson
Betyg: 3
Kommentar: En av få defensiva spelare som höll en konsekvent nivå under hela säsongen, dock utan att vara lika framträdande som för några år sedan. Stark karaktär och pådrivare.

* * *

MITTFÄLTARE:

Fabinho
Betyg: 1
Kommentar: Spelade visserligen upp sig under säsongen, men som helhet kan han knappast få godkänt. Skrämmande svag i många matcher. Det positiva är att han blev bättre i slutet och förhoppningsvis kan han bygga vidare på det nästa säsong.

Jordan Henderson
Betyg: 1
Kommentar: Har tappat den intensitet och presspel som tidigare var hans adelsmärken. Blev själv sönderpressad betydligt oftare än han pressade sönder motståndare. Det här var högst troligt hans sista säsong som ordinarie i den röda tröjan.

James Milner
Betyg: 1
Kommentar: Naturligtvis en stark karaktär och pådrivare som säkerligen tillförde massvis på träningsplanen, men hade tyvärr svårt att hänga med. Drog på sig massvis med frisparkar eftersom han helt enkelt inte hann in i situationerna. Det smärtar att ge honom en 1:a, men hans prestationer rättfärdigar inte ett bättre betyg.

Thiago Alcantara
Betyg: 1
Kommentar: Hade problem med skador och hittade aldrig rytmen. Hade flera matcher där inte ens passningsspelet stämde, vilket inte är ett positivt tecken för en spelare vars passningsspel håller absolut världsklass när han är i form. Hade några enstaka perioder under säsongen där han var helt okej, men helhetsmässigt kom han absolut inte upp i nivå.

Naby Keita
Betyg: 1
Kommentar: Hittade aldrig formen på grund av alla skador. Kan egentligen inte komma ihåg att han gjorde en enda riktigt bra insats 22/23.

Curtis Jones
Betyg: 3
Kommentar: Var också ständigt skadad och hans matchtillgänglighet går inte att lita på, men gjorde faktiskt många bra matcher de sista 10-12 omgångarna. Det lovar gått inför framtiden.

Harvey Elliott
Betyg: 2
Kommentar: Svårbedömd säsong. Fick spela på mittfältet där hans spel utan boll inte räckte till, men stod samtidigt för en del bra insatser och var relativt kreativ i spelet med boll. Med allt det sagt, var det nog ingen tillfällighet att han stod utanför laget när poängen trillade in i slutet av säsongen.

Stefan Bajcetic
Betyg: 3
Kommentar: Fick sitt genombrott tack vare en intensitet och ett duellspel som saknades hos mittfältet. Hade behövt spela mer för att få ett ännu högre betyg, men han är uppenbarligen en talang som är värd att satsa vidare på.

* * *

ANFALLARE:

Roberto Firmino
Betyg: 3
Kommentar: Gjorde faktiskt ett tvåsiffrigt antal PL-mål (11 mål) för första gången sedan 18/19. Inte lika mjuk i rörelserna som för 3-4 år sedan, men stod för en klart godkänd säsong.

Mohamed Salah
Betyg: 4
Kommentar: Har en tendens att leverera mål och assist oavsett hur dåligt laget spelar. 19 mål och 12 assist i ligan talar sitt tydliga språk, men man hade gärna sett ännu fler starka individuella prestationer från hans sida.

Darwin Nunez
Betyg: 2
Kommentar: Representerar en spelartyp som egentligen inte finns i lagets spelsystem och hade stundtals svårt att komma till sin rätt. Skapade och var involverad i många situationer, förmodligen hade målskörden blivit minst dubblad om han hade haft en normal utdelning i avsluten. Missade massvis med chanser under säsongen.

Luis Diaz
Betyg: 4
Kommentar: Det känns som längesen nu, men hans säsongsinledning var faktiskt oerhört stark. Saknades väldigt mycket under sin långa skadefrånvaro. Gjorde också en helt okej comeback med tanke på den långa frånvaron.

Diogo Jota
Betyg: 2
Kommentar: Missade också oerhört många matcher på grund av skada. Behövde några matcher att komma igång efter comebacken, men stod för flera bra insatser. Uppryckningen sista 10-12 matcherna hade inte varit möjligt utan Jota.

Fabio Carvalho
Betyg: 2
Kommentar: Hur ska man egentligen bedöma hans säsong? En pigg inledning som kröntes med matchavgörande mål mot Newcastle, i stort sett obefintlig speltid andra halvan av säsongen, trots att han tränade på otroligt bra enligt Klopp. Det är svårt att ge honom underkänt, men mer än godkänt kan det heller inte bli.

Cody Gakpo
Betyg: 4
Kommentar: Januarivärvningen spelades in i Firmino-rollen och acklimatiserade sig snabbt. Han är sannerligen ingen kopia av Firmino, men han besitter å andra sidan egenskaper som brassen saknar. Gedigen både rätt- och felvänd, och allmänt smart. Ett kap för £35m.

* * *

Spelade för lite för att kunna betygsättas: Caoimhin Kelleher, Adrian, Nathaniel Phillips, Calvin Ramsay, Alex Oxlade-Chamberlain.