För några år sedan hade vi ett segment på sidan som kallades ”Jespers 5 snabba”. Nu testar vi ett liknande tema, men som får heta ”Pelles 3+3”. Det publiceras på söndagar och synar veckan som varit; 3 nyheter/händelser/observationer lyfts fram, likaså 3 spelare som levererat starka insatser.

* * *

3 observationer från veckan:

1. Transferfönstret. Många klubbar i Europas toppligor – inklusive Liverpool – jagar fortfarande nyförvärv innan sommarfönstret stänger. Intressanta spelare väller in i Premier League och en klubb som Ajax har snart sålt spelare för mer än hela sin årsomsättning. Transferkarusellen kommer nog pågå ända till stängning.

2. Liverpools rekordkross. Lagets säsongsinledning har varit minst sagt tveksam och man hade onekligen någonting att bevisa när nykomlingen Bournemouth kom på besök till Anfield. Vi fick bevittna en sällan skådad utskåpning när Liverpool vann med brutala 9-0. Det märkligaste av allt var nog att Mohamed Salah gick poänglös från matchen, trots lagets enorm målskörd.

3. Arsenals segersvit. London-klubben tog sin fjärde raka seger när Fulham besegrades efter ett sent avgörande. Arsenals spelschema har visserligen varit fördelaktigt, men Mikel Artetas mannar har fått precis den start som de behöver för att kunna utmana om CL-platserna på allvar. Nu väntar vi förväntansfullt på att se hur de kan prestera mot bättre moståndare.

* * *

3 spelare som förtjänar att lyftas för sina prestationer under veckan:

1. Yann Sommer. Med sina 19(!) räddningar slog målvakten Bundesliga-rekord när hans Borussia Mönchengladbach klarade 1-1 i den på förhand snudd på omöjliga bortamatchen mot Bayern München. Det är ett svårslaget rekord, då den tidigare rekordinnehavaren Alexander Schwolow ”bara” stod för 14 räddningar.

2. Roberto Firmino. Brassen har alltid tillfört mycket till Liverpools spel, men stundtals haft svårt att leverera poäng. Således var hans 2 mål och 3 assist mot Bournemouth extra anmärkningsvära. Han blev därmed den blott tredje LFC-spelaren efter Luis Suarez och Mohamed Salah att göra 5 poäng i en PL-match.

3. Luis Alberto. När stormatchen mellan Lazio och Inter stod och vägde slog Alberto till med ett fantastiskt långskott, som veteranmålvakten Samir Handanovic var fullständigt chanslös på. Alberto har haft höga toppar och djupa dalar under sin långa tid i Lazio, och förhoppningvis kommer 29-åringen att stå för en stark säsong.