För några år sedan hade vi ett segment på sidan som kallades ”Jespers 5 snabba”. Nu testar vi ett liknande tema, men som får heta ”Pelles 3+3”. Det publiceras på söndagar och synar veckan som varit; 3 nyheter/händelser/observationer lyfts fram, likaså 3 spelare som levererat starka insatser.

* * *

3 observationer från veckan:

1. Dan före dan. Premier League må bjuda på många intressanta matcher, men omgångens överlägset mest prestigefyllda drabbning är morgondagens mellan Liverpool och Manchester United. PL-helgen har förgyllts av Leeds skrällseger mot Chelsea och Newcastles överraskande kryss i ”diktaturmatchen” mot Manchester City; dessa matcher var dock endast förrätten till morgondagens huvudrätt. Det går inte att komma ifrån att just den här helgen präglas av en längtan till måndagen.

2. Naby Keitas kontraktssituation. Sky Deutschland – som är en källa med erkänd goda kontakter hos Keitas agentur – fortsätter att rapportera att mittfältaren är missnöjd med sin situation i Liverpool. Klubben och Klopp uppges pusha för en förlängning, men Keita tackar nej till förslagen med motiveringen att han vill spela regelbundet. Kan Liverpool låta honom lämna på free transfer nästa sommar eller kommer något att hända innan transferfönstret stänger? Fortsättning följer.

3. Portos presspel. I skymundan av managers i de större ligorna, som Klopp, har Sérgio Conceição skickligt drillat sina spelare taktiskt. Under Conceiçãos styre har Porto byggt ett presspel av hög klass, vilket också var tydligt i lördagens 3-0-seger mot Sporting. Få lag i Europa är bättre än Porto i presspelet, men i spelet med boll är de några nivåer under exempelvis Liverpool. Conceiçãos spelarkarriär tog honom till några av de absolut största italienska klubbarna, förr eller senare kommer nog hans tränarkunskaper också att testas i en starkare liga än den portugisiska.

* * *

3 spelare som förtjänar att lyftas för sina prestationer under veckan:

1. Allan Saint-Maximin. Liraren med stort L brukar ofta showa, men är inte alltid effektiv. I dagens match mot Manchester City var han klart bäst på planen och utgjorde ett väldigt konkret hot matchen igenom. Inte ens den defensivt skicklige Kyle Walker klarade av att hantera Saint-Maximin, som visade att han är mycket mer än bara en ”showman”.

2. Rodrigo Moreno. Den tidigare supertalangen, som numera är 31 år fyllda, stod för en lysande insats när Chelsea besegrades med 3-0. Leeds kommer säkerligen få kämpa hårt för att undvika degradering även den här säsongen, och att Rodrigo kliver fram är superviktigt, inte minst med tanke på försäljningen av Raphinha.

3. Otávio. Efter försäljningen av Luis Diaz till Liverpool har 27-årige Otávio etablerat sig som Portos överlägset bästa offensiva spelare – någonting som var mycket tydligt i deras imponerande seger mot Sporting. Han är inte bara en snabb spelare som skapar chanser genom att transportera bollen, han är också en extremt energisk och skicklig presspelare utan boll. Otávio förtjänar att få chansen i en större liga och hade onekligen passat in i Klopps spelsätt, men gissningsvis letar nye sportchefen Julian Ward efter yngre nyförvärv.