Ny studie visar hur skickligt Edwards har byggt Liverpools trupp – och man har dessutom möjlighet att genomföra dyra värvningar inom ramen för Financial Fair Play.

Enligt en ny studie av *CIES, där de jämför olika truppers ”Sustainable Squad Management”, får Liverpool högt betyg av forskarna.

CIES har tagit fram ett index för trupphållbarhet. Detta index kombinerar spelarnas ålder (ju yngre, ju bättre), hur länge de har tillhört laget (ju längre, ju bättre) och kontraktslängderna (ju längre, ju bättre). Sysselsättningsgraden, som i detta fall blir antalet minuter som spelarna faktiskt spelat, vägs också in (ju fler minuter, ju viktigare spelare). Alla dessa faktorer vägs samman till ett index.

Liverpool placerar sig på tredje plats bland klubbarna i Europas 5 största ligor. Detta trots en relativt hög medelålder på 28 år och att två nyckelspelare (Salah och Mané) sitter med cirka 1,5 år kvar av sina nuvarande kontrakt. Å andra sidan har klubben förlängt kontrakten med ett stort antal etablerade spelare under det senaste året, vilket vi kan förmoda har stor påverkan på resultatet av CIES index.

Premier League-klubbar har rent allmänt höga placeringar, vilket vi kan anta delvis beror på att klubbarna är tillräckligt ekonomiskt starka för att kunna binda upp nyckelspelare (med hög sysselsättningsgrad) under flera år än de ”mindre rika” konkurrenterna i mindre ligor.

Här är topp 10 i de 5 största ligorna:

I övrigt är Newcastles höga placering är anmärkningsvärd, men å andra sidan kanske det är negativt för deras del. Det innebär att många spelare i deras trupp sitter på långa kontrakt, vilket i teorin skapar goda förutsättningar för att bibehålla kontinuitet i truppen – men det finns nog ingen i hela fotbollsvärlden som tror att Newcastles nya ägare vill fortsätta med den nuvarande truppen. Tvärtom kan de långa kontraken bli en belastning om man vill totalrenovera truppen utan att vara beroende av pengar från försäljningar.

* * *

*CIES Football Observatory är en research-grupp inom International Centre för Sport Studies (CIES), som är ett oberoernde studiecenter i Neuchâtel, Schweiz. Det grundades för 16 år sedan av Dr. Raffaele Poli och Dr. Loïc Ravenel.

Fotbollsobservatoriets hemsida hittar ni HÄR.

* * *

Financial Fair Play (FFP) har varit kontroversiellt ända sedan införandet för några år sedan. Många klubbar – däribland Liverpool – har varit väldigt seriösa och nogranna med att efterfölja reglerna, medan vissa Shejk-ägda klubbar framförallt har hanterat FFP genom att anlita mängder av advokater vars enda arbetsuppgifter är att agera rättsligt försvar för klubbarnas uppenbara överträdelser mot reglerna.

Kieran Maguire är föreläsare inom fotbollsekonomi på Liverpools universitet. Daily Mail gav honom nyligen uppdraget att analysera hur mycket varje PL-klubb kan spendera i transferfönstret utan att överträda FFP-reglerna – och resultatet är häpnandsväckande.

Tottenham har möjlighet att spendera mest, £400m. Deras ägare Daniel Levy brukar hålla hårt i plånboken och kanske är detta en av anledningarna till att de numera håller till bakom den absoluta toppen, men många är nog nyfikna på vad Antonio Conte lovades för att acceptera jobbet. Conte lämnade ganska nyligen Inter på grund av att klubben sålde spelare som han ville behålla, och intrycket är att italienaren är en kravställare både på sina spelare och klubbledningar.

Liverpool ligger tvåa, med en möjlighet att spendera hela £273. Det är snäppet mer än Manchester United på £243m och Chelsea på £241m. Därefter hittar vi Arsenal på £201m, trots deras flertalet dyra köp förra sommaren.

Bakom storklubbarna blir det intressant. Burnley kan spendera £171m – och Newcastle £166m. I den bemärkelsen har Mike Ashley lämnat över en välskött klubb till de nya ägarna, och vi kan nog räkna med att de kommer att spendera hela den summan och mer därtill i de kommande transferfönstrena.

Annars ligger alla melan £60-99m, däribland Manchester City, som otroligt nog ligger på £84m. Det finns dock två undantag; Aston Villa på blott £5m och slutligen är Everton den enda klubben med ett negativt belopp (-£35m). Det är givetvis inte smickrande siffror för Everton och en stor förklaring till varför Rafa Benitez fick leta budgetvärvningar under sitt första transferfönster som manager för klubben.

Samtidigt som siffrorna kan få betydelse för framtiden har covid-19 kastat omkull de ekonomiska förutsättningarna i fotbollsvärlden, i synnerhet utanför PL, och det finns säkert starka intressen som förespråkar så mycket spendande som möjligt nu av den enkla anledningen att man vill få pengar i omlopp i de ekonomiska krisande ligorna/divisionerna.

Fortsättning lär följa kring FFP, men det innebär åtminstone att FSG kan spendera stort kommande fönster inom ramarna för nuvarande regelverk.

1 kommentar
  1. Tack för intressanta artiklar den senaste tiden.
    Som en uppförljning på denna artikel så hade det varit intressant med en tillbakablick på de värvningar som ni under tidigare säsonger och fönster spått kunde vara aktuella för LFC och vad som hänt med dem, samt en blick i spåkulan vad som kan tänkas hända med truppen och vilka tänkbara ersättare som skulle kunna plockas in eller lyftas upp.
    //kUTGW

Kommentarer är stängda.