Hittills har fyra spelare blivit uppmärksammade. Det rör sig om Johannes Geis, Loris Karius, Éder Balanta samt Virgil van Dijk.

Den här gången går turen till Anderlechts lysande mittfältstalang Youri Tielemans.

ytielemans

Den blott 17-årige Tielemans har redan visat framfötterna i såväl ligaspelet som Champions League. Den här säsongen har han exempelvis briljerat mot Arsenal, vilket säger något om vilken nivå han är på. Detta är en talang av allra högsta kaliber och jag är övertygad om att han en färdigutvecklad Tielemans kommer att bli en av Europas bästa mittfältare.

Tielemans är duktig som defensiv eller central mittfältare. Han är enormt spelskicklig och har en högklassig högerfot som han kan använda till att slå såväl korta som långa passningar. Tillslaget på bollen är mycket bra; han har en rejäl bössa, men är även duktig på att slå frisparkar och hörnor. Det är onekligen stora kvalitéer, men hans kvalitéer slutar inte där.

Tonåringen spelar dessutom med en mognad och noggrannhet som man sällan ser så pass unga spelare gör när de spelar tidigt på hög nivå. Han har ett fint spelsinne och split-vision. Dessutom är Tielemans kvick och oväntat stark i kroppen. Om några år kommer han säkerligen att vara fysiskt starkare och en ännu bättre duellspelare. Tekniken och touchen är förstaklassig, och han kan dribbla sig förbi motståndare. Tielemans påminner en hel del om Marco Verratti, men min uppfattning är att han har ytterligare en offensiv dimension som italienaren saknar.

Tielemans ryktas till ett antal storklubbar inklusive Liverpool. Han är naturligtvis en oerhört intressant spelare för alla med en fungerande scoutingverksamhet och frågan är om Liverpool kommer att vinna dragkampen om en så här eftertraktad spelare? Det är ytterst tveksamt om man inte kommer att kunna erbjuda CL-spel. Det förefaller osannolikt att Anderlecht släpper honom i januari – utan istället får intressenterna troligtvis rikta in sig på nästa sommar. Han kommer inte att bli billig, då Anderlecht säkerligen inser hans extrema skicklighet och utvecklingspotential. Jag tror att en prislapp på £12-17 miljoner är realistisk.

* * *

* * *

Relaterade länkar:

Scouting report: Johannes Geis
Scouting report: Loris Karius
Scouting report: Éder Balanta
Scouting report: Virgil van Dijk.