Totaal Liverpool tar en titt på en högintressant offensiv ytterback.

Det av Patrick Vieira tränade OGC Nice gjorde en bra säsong 18/19. När Ligue 1 summerades kunde de stoltsera med en gedigen sjundeplats i tabellen. Truppen innehåller flera intressanta spelare – men den klart mest spännande är Youcef Atal.

* * *

Snabbfakta: Youcef Atal
Position: Högerback (kan även spela vänsterback och yttermittfältare)
Ålder: 23 år
Längd: 176 centimeter
Vikt: 67 kilogram

* * *

Bakgrund: Atal föddes i Algeriet under EM-året 1996. Efter spel i flera olika ungdomslag hamnade han så småningom i Paradou AC, där han också debuterade på A-lagsnivå. Efter en kortare lånesejour i belgiska Kortrijk gick flyttlasset till Nice, som köpte Atal i juli 2018. Sedan dess har succén varit stor.

* * *

Spelarprofil: På bara en säsong i Ligue 1 har Atal verkligen etablerat sig som en av de mest intressanta ytterbackarna i europeisk klubbfotboll. Atal spelar främst högerback och har oerhörda offensiva egenskaper. Han är oerhört atletisk och löpstark (tänk Robertson). Det gör att Atal kan dominera längs sin kant och ständigt fylla på i anfallen.

Vidare är Atal väldigt duktig på att ta sig förbi spelare i 1mot1-situationer. Det har han visat prov på under säsongen, även mot kvalificerat motstånd som PSG. Han kan också spela som högerytter, vilket han gjorde med bravur mot Guingamp, då han gjorde 3 mål i en och samma match. Hans inlägg är helt okej, inte toppklass, men definitivt inte dåliga.

Vieira har gett Atal tillåtelse att ha en hög utgångsposition, så som Klopp ger sina ytterbackar i Liverpool, någonting som självklart har gynnat hans spel. Det är offensiven som är Atals absoluta spetskompetens.

Defensivt är Atal svårslagen i löpdueller, men han måste fortfarande förbättra positionsspelet. Trots detta är min känsla att Atal är en spelare som skulle passa ypperligt i Liverpool, och att han skulle kunna backa upp båda kanterna är också en fördel, likaså att han kan spela högre upp i banan vid behov.