Totaal Liverpool tar en titt på en av de mest intressanta talangerna i Eredivisie.

Nederländerna har en stolt tradition av att producera fantastiska fotbollsspelare. Den här sommaren ser vi hur Ajax stortalanger jagas vild av Europas storklubbar. Utöver Ajax talanger finns också ett antal andra talanger – en av dessa är PSV Eindhovens Mohammed Ihattaren.

* * *

Snabbfakta: Mohammed Ihattaren
Ålder: 17
Position: Offensiv mittfältare, yttermittfältare
Längd: 180 centimeter
Vikt: 70 kilogram

* * *

Bakgrund: Ihattaren är en holländsk ungdomslandslagsspelare, vars föräldrar kom till landet från Marocko. Den tidigare storspelaren Mark van Bommel jobbade med Ihattaren på U19-nivå och när van Bommel så småningom blev A-lagstränare valde han att låta yngligen träna med A-laget. I början av det här året kom också A-lagsdebuten för Ihattaren, som slutligen landade på 394 spelade minuter i Eredivisie 18/19.

Noterbart är att Ihattaren har skördat stora triumfer på ungdomsnivå, och enligt holländska medier har han redan tackat nej till att ansluta till Barcelona och Manchester City, som troligtvis inte hade för avsikt att placera honom i A-lagstruppen.

* * *

Spelarprofil: Det är svårt att inte fatta tycke för Ihattaren när man ser honom spela. Han är oerhört teknisk, gillar att dribbla och slå avgörande passningar. Den direkta spelstilen och dribblandet i trånga situationer, lite som Luis Suarez, är hans trademark. Vänsterfoten är också väldigt fin. Samtidigt är Ihattaren kvick och har en acceleration som verkligen hjälper honom när han dribblar förbi motståndare.

Ihattaren är främst offensiv mittfältare, men kan också spela på kanterna. Möjligtvis kommer han att få finna sig med en kantposition i PSV nästa säsong, vilket ju i och för sig inte heller är fy skam. Jag tror att han kommer få spela mycket högermittfältare nästa säsong, då kan han vika in i banan och avlossa skott med sin farliga vänsterfot. Det är hård konkurrens i de holländska toppklubbarna; talanger är många och etablerade spelare finns, men han är en talang utöver det vanliga. Han påminner lite om Nabil Fekir, men har ett annat klipp i steget och är mer dynamisk än fransmannen.

Min uppfattning är att Ihattaren är en spelare som mycket väl kan explodera de kommande åren. Han har den potentialen. Samtidigt måste han bli bättre i avvägningarna; nu dribblar han ibland vid situationer där han borde passa och tvärtom.

Just nu är Ihattaren en okänd spelare för fotbollspubliken, men om ett par år kan han mycket väl vara en spelare som många supportrar önskar till sitt favoritlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *